JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blåblått Europa-sprik

Høyre kritiserer regjeringen for å sitte hjemme når EUs ministre treffes uformelt, mens Frp mener Norge gir for mye i kriselån til Europa.

De blåblå var ikke samstemte da Stortinget torsdag debatterte utenriksminister Espen Barth Eides (Ap) redegjørelse til nasjonalforsamlingen om de viktigste EU- og EØS-sakene.

– Les også: – EØS-avtalen viktig for bedriftene

Utenrikskomiteens leder Ine Eriksen Søreide (H) innledet med å si at Norge må bli flinkere til å delta på de mange uformelle ministermøtene vi blir invitert til. Og da med statsråder og ikke bare statssekretærer.

Høyre har foretatt en vareopptelling siden Irland overtok formannskapet.

– Norge har fått invitasjon til sju uformelle ministermøter, og har deltatt med statsråd på et halvt møte.

Eriksen Søreide understreket nytten av å knytte kontakter på statsrådsnivå.

– Skal du virke interessant, må du også være interessert, sa hun.

– Les også: Stortinget bryter Grunnloven

Fremskrittspartiets Peter N. Myhre var på sin side bekymret for at Norge stadig er flinkest i klassen når det gjelder økonomiske bidrag.

– Vi behøver ikke alltid være den mest gavmilde av alle. Det er ikke et mål i seg selv å gi bort mest mulig av norske skattebetaleres penger, sa Myhre.

Han viste til at Norge ifølge Eides redegjørelse har «høstet anerkjennelse» for våre bidrag gjennom EØS-midlene og til det internasjonale pengefondet IMF.

– Hvis vi reduserer bidragene slik at EU ikke lenger gir anerkjennelse, men bare er fornøyd, vil også det være til å leve med, sa Myhre.

– Les også: Risikerer milliardbot

Utenriksministeren er ubekymret over kritikken fra de to ledende opposisjonspartiene.

– Når det viktigste for Høyre er å telle norske statsråders deltakelse, så sier det sitt om spenningsnivået i debatten. I bunn og grunn er det bred enighet, oppsummerte han - før han forsikret at «også vi mener at deltakelse er viktig».

En liten presisering var likevel på sin plass:

– Det handler ikke bare om å møte, du må også ha noe å si. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse