JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Gjemmer seg bak morsrollen

Skal kvinner ut av deltidsfellen, må de slutte å gjemme seg bak morsrollen.

Det sier LO-leder Gerd Kristiansen til Aftenposten.

Kristiansen har liten forståelse for dem som velger å være hjemme fremfor å jobbe, og kaster en brannfakkel inn i deltidsdebatten:

- Samfunnet er tilrettelagt for at hele den voksne befolkningen skal være i arbeid full tid. Vi har full barnehagedekning, SFO, heldagsskolen. Det er en årsak til det: Nemlig behovet for arbeidskraft. Man forsaker noe ved å gå i full jobb, men man er ikke på jobb mer enn 37,5 time per uke. Det er bare litt over ett døgn til sammen. Totalt sett har man mye tid med barna sine, sier den nyvalgte LO-lederen til Aftenposten.

– Les også: LO-rapport avdekker forskjellene

Da hun overtok som LO-leder for en knapp måned siden, erklærte hun at hennes viktigste jobb er kampen mot deltid. Det handler ikke bare om å ha en jobb å leve av, men hele samfunnets behov for arbeidskraft.

- Vi har bruk for alle i arbeidslivet. Nå importerer vi arbeidskraft for å holde hjulene i gang, sier Kristiansen.

Hun mener argumentet om morsinstinkt er blitt til et hinder for likestillingen.

- Kvinner bruker morsrollen som unnskyldning for å være hjemme. Når ammingen er over, burde det være like naturlig for far å ta ansvar som det er for mor. Vi opplever at noen menn ber om å få lov til å ta omsorg og ansvar. Det viser at vi kvinner bruker morsrollen til å hegne om et revir, sier Kristiansen.

– Les også: LO-Gerd angriper Frp

Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide, mener LO-lederen gjør seg til talsmann for et A4-samfunn.

- Jeg reagerer veldig sterkt på perspektivet hun tegner her, at det er jobb og arbeid som er det aller viktigste. Hun tegner et bilde av at vi alle er produksjonsenheter i LO- og Arbeiderparti-samfunnet. Det skal gå foran alt, men familier er forskjellige og barn er forskjellige, sier Hareide til NTB.

KrF-lederen sier han mener perspektivet er litt skremmende,

- Jeg reagerer både på samfunnssynet og menneskesynet her, sier Hareide.

- Jeg har selv blitt far og har fått mange råd i forkant. Det som slår meg med alle de rådene er at de har vært forskjellige fra hver person jeg har møtt. Det er jo fordi deres erfaringer er forskjellige. Familier er forskjellige og barn er forskjellige og de trenger fleksibilitet og ikke den A4-tenkningen som LO-lederen står for, sier Hareide.

Ap positive

I Arbeiderpartiet er reaksjonene på utspillet fra LO-lederen positivt.

- Det er bra Gerd Kristiansen kaller en spade for en spade. For mange kvinner går i deltidsfellen, og blir der. Samtidig må tidsklemma for de med små barn forstås. Det er hektisk å være småbarnsforeldre, sier stortingsrepresentant Karin Yrvin.

Av 2,5 millioner som jobber i Norge, arbeider 689.000 deltid. Av disse sier 448.000 at de har deltidsarbeid som «sin hovedsakelige virksomhet». Av de deltidsansatte er 67.000 undersysselsatte, det vil si at de ønsker større arbeidstid. 48.000 av disse er kvinner.

– Kvinnefiendtlig

Fremskrittspartiet mener LO-leder Gerd Kristiansen har gått til et usselt angrep på norske deltidsansatte kvinner ved å gi dem dårlig samvittighet for å jobbe for lite.

- Norske moderne kvinner bør ha seg frabedt at LO kommer med den moralske pekefingeren. Dette er overformynderi og kvinnefiendtlig moralisme på sitt verste, sier leder Robert Eriksson(Frp) i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Han er enig med Kristiansen i at Norge trenger mer arbeidskraft, men advarer mot å ta bort den enkeltes valgfrihet.

- Kampen mot ufrivillig deltid er viktig, men den kan man ikke ta ved å angripe kvinners valg. Man må legge til rette for at kvinner og menn som ønsker fulltidsjobber får mulighet til å dette, gjennom å skape et fleksibelt arbeidsliv som er tilpasset moderne familieliv, sier Eriksson.

Han mener det er behov for en god del deltidsstillinger for å sikre fleksibilitet og sørge for at funksjonshemmede i større grad blir inkludert i arbeidslivet.

(ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse