Signerer ny våpenavtale
Norge er blant de første landene som signerer verdens nye våpenhandelsavtale.
Deretter starter jobben med å sørge for at den virkelig bidrar til å legge bånd påforbud mot eksport .
Statssekretær Gry Larsen (Ap) undertegner mandag avtalen på vegne av Norge i New York, et første skritt før avtalen kan settes ut i livet.
Da avtalen ble vedtatt i FNs hovedforsamling 2. april, var både den norske regjeringen og humanitære organisasjoner skjønt enige om at teksten var svakere enn ønsket. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kaller avtalen for «et viktig skritt i riktig retning», men han legger ikke skjul på at det trengs mer arbeid for å sikre at den blir et effektivt virkemiddel mot væpnet vold.
– I årene framover vil vi arbeide for å styrke avtalen, både på enkeltområder og for å holde den oppdatert på den teknologiske utviklingen på våpenområdet, sier Eide i en pressemelding.
Avtalen innebærer blant annet et forbud mot eksport av våpen hvis det er fare for at de vil bli brukt til folkemord, krigsforbrytelser, organisert kriminalitet eller av terrorister.
– Les også: Strammer inn på våpeneksporten
Humanitære organisasjoner påpeker at avtalen er svært viktig og til og med historisk, men de vil følge nøye med på hvordan norske myndigheter selv forholder seg til avtalen.
– Norge bør gjøre noen grep hjemme. Norsk regelverk er nok i tråd med avtalen, men praksisen som Norge har med ikke å stille spørsmål ved hvordan allierte bruker våpnene som Norge selger, bør endres, sier Hilde Wallacher, rådgiver i Kirkens Nødhjelp, til NTB
Hun mener Norge bør avstå fra å selge våpen til allierte hvis det er risiko for at de vil bruke våpnene i strid med menneskerettighetene eller selge de videre til land som kan tenkes å gjøre det.
Forventninger
Også Forum for utvikling og miljø ber Norge skjerpe kontrollen med egen våpeneksport:
– Norge er en betydelig våpeneksportør og var pådriver for en sterk avtale. Vi forventer at Norge ratifiserer avtalen i år og setter høye standarder for implementeringen, sier daglig leder Andrew Preston i en pressemelding.
FN-sambandet ber også Norge om å gjøre sitt.
– Det er viktig at Norge tar en ledende rolle i å tolke avtalen så strengt som mulig slik at den får en reell effekt for mennesker som er ofre for uansvarlig våpenhandel, sier Rune Arctander, assisterende generalsekretær i FN-sambandet.
50 land
50 land må ratifisere avtalen før den trer i kraft. Det vil si at loven må vedtas i 50 lands nasjonalforsamlinger og bli en del av landenes nasjonale lovverk.
Det vil kunne ta opptil flere år, og uansett vil den ikke gjelde for land som Russland og Kina ettersom de lot være å stemme for avtalen i hovedforsamlingen.
At kun tre land stemte imot - Syria, Iran og Nord-Korea - betyr at avtalen likevel kan få stor betydning, mener Wallacher i Kirkens Nødhjelp.
Hun håper det vil utvikle seg en internasjonal norm som det blir politisk kostbart å bryte, slik det har gjort med landminekonvensjonen.
– Det er en veldig god sjanse for at avtalen får en sterk legitimitet, sier hun.
Likevel hadde Kirkens Nødhjelp ønsket seg er sterkere tekst..
– Avtalen er svak når det gjelder salg av ammunisjon og våpenkomponenter. Dette skal ikke kontrolleres på samme måten som hele våpen, og da frykter vi at det kan oppstå smutthull, sier Hilde Wallacher. (ANB-NTB)
FNs hovedforsamling vedtok 2. april med 154 stemmer for, 3 imot og 23 avholdende, den første avtalen som regulerer internasjonal våpenhandel
Iran, Syria og Nord-Korea stemte nei til avtalen
USA, som er verdens største våpeneksportør, stemte for avtalen, med det er usikkert om den blir ratifisert av Kongressen
Avtalen tar sikte på å regulere en årlig handel med konvensjonelle våpen til en verdi av rundt 70 milliarder dollar. Den omfatter alt fra stridsvogner, jagerfly og krigsskip til granater, artilleri og håndvåpen
Våpenhandelsavtalen må signeres og ratifiseres av minst 50 land før den trer i kraft
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen