100 år og i revers
I dag kan vi feire 100 år med stemmerett for kvinner. Og huske på at halvparten av dagens unge gutter mener det er best at menn bestemmer.
solfrid.rod@lomedia.no
Da norske kvinner fikk stemmerett i 1913, var det et resultat av en lang og seig kamp. Og det fortsatte å gå trått. Ved 50-årsjubileet i 1963 var det seks prosent kvinner i kommunestyrene og åtte prosent på Stortinget. Fortsatt har det aldri vært en kvinneandel på over 40 prosent på disse politiske hovedarenaene. 77 prosent av alle ordførere og 84 prosent av alle rådmenn er menn.
I tillegg griper mannlige politikere mikrofonen mer begjærlig enn sine kvinnelige kolleger. Mens kvinner i større grad er skeptiske til medienes vinklinger og premisser, er menn mye mer villige til å tilpasse seg medienes logikk, ifølge valgforsker Toril Aalberg. Hun fant at 35 prosent av mennene mener at det er viktigere for en politiker å få mediedekning enn å jobbe hardt. Bare åtte prosent av kvinnene tenker det samme.
I praksis betyr det at mannlige stortingsrepresentanter blir hyppigere intervjuet og har flere lunsjmøter med journalister enn sine kvinnelige kolleger. De tar også oftere initiativ overfor mediene for å få blest om sine politiske saker. Og selv om jenter for lengst har strømmet til journalistutdanningene, er fortsatt under 30 prosent av redaktørene kvinner. Til gjengjeld er kvinner ekstremt mye mer utsatt for hets når de opptrer i offentligheten. Etter vinterens svenske dokumentar om netthets mot medieprofilerte kvinner, stod en hel rekke norske kvinnelige kommentatorer fram og fortalte om det samme. De trues med voldtekt og drap, og skildres som frigide, stygge og premenstruelle. I et omfang som ikke kan forklares med enkelte psykiatriske tilfeller.
Mildere utgaver av den samme grunnholdningen, at kvinner ikke har noe i offentligheten å gjøre, har vi sett i rikt monn de siste ukene, etter at LO-leder Gerd Kristiansen ba kvinner om å komme seg ut i arbeidslivet. Hvis det i det hele tatt er mulig å forestille seg at 40 prosent av mennene jobbet deltid, ville ingen løftet et øyenbryn dersom noen ba dem jobbe mer. Men fordi LO-lederens budskap gikk til kvinner, fikk hun høre at hun gikk imot naturen, trampet på morsinstinktet og fratok kvinner retten til å bestemme over seg selv og familien.
Sju av 10 dommere i tingretten og lagmannsretten er menn. I politikk og offentlig forvaltning er 73 prosent av topplederne menn. I næringslivet er tilsvarende tall 82 prosent. Nedslående tall på en feiringens dag. Det ville hjulpet om vi kunne skylde på at ting tar tid, og at det hele tida tas små skritt i riktig retning. Men NOVA-forsker Tormod Øias forskning på ungdom og likestilling får oss til å sette kaffen i halsen. Overraskende mange, rundt 30 prosent av de spurte, svarer at de anser mannen for å være «hjemmets overhode». Blant unge gutter er det 40 prosent som ser familien slik.
I motsetning til hva vi liker å tro, er ikke Norge ledende blant de nordiske landene. Faktisk er norske ungdommer mindre positivt innstilt til likestilling nå enn før. Så har de da også vokst opp i en barnesfære som er klart og tydelig inndelt i blått og rosa.
Ikke overraskende er mors yrkesaktivitet en av variablene som påvirker unge gutters svar på spørsmål om likestilling. Om du i oppveksten erfarer at mor er hjemme mens far tar seg av arbeids- og samfunnsliv, og at det alltid er mor som ofrer sin jobb når du er syk, er det en logisk slutning at kvinners arbeid er mindre viktig enn menns. Da er det vel også tryggest at lederne er menn? Ja, mener halvparten av de unge guttene.
Hvis dette skal se annerledes ut om 100 år, må vi alle skjerpe oss, i små og store valg, hele tida.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø