Folkefest med statlig bløtkake
Eidsvolls plass foran Stortinget var fylt til trengsel da stemmeretten feiret sin 100-årsbursdag i strålende sommervær.
Statsminister Jens Stoltenberg spanderte bløtkake og boller, men minnet om at byrdene i samfunnet fortsatt er skjevt fordelt.
Klokka 15 startet folkefesten i Oslo sentrum ved at Stoltenberg entret scenen som var bygd opp på motsatt side av plassen fra der Løvebakken og Stortinget ligger.
Med Linn Skåber som konferansier lå det overraskelser i luften, og Stoltenberg ble da også introdusert som «en som norske kvinner har lært å bli glad i», mens hun selv, som seremonimester, så seg som bursdagens gave til mennene.
Så gikk det slag i slag, først med barnas favoritt Fantorangen, så Kvindelige Studenters Sangforening, unge rapdansere, festopptog fra Rådhuset til Eidsvolls plass, Mari Boine og Bigbang.
Likt og ulikt
En broket forsamling av folk som var på vei hjem fra jobben, turister som viftet forvirret med sine kart over Oslo etter å ha havnet midt i en stemmerettsfeiring, og stortingsrepresentanter som nøt solskinnet etter monsterdager inne i salen, skapte en gemyttlig stemning på den lille plassen.
Da Stoltenberg varslet bløtkake på statens regning, ga folk seg ende over og stilte seg umiddelbart i lange køer. Og det var ingen hvem som helst som delte ut kaker. Statsministeren tok selv en kort økt, mens partiledere som Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grande og Audun Lysbakken sto løpet ut og gjorde mer manuelt arbeid enn på lenge, godt assistert av sine parlamentariske ledere.
Det ble bløtkake til alle som ville ha, også en håndfull lett fortumlede romtiggere som etter å ha slitt fortauene for lite i ukevis, plutselig ble overdynget med gratis kake og kaffe.
Store kaker
Samson sto for kakebakingen og opplyste til NTB at 16 bløtkaker av det store slaget, ikke de vanlige runde, og 4000 boller, gikk unna på en halvtime.
– Dette er årets aller viktigste bursdagsfeiring. Ikke noen annet stortingsvedtak enn stemmerett for kvinner har betydd mer. Kvinnene forandret arbeidslivet og familielivet i Norge. Men det kom ikke av seg selv. Både den reformen og senere likestillingsvedtak er blitt kjempet gjennom, sa statsministeren.
Han minnet også om at kvinner fortsatt jobber mer enn menn, og at ingen må lene seg tilbake og tro at alt er i orden.
– Når vi får til så mye i det norske samfunnet, er det fordi likestillingen er kommet så langt, sa statsministeren.
En lang kamp
Den seriøse delen av feiringen ble unnagjort inne i stortingssalen tidligere på dagen, der stortingspresident Dag Terje Andersen loset representantene gjennom kampen for kvinners rettigheter fra 1890 og fram til i dag.
Etter at saken var blitt diskutert i Stortinget 15 ganger, fikk norske kvinner stemmerett på lik linje med menn 11. juni 1913.
På tilhørerbenken i Stortinget satt flere av dem som har satt spor etter seg i likestillingskampen: Norges første og eneste kvinnelige statsminister, Gro Harlem Brundtland, Norges første stortingspresident, Kirsti Kolle Grøndahl, og Torild Skard, som var første kvinne i presidentskapet. (ANB-NTB)
Mest lest
Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.
Brian Cliff Olguin
Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.
Harald Vingelsgaard
Álfhildur (21) mistet lappen: Går på skøyter over sjøen for å komme seg på jobb
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sette ein standard
TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.
Syver Grepstad
Mannskapet hadde ikke fått lønn på seks måneder – likevel fikk båten oppdrag i Norge
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Landsmøtet 2021:
DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.
Brian Cliff Olguin
Her er HKs nye ledelse
I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.
Morten Hansen
Togrenholdere har fått mer jobb og mindre lønn etter bytte av arbeidsgiver
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie