– Urimelig med LO-inspektører
– LO-inspektører betalt av NHOs medlemmer er ikke bare urimelig, det er et brudd på trepartssamarbeid, mener avdelingsdirektør i NHO, Nina Melsom.
Regionale verneombud har som oppgave å inspisere og kontrollere HMS-virksomheten i bedriftene. Stoltenberg-regjeringen har foreslått å innføre en slik ordning også i hotell-, restaurant- og hotellbransjen etter svært gode erfaringer i byggebransjen. Der har ordningen eksistert siden 1981.
I dag offentliggjorde NHO sitt høringssvar til Arbeids- og Inkluderingsdepartementet, til regjeringens forslag.
– Tiltak som har til formål å sikre seriøsitet og overholdelse av HMS-regelverket er bra, men LO-inspektører betalt av NHOs medlemsbedrifter er ikke riktig virkemiddel for å nå et slikt mål, skriver Melsom i en pressemelding.
– Skal utføres av Arbeidstilsynet
Hun finner det helt urimelig at arbeidsgiverne skal betale titalls millioner for at fagorganisasjonene skal føre tilsyn med arbeidsgiverne. Et slikt tilsyn skal utføres av Arbeidstilsynet.
– Dette er verken en fremgangsmåte eller et tiltak som er i samsvar med trepartssamarbeidet i norsk arbeidsliv, mener NHO-advokat Melsom.
Hun viser til at en av de viktigste kvalitetene ved dette samarbeidet er at arbeidstakerorganisasjoner, arbeidsgiverorganisasjoner og myndighetene kommer fram til felles og samlende løsninger gjennom drøftings- og beslutningsprosesser, basert på tillit mellom partene.
– Sterkt imot ordningen
– I dette tilfellet er det helt annerledes: En part foreslår en ordning som en annen part - som er sterkt imot ordningen - skal finansiere og som en tredje part skal benytte. Forslaget bærer preg av at departementet fremmer én parts interesse i stedet for å ta initiativ til å finne gode og hensiktsmessige løsninger, heter det videre i pressemeldingen.
– Heller styrke Arbeidstilsynet
– Dagens ordning med regionale verneombud er en form for privatisering av rettsutøvelse som ikke kan godtas. Vi bør heller styrke Arbeidstilsynet. Det er de som skal, og bør, ha oppgaven med tilsyn, skriver Melsom.
Hun sier videre at arbeidsdelingen mellom partene i arbeidslivet og myndighetene må være slik at det ikke kan herske tvil om at ansvaret for tilsyn og kontroll er plassert hos myndighetene.
–
Offentligrettslig oppgave
– Arbeidstilsynet er et offentlig organ som er underlagt forvaltningsloven og annet offentlig regelverk, hvilket betyr at de har et annet myndighetsapparat bak seg enn det de regionale verneombudene kan tillegges. Tilsynet vil dessuten fremstå som mer uhildet og nøytralt. Tilsyn og kontroll med at virksomheter etterlever offentligrettslig regelverk er en offentligrettslig oppgave som verken kan eller skal privatiseres, mener Nina Melsom.
Ikke tilsynsorgan
Melsom påpeker videre at fagforeningene ikke er opprettet med det formål å føre tilsyn. De kan gi viktige bidrag til å identifisere utfordringer og foreslå løsninger, men ikke overta myndighetsutøvelsen.
Dersom ordningen likevel gjennomføres, foreslår Melsom at driften underlegges Arbeidstilsynet som på ordinær måte bevilger midler til ordningen innenfor de budsjett- og styringsrammer som til enhver tid gjelder.
– Rekruttere på kunnskap, ikke fagforeningstilhørighet
– På denne måten får man en sterkere samordning av ressurser, kompetanse og metoder mellom de to systemene. Dette vil også sikre et godt faglig fundament for utøvelsen av deres funksjon, sier Melsom.
Hun forutsetter da at rekruttering må skje ut fra kompetanse og særlig kjennskap til de bransjer de skal utføre oppgaver for, og ikke med utgangspunkt i fagforeningstilhørighet.
– Under enhver omstendighet er det viktig og nødvendig at oppgavene klart defineres, krever Melsom.
– Ikke uventet fraråder også NHO Service sterkt etableringen av en ordning med regionale verneombud for renholdsbransjen. Deres høringsuttalelse kan du lese her.
Mest lest
Øyvind Andreas Jacobsen (29) fikk påvist kreft i 2011. I etterkant har han slitt med ulike senskader.
Sophia Wedege Stavnem
Når Øyvind (29) søker jobber, er det én opplysning han kvier seg for å gi
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Innsikt: Dette avgjør om det blir streik eller ikke
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, nestleder Roger Heimli, følger med på åpningsinnleggene under starten på meklingen for mellomoppgjøret fredag.
Trond Gram, LO
I kveld blir årets lønnstillegg avgjort
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.
Hanna Skotheim
Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen