JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik skal Jens vinne valget

Utgangspunktet er dårligere enn før valgtriumfene i 2005 og 2009, erkjenner Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg mener det fortsatt er fullt mulig å vinne valget. Det til tross for konstant og sterk motvind på meningsmålingen.

Valget vil han vinne ved å sikre seg de 300.000 Ap-velgerne som truer med å svikte ham.

– Ap har over 300.000 velgere som stemte på oss sist, men som nå vurderer å stemme på et annet parti eller sitte på gjerdet. Men ingen av dem har jo stemt ennå! Det gjør de på valgdagen. De er velgere vi kan mobilisere, sier Stoltenberg, og viser også til at partiet historisk i perioden juni til september både har vunnet og tapt 7- 8 prosent.

Stoltenberg sier han får energi av å drive valgkamp og gleder seg mer enn noen gang. Med politikk skal han motivere sine egne til å tro at valget kan vinnes.

– Valg handler om politiske veivalg, og Norge står overfor viktige veivalg. Jeg er veldig trygg på at når vi får økt oppmerksomhet om de politiske sakene, kan Arbeiderpartiet motivere, sier han til NTB.

– Les også: Klart politisk skille

Selv skal han bruke valgkampen til å reise rundt i Norge, møte flest mulig mennesker og delta i debatter.

– Jeg får energi av det. Jeg setter mer pris på det nå enn før, fordi jeg faktisk er enda mer glad i å reise i Norge og være i landet vårt, sier Stoltenberg.

Han går skarpt i rette med dem som nedtoner betydningen av et skifte fra rødgrønt til blått og viser til flere grunnleggende uenigheter mellom blokkene.

– Noen sier at dette valget bare handler om å bytte ut litt ansikter. Men det meste er ikke som før hvis vi bruker titalls milliarder på skatteskutt i stedet for skole og helse. Det meste er ikke som før hvis vi åpner for tidenes privatisering av norsk skole. Og det meste er ikke som før hvis vi gir karakterer fra 5. klasse, forklarer han.

– Dette er eksempler på saker der forskjellene er klare, og som vil få mer og mer oppmerksomhet etter hvert som valget nærmer seg, og som jeg vet mobiliserer.

– Les også: Mener Ap bløffer om lærerløfte

Arbeiderpartiet har det siste året måttet se seg slått av Høyre på et gjennomsnitt TV 2 har laget av meningsmålinger. For de rødgrønne har det heller ikke gjort saken bedre at både SV og Senterpartiet vaker så vidt over sperregrensen på 4 prosent. Med Ap på mellom 25 og 30 prosent blir det langt til flertall.

Til tross for den kollektive tilbakegangen tror ikke Stoltenberg det blir noe problem for de rødgrønne å trekke i samme retning i valgkampen.

– Det er ikke noen motsetning mellom å dra sammen og å erkjenne at vi er tre ulike partier. Jeg mener vi har avklart de fundamentale forholdene. Vi har avklart hvem som skal sitte i regjering, vi har avklart rammene for den økonomiske politikken og vi har avklart de største uenighetssakene oss imellom, som EØS/EU.

– Les også: Erna best likt

Stoltenberg er svært opptatt av det han mener er en grunnleggende mangel på borgerlig side, nemlig en avklaring av den økonomiske politikken.

– Det er helt avgjørende for tryggheten i norsk økonomi at det er forutsigbarhet om den totale pengebruken, fordi det avgjør rente og kronekurs, sier regjeringssjefen, og legger til:

– For norsk økonomi er det mye viktigere at vi investerer i kunnskap, samferdsel og forskning, enn at vi bruker titalls milliarder på skattekutt.

9. september avgjør velgerne om Stoltenberg får en tredje periode som statsminister. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse