JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lettelser for grunneiere

Grunneiere som også disponerer leiejord, skal nå slippe unna med kun én egenandel ved naturskade.

helge.birkelund@anb.no

– Flere har tatt opp det de mener er urimelig med dagens ordning om egenandel. Endringene som nå blir innført vil bety lettelser for grunneiere som i tillegg disponerer leiejord, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– God løsning

Det følger av praksis etter naturskadeloven at utgifter til ny våronn, som følge av at et nyplantet/nysådd område har stått under vann på grunn av flom, kan dekkes under naturskadeordningen. I slike tilfeller er det tale om skade på innsatsfaktorer som grunneier eller leietaker har satt i jorden. Dette vil ha innvirkning på hvordan egenandelen skal beregnes.

– I slike tilfeller har ikke grunneierne skader på sine eiendommer, da det kun er innsatsfaktoren som leietaker har satt i jorden som er skadet. Dette vil også være i tråd med egenandelsordningen i avlingsskadeordningen, hvor foretaket belastes én egenandel uavhengig av antall eiendommer det disponerer i produksjonen. Dette er en god løsning for landbruksforetak som leier jord på flere eiendommer. Besparelsene i form av mindre egenandel vil gjøre det lettere å gjenopprette arealene, sier Sp-statsråden.

– Les også: Hver bonde får 31.000,-

Dette gjelder uavhengig av antall leieforhold foretaket har.

Landbruksdepartementet har kommet fram til dette i samråd med Statens landbruksforvalting (SLF). Trygve Slagsvold Vedum kom med nyheten i et møte med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og småbrukarlag, der nettopp konsekvensene av avlingsskader og flom var tema.

Jordbruksoppgjøret

I de tilfeller hvor det også er skade på selve grunnen, og hvor gjenoppretting av den skadde eiendommen er en forutsetning før ny våronn kan gjennomføres, vil lovens hovedregel fortsatt gjelde. Det innebærer at det er eier som er den erstatningsberettigede, og at det derfor skal trekkes én egenandel for hver. eiendom.

– Les også: Frykter for landbruket

I årets jordbruksoppgjør var partene enige om å øke maksimalbeløpet for utbetaling av erstatninger ved avlingsskader fra 500.000 kroner til 750.000 kroner. Det er nå også enighet om at denne endringen skal gjelde fra avlingsåret 2013-2014, slik at de som rammes av store avlingsskader i år vil kunne nyte godt av dette. (ANB)

Annonse
Annonse