Bedre for far og bestefar
Fra 1. juli får de lengre farskapspermisjon og støtte til tannundersøkelse.
En rekke bestemmelser som Stortinget har vedtatt trer i kraft 1. juli. Mens fedre og noen besteforeldre får det bedre, får noen det verre. Det gjelder bankene, som får nye og strengere kapitalkrav, og dem som driver med ulovlig kopiering fra internett. De kan nå bli forfulgt av rettighetshavere.
Videre trer en ny bestemmelse i jordloven i kraft, røykerne skal få det verre, barna det tryggere og ordningen med verger overtas av fylkesmennene.
Bedre for barn
Barn i Norge skal få det litt tryggere og bedre fra 1. juli. Fra da av gjelder nye bestemmelser i røykeloven som skal beskytte barn. Og alle skolebarn som kjører buss skal få rett til eget sete og sikkerhetsbelte.
I dag er det mange skoleelever som må stå i bussen på vei til og fra skolen, noe som skaper farlige situasjoner. En forskrift gjør dette ulovlig. Det medfører noen titalls millioner kroner i utgifter for fylkeskommuner og kommuner, og fordi det kan være vanskelig å skaffe nok busser til skolestart er det gitt mulighet for dispensasjon ved skolestart i år.
– Les også: Tar barna ut av skolen
Fra 1. juli gjelder nye lovbestemmelser i tobakksskadeloven Stortinget vedtok innstramninger i loven i vår, men det er mest prinsippene som trer i kraft fra mandag.
Det heter nå at lovens mål er et tobakksfritt samfunn og at barn har rett til vern mot passiv røyking. Det blir forbudt å selge tipakninger med sigaretter, men her er det gitt overgangsregler som gjør at røykerne kan finne tipakninger i butikken helt fram til 1. juli 2014.
Far og besteforeldre
Fedre til barn født etter 1. juli får 14 uker fedrekvote mot hittil 12 uker. Samtidig gjelder en bestemmelse om tredeling av foreldrepengene. For dem som tar ut 100 prosent, har hver av foreldrene 14 uker mens resten skal deles mellom dem.
Fedrekvoten ble innført i 1993, og er forlenget flere ganger senere. Statistikken viser at stadig flere tar ut fedrekvoten.
I statsbudsjettet for 2013 ble det foreslått å gi en støtte på 800 kroner annethvert år til dem som er over 75 år når de går til tannlegen. Gjennom mange år har regjeringen møtt krav om mer støtte til tannbehandling. Det nye tilbudet ble mottatt med moderat begeistring av Pensjonistforbundet, som krever at det utvides. De årlige kostnadene er beregnet til 80 millioner kroner.
Fylkesmennene overtar
En ny vergemålslov gjelder fra mandag. Den innebærer at de kommunale overformynderiene legges ned, og ansvaret for vergemål overføres til fylkesmennene.
Verger oppnevnes for dem som ikke kan ivareta egne interesser. Et eksempel er eldre som blir demente. Ofte oppnevnes barn eller nære slektninger som verger.
Loven fastsetter betaling for verger, men det gjelder ikke hvis vergen og den som trenger verge er i nær slekt.
En nyhet i den nye loven kalles framtidsfullmakt. Det innebærer at en person kan gi en fullmakt som sier hvem som skal representere ham dersom han ikke lenger kan klare seg selv.
Jord, bank og pirater
Etter at Stortinget i vår vedtok endringer i åndsverkloven, blir det lettere for rettighetshavere til musikk, film, spill og bøker å overvåke ulovlig fildeling, også kalt piratkopiering, på internett. Rettighetshaverne kan også kreve at nettsider stenges hvis opphavsretten krenkes.
Tidligere måtte rettighetshaverne ha konsesjon for å registrere internettadressene til fildelere. Fra mandag holder det at de sender en melding til Datatilsynet.
Organisasjonene som forvalter rettigheter til populært materiale har allerede gitt signaler om at de vil satse sterkere på å ta nettpirater.
Fra 1. juli trer også nye krav til egenkapitalen i bankene i kraft. De nye kravene skal oppfylle nye EU-regler, og har blitt brukt som begrunnelse for at banker har økt boliglånsrenten.
For bønder skal det nå bli lettere å dele jord, for eksempel til tomter eller kårboliger. En endring i jordloven gjør at det skal legges mer vekt på bosetningshensyn og noe mindre på hensynet til landbruk fra 1. juli. (ANB-NTB)
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.
NTB/Tormod Ytrehus
Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen