UDI mener ordning misbrukes
Siden 2010 har Norge gitt faglærte utlendinger oppholdstillatelse i inntil ett år for å ta norskkurs. Nå varsler UDI om systematisk misbruk.
De siste månedene har den norske ambassaden i Manila druknet i søknader fra filippinere som vil til Norge for å ta norskkurs. Antallet har økt med 90 prosent siden i fjor, og allerede da kom mer enn halvparten av alle søkere fra Filippinene.
Den svulmende søkerbunken har fått varsellampene til å blinke rødt hos Utlendingsdirektoratet. Ordningen fungerer ikke etter hensikten, mener direktør Karl Erik Sjøholt i UDIs oppholdsavdeling.
– Vi mener dette er såpass tydelig at vi nå vil anbefale regjeringen å vurdere alvorlig å oppheve den, sier Sjøholt til NTB.
– Les også: 106 asylbarn forsvunnet
Bekymringsmeldinger
I et brev til Justis- og beredskapsdepartementet tar UDI et kraftig oppgjør med ordningen. Direktoratet skriver at det har mottatt bekymringsmeldinger ikke bare fra ambassaden i Manila, men også fra skatteetaten, politiet og kurstilbydere.
Den store økningen i antall søknader kan tyde på at mange søkeres formål «ikke primært er å studere norsk språk», men å komme seg til Norge og Schengen, heter det i brevet.
Formålet har vært å gi fagutdannede utlendinger en mulighet til å lære seg norsk for å kunne få arbeid i Norge. Men UDIs oversikt viser at svært få søkere følger dette sporet. I 2011 var det bare 37 personer som søkte om arbeidstillatelse som faglært i Norge etter å ha fullført norskkurset. I 2012 var antallet 151.
Hva resten gjør, vet UDI lite om. Noen kan ha reist hjem, noen kan ha reist videre til andre Schengen-land. Og noen kan ha blitt værende i Norge uten lovlig opphold.
– Det var ikke dette politikerne var ute etter da de etablerte denne ordningen. De var ute etter å tiltrekke seg kvalifisert arbeidskraft, påpeker Sjøholt.
«Showmoney»
Hittil er 2.800 personer kommet til Norge innenfor ordningen. Søkertallet har økt raskt, fra bare 132 i 2010 til 1.710 i fjor. Nærmere 60 prosent av fjorårets søkere kom fra Filippinene.
– Det er overraskende at særlig Filippinene er så sterkt representert, sier Sjøholt.
For å få tillatelse til å reise til Norge må søkerne dokumentere at de kan finansiere oppholdet. Men ifølge ambassaden i Manila er det mange søkere som fusker. I flere saker har UDI mistanke om at kravet til finansiering er oppfylt ved hjelp av «showmoney», penger som søkeren kan vise fram den ene dagen, men som er forsvunnet som dugg for sola den neste.
– Så kan en ny søker plutselig ha det samme beløpet. Dette er noe vi ser også i andre typer saker, sier Sjøholt.
Ifølge ham er det gjerne snakk om lånte penger som flyttes fra konto til konto av hjelpere som naturligvis også krever betalt for disse tjenestene.
Organisert virksomhet
UDI mener virksomheten på Filippinene framstår som organisert. Søkere blir aktivt rekruttert, og mange tar opp dyre lån for å få hjelp til å tilfredsstille de norske finansieringskravene.
– Det trenger ikke i seg selv å være noe galt i dette, men totalbildet vi ser i disse sakene, gjør at vi er bekymret, sier Sjøholt.
Han tilføyer at et styrket kontrollregime kan løse en del av problemene. Men kontroller er ressurskrevende.
– Det blir et spørsmål om hvor store ressurser vi skal bruke på denne gruppen, sier Sjøholt. (ANB-NTB)
* Faglærte utlendinger kan søke om oppholdstillatelse i Norge i inntil ett år for å studere norsk. Ordningen ble innført i forbindelse med den nye utlendingsloven som trådte i kraft i Norge 1. januar 2010.
* Om lag 2.800 personer har fått oppholdstillatelse innenfor ordningen i tidsrommet fra 1. januar 2010 til 1. april 2013. Rundt 800 av disse var i Norge fra før, de fleste som studenter eller au pair-er.
* Søkere må dokumentere at de har fagutdanning, at de har opptak til norskkurs, og at de kan finansiere oppholdet i Norge.
* Av i alt 1.710 søknader i fjor kom 1.024 fra Filippinene, 78 fra Nepal, 75 fra India, 45 fra USA og 43 fra Russland.
(Kilde: Utlendingsdirektoratet)
Mest lest
Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.
Brian Cliff Olguin
Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.
Harald Vingelsgaard
Álfhildur (21) mistet lappen: Går på skøyter over sjøen for å komme seg på jobb
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.
Syver Grepstad
Mannskapet hadde ikke fått lønn på seks måneder – likevel fikk båten oppdrag i Norge
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Landsmøtet 2021:
DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.
Brian Cliff Olguin
Her er HKs nye ledelse
I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.
Morten Hansen
Togrenholdere har fått mer jobb og mindre lønn etter bytte av arbeidsgiver
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sette ein standard
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie