JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tøffe tak for Obama på hjemmebane

Statsminister Jens Stoltenberg og partene i norsk arbeidsliv har nok å stri med om dagen. Det har sannelig Barack Obama, presidenten i USA, også.07.12.2009
10:20
16.12.2013 12:04

nina.hanssen@lomedia.no

Obama har en visjon om en verden uten atomvåpen, men har fortsatt tropper i Irak og Afghanistan. Snart kommer han til Norge for å ta imot årets Nobel fredspris.

Samtidig gjør 30.000 nye amerikanske soldater seg reiseklare for en ny arbeidsøkt i Afghanistan.

Det er en politiker med gode intensjoner som har overtatt makten i USA. Men etter å ha tilbrakt to uker i Obamas Amerika, et land med over 300 millioner innbyggere, og sett på nært hold hva presidenten har av utfordringer på hjemmebane, er jeg glad for at jeg ikke er president i USA. Eller kona hans for den saks skyld.

11.9 billioner i gjeld

USAs statsgjeld er nå på svimlende 11,9 billioner amerikanske dollar. Mye av gjelda har han arvet fra sin forgjenger George W. Bush, men Obama-administrasjonen har også brukt penger i massive stimuleringsprogrammer for å redde økonomien fra kollaps.

Men er dette nok for å få fart på økonomien?

Dette opptar mange amerikanske velgerne nå. De er mest spente på om Obama klarer å rette opp den skakk-kjørte økonomien.

Det haster nå å få orden på økonomien og skape arbeidsplasser, før en hel generasjon ungdommer blir dratt ned i dragsuget etter finanskrisen.

Siden starten av lavkonjunkturperioden i desember 2007, har antall arbeidsledige økt med 8,2 millioner. Krisen i arbeidsmarkedet er enorm.

10.2 prosent arbeidsledige

Ifølge Bureau of Labor Statistics (BLS) steg ledigheten i oktober fra 9,8 prosent til 10,2 prosent. Det er høyeste ledighet siden 1983. Flere er også blitt hjemløse.

Den offisielle arbeidsledigheten er nå før jul på 26 millioner arbeidsledige. Men ledighetstallene er trolig dobbelt så høye som de offisielle. Dette bekymrer amerikansk fagbevegelse. Den begynner nå å bli utålmodig.

Den amerikanske arbeiderbevegelsen jobbet veldig hardt for å få Obama valgt i fjor. Nå er det snart gått ett år siden valgseieren, men fortsatt er bare 12,4 prosent av amerikanske arbeidstakere fagorganiserte.

Enkelte arbeidsgivere, som Wal-Mart, bruker masse penger for å slåss mot at arbeiderne organiserer seg.

Fagbevegelsen presser nå Obama for at han skal få på plass Employee Free Choice Act - som vil bety at folk kan organisere seg på sin arbeidsplass uten arbeidsgivers innblanding. Det vil også bety at ansatte har rett til en skikkelig arbeidskontrakt.

I dag er det arbeidsgiver som bestemmer tidspunktet for etablering av fagforening. Samtidig bruker de tiden fram til etablering til å leie inn eksterne konsulenter som skal motarbeide fagforeningsetableringen.

Utålmodig fagbevegelse

Den største av dem, The American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations (AFL-CIO) har nylig gått i bresjen sammen med flere partnere for å få president Obama til å skape arbeidsplasser som støtter familier og lokalsamfunn.

AFL-CIOs president Richard Trumka var denne uka på besøk i Det Hvite Hus (3.desember) for å presentere AFL-CIOs fempunkts plan for å fart på sysselsettingen.

Trumka mener det ikke bare er et økonomisk spørsmål, men også et moralsk ansvar og forventer at Obama-administrasjonen lytter til arbeidstakerorganisasjonene fremfor å komme med flere redningspakker til de på Wall Street.

Sosial dumping

Mange gir opp å melde seg som arbeidssøkere og tar heller svarte oppdrag eller tar en deltidsjobb.

Minstelønnen i USA er i dag 7,25 dollar per time, så en ufaglært person med deltidsjobb har problemer med å klare seg. Da kan du i alle fall glemme å sende dine barn på de beste skolene der prisene er skyhøye.

En annen utfordring på det amerikanske arbeidsmarkedet nå er at mange innvandrere opplever sosial dumping med lave lønninger og dårlige arbeidsvilkår.

Blant annet er det mange som ikke får betalt overtid eller andre grunnleggende rettigheter som helsetjeneste.

Dette er også med å undergrave hele arbeidsstokken, mener fagbevegelsen. De har forventninger om at noe skjer også på disse områdene.

Ingen svangerskapspermisjon og sykelønn

I tillegg har AFL-CIO jobbet mye for å få lovfestede rettigheter ved sykdom.

USA er det eneste industrialiserte land i verden som ikke har lovfestet rett til betalt fødselspermisjon. Nå som kvinnene utgjør over halvparten av arbeidsstokken, vil det komme et sterkere krav om dette. De har heller ingen nasjonal sykelønnsordning.

Blir du eller noen i familien syk og må holde deg hjemme, trekkes du i lønn. Det er opp til hver enkelt arbeidsgiver å tilby en sykelønnsordning. Slik er det også med betalt svangerskapspermisjon.

Noen store selskap som Google velger å gi sine ansatte dette, men blant de små bedriftene er det få som punger ut for sykdom eller svangerskapspermisjon.

Spesielt har dette vært et problem for mange arbeidstakere nå mens svineinfluensaen(H1N1) har herjet. Mange mennesker føler seg tvunget til å gå på jobb, og har smittet både kolleger og gjester.

En av de som Obama ofte søker råd hos er John Podesta i Center for American Progress. Da jeg møtte ham, hadde han tro på at Obama ville ta tak i utfordringene i arbeidslivet. Og at han kanskje ville hente inspirasjon fra den nordiske velferdsmodellen.

Gode krefter

En av dem som jobber med å få satt dette på den politiske dagsorden i Washington er Racha Choudhry. Den tidligere likestillingsansvarlige i AFL-CIO er i dag lobbyist og driver kampanjen www.paidsickdays.org

Da jeg møtte henne, hadde hun klart å få 115 av de 435 representantene i Representantenes hus til å underskrive at de vil behandle et lovforslag om sykelønn, men hun sa at hun trenger minst 150 for at dette skal tas opp til avstemning.

Foreløpig har ingen republikanere vært positive.

Obamas visjon om å forene amerikanerne og bedre samarbeidet mellom demokrater og republikanere, har ennå ikke blitt en realitet. I behandlingen av den mye omtalte helsereformen har det vært harde fronter mellom demokratene og republikanerne. Men det er alltids håp, for å bruke Obamas eget slagord.

Kongressen har allerede gitt sin støtte til forslaget om å lage en egen offentlig helseforsikringsordning og som vil påby alle store firmaer å gi helseforsikring til sine ansatte. Nylig stemte også Senatet med 60 mot 39 stemmer for å åpne for full debatt om helsereformforslaget.

Nyttårstalen

Forhåpentligvis kan Barack Obama i sin nyttårstale i tillegg til å fortelle om Irak og Afghanistan, fredsprisen fra Oslo og klimatoppmøte i København, også slå fast at helsereformen er vedtatt og at nå blir det full fokus på å skape gode trygge arbeidsplasser som gjelder.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.12.2009
10:20
16.12.2013 12:04Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.

Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.

Eirik Dahl Viggen

Streik i private omsorgsbedrifter

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Leif Martin Kirknes

Permitteringsordningen forlenges til 1. juli


Flere saker