JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svensk LO ber Riksdagen snu

SYKELØNN: I dag, 9.desember, skal den svenske Riksdagen behandle et forslag som kan bety at 16.000 langtidssykemeldte mister sykepengene. Dette får Svensk LO og SEKO til å se rødt.

nina.hanssen@lomedia.no

Endringene som er foreslått av de borgerlige partiene vil i løpet av 2010 ramme hele 54 000 langtidssyke svensker. Flertallet av de som rammes av kutt i sykepengene er kvinner.

– Vi mener at regjeringen i denne saken mangler totalt empati og oppfører seg på en umenneskelig måte, sier SEKO-leder Janne Ruden til Aktuell.

Han forteller at svensk LO lenge har advart mot dette, men at de ikke blir hørt.

Svensk LO, ved leder Wanja Lundby-Wedin, har lenge advart mot de alvorlige konsekvensene av endringer i velferdsordningene, som Reinfeldt-regjeringen har gjennomført siden de overtok makten i 2006.

Men fagbevegelsens kritikk biter ikke på det borgerlige flertallet.

Siste stikk

Representanter fra regjeringspartiene forsvarer innstrammingene i sykelønnsordningen.

De sier at dette er siste ledd i en større endring i helseforsikringen, som vil bety at langtidssykemeldte ikke lenger skal motta sykepenger.

De ønsker at disse menneskene nå melder seg til Arbeidsformidlingen, og kommer da i stedet i arbeidsledighetsstatistikken.

Dette vil i praksis si at langtidssyke fra og med 1.januar 2010 blir tvunget til å overleve på mindre enn 4 000 svenske kroner i måneden.

Svensk LO frykter at dette vil tvinge mange over til sosialkontorene.

Ifølge Svensk LO har utgiftene til sosialhjelpen i løpet av det siste året økt med nesten 20 prosent, delvis som følge av at folk er tvunget ut av en dyrere og dårligere helseforsikringsordning i A-kassen. Mister de jobben, står de derfor på bar bakke.

Større belastning

Lundby-Wedin synes det er uhørt at regjeringen nå bevisst ønsker å ramme de langstidssyke.

Hun mener de unnlater å ta ansvar for at arbeidsgiverne skal følge opp sine syke arbeidstakere. I stedet skyver de alt ansvar over til den enkelte arbeidstaker.

– Denne endringen vil påføre enkeltmennesker en større belastning ved at den langtidssyke selv nå skal bli tvunget til å ta eneansvar for sin situasjon. For mange vil dette være en økonomisk katastrofe og skape enda mer bekymring i en allerede vanskelig livssituasjon, mener Lundby-Wedin.

Hun er svært spent på Rikdagens forhandlingene i dag.

Annonse
Annonse