De jobber i sprengkulda
Bygningsarbeiderne jobber i sprengkulda, selv når gradestokken nærmer seg 30 minusgrader. Bygg er ikke lenger sesongarbeid. Påkledning tilpasset årstiden og ny teknologi har gjort slutt på permitteringer. Men anleggsbransjen permitterer.
– Vi har ennå ikke mottatt bekymringsmeldinger fra medlemmer om at det er for kaldt å jobbe utendørs, sier Petter Vellesen, leder i Oslo Bygningsarbeiderforening.
– Overenskomsten sier at arbeidsgiver skal sørge for arbeidsklær tilpasset årstiden, det vil si varmedress og ulltøy akkurat nå, men ansatte som ikke har ordnede forhold, opplever nok kulda som problematisk. Tidligere måtte ansatte selv kjøpe dette personlige utstyret, sier Petter Vellesen.
Samtidig meldes det at Stangeland Maskin på Jæren har permittert ansatte på grunn av dyp tele. Også andre bedrifter i Rogaland har permittert, også disse innenfor maskin. NAV i Rogaland har fått inn 500 permitteringsvarsler på grunn av kulda. Om permitteringsreglene
Mange fryser
– Men det er vel ikke alle bygningsarbeidere som følger overenskomsten?
– Det er nok mange bygningsarbeidere som ikke har den beskyttelsen, og mange av dem fryser nå. Det er mest naturlig å tenke på polakker, men jeg har inntrykk av at de fortsatt er i hjemlandet, svarer Petter Vellesen.
– Hva sier Arbeidsmiljøloven om arbeid i tredve-førti minusgrader?
– Den har ingen bestemmelser om arbeidsstans ved et bestemt gradeantall. Det ble nedsatt ei arbeidsgrupe på 80-tallet, som skulle se om det var mulig å fastsette en slik grense, men utvalget kom ikke til noen konklusjon. Årsaken var stor uenighet og sprik i erfaringene og interessene. Mange østlendinger har ingen problemer med å jobbe ute i minus 20 grader. Jeg tålte å arbeide i minus 30 grader. Det kjennes ikke så kaldt hvis det er 20 grader, vindstille og sol, men vind og høy luftfuktighet forsterker kulda betydelig.
Jobb fremfor permittering
– Regner du med at mange arbeidsgivere vil permittere på grunn av kulda?
– Da arbeidsgiver er forpliktet til å betale for de første dagene ansatte er permittert, prøver de å finne annet arbeid når kulda er som strengest. Aktuelle yrkesgrupper innenfor byggfagene kan være betongarbeidere og dem som graver ut tomtene. Det kan være problematisk å støpe i minus 25 grader, men bruk av ny teknologi har gjort også dette mulig. Nå kler man inn byggeplassen og varmer opp betongen, sier Petter Vellesen.
Hva sier overenskomsten?
Det er ute-arbeiderne som primært rammes av kulda. I overenskomsten for private anlegg, der Arbeidsmandsforbundet er part, står det i § 4.2.:
”Når arbeid på akkord eller tid må stanse og arbeidstakeren ikke anvises annet arbeid, betales han sin timelønn for den tid han må gå ledig. Dette gjelder dog ikke hvis stansen skyldes forhold som bedriften ikke kunne hindre, når arbeidstakeren har fått beskjed 3 dager før. Denne varselfrist kommer ikke til anvendelse ved force majeure (hindringer ingen av partene er skyld i og som hindrer en i å utføre jobben/red. anm.).”
Arbeidstakerne er forpliktet til å utføre hvilket som helst arbeid som de anvises av arbeidsledelsen.
Også Hovedavtalens kapittel VIII har bestemmelser om disse forholdene.
Ikke lenger sesongavhengig
–Betyr dette at byggebransjen ikke lenger er sesongavhengig?
–Bygningsarbeid er ikke det, takket være ny teknologi og fornuftig arbeidsantrekk. Mens Europa helt opp til Tyskland og Danmark fortsatt har ledighet knyttet til sesong, er dette tilbakelagt stadium for oss, svarer Petter Vellesen i Oslo Bygningsarbeiderforening.
Kulda rammer
Stangeland Maskin på Jæren har permittert 70 ansatte på grunn av kulda og dyp tele. Dette er ansatte som driver med gartnerarbeid, belegningsarbeid og asfaltering. Tela er målt til nær 40 cm.
Også trafikken rammes. Onsdag ble det kjent at servostyringen på nærmere 40 busser på Romerike frøs slik at de ikke kunne settes inn i morgentrafikken. Busser skal vanligvis tåle 30 minusgrader, men bruk av feil parkerte bussene.
Kan ikke gå hjem
Du kan ikke gå hjem på grunn av kulda så fremt den ikke gjør deg syk, melder Arbeidstilsynet.
Arbeidstilsynet skriver at kortvarig varme- eller kuldebelastning på grunn av tekniske problemer eller ekstrem værsituasjon, kan gjøre arbeidet vanskelig eller umulig. Du har likevel ikke rett til å gå hjem av temperaturproblemene alene.
Arbeidstilsynet anbefaler at arbeidstrakerne kan ta opp problemet med enten varme eller kulde med arbeidsgiver, gjerne via verneombudet eller arbeidsmiljøutvalget. Det kan også være naturlig å kontakte bedriftshelsetjenesten. Arbeidstilsynet kan også gi pålegg hvis nødvendig.
Hete større problem
Arbeidsmiljøavdelingen i LO har ikke mottatt henvendelser om kulda så langt.
– Mange tar nok kontakt direkte med Arbeidstilsynet når det gjelder spørsmål om det er forsvarlig å arbeide i sterk kulde. Da vi hadde hetebølge før St. Hans i fjor, fikk vi en rekke henvendelser fra innearbeidende medlemmer, som fant varmen direkte ubehagelig, får nettavisa FriFagbevegelse.no opplyst i LO.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes