Dansk kamp om dagsordenen
Danmarks største fagforbund bruker millioner på annonsekampanje for å sette årets lønnsoppgjør i perspektiv.
«I 2010 får finansministeren 65 000 kroner i skattelettelse. (Bussjåføren må nøyes med 350 kroner om måneden)»
Det kan man lese i store avisannonser i dag. Kampanjen, som Faglig Fælles Forbund (3F) står bak, har pågått siden nyttår. Dag for dag har den påvist hvordan skattereformen som trådte i kraft 1. januar, gir folk med gode inntekter enda mer å rutte med. Folk flest får derimot en lang nese.
LAST NED: Se alle 3F-annonsene.
– Tidspunktet er absolutt ikke tilfeldig. Den må ses som et svar på arbeidsgivernes spin (manipulasjon av den offentlige mening. red. anm.) for å skape støtte omkring et nulloppgjør. Jeg har hørt det selv fra sentrale arbeidsgivere: Den økonomiske krisa gjør det i seg selv nødvendig med et nulloppgjør. Dessuten har jo alle fått skattelettelser, sier Flemming Ibsen, arbeidsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.
Palle Smed, kommunikasjonssjef i 3F, er bare delvis enig:
– Tidspunktet er først og fremst valgt fordi det er nå skattelettelsene trer i kraft. Det er nå regjeringen for alvor skryter av reformen, og kampanjen er et forsøk på å vise hva som er opp og ned i reformen. Så er det en behagelig sidegevinst at vi samtidig kan imøtegå arbeidsgivernes påstander.
Ifølge Flemming Ibsen er det direkte usant når arbeidsgiverne gir den danske konkurranseevnen – underforstått de høye lønningene – skylda for at stadig flere mister jobben. I stedet skylder han på den økonomiske krisa og den borgerlige regjeringas økonomiske politikk.
Dermed er han på linje med en rekke av Danmarks førende økonomer. Det nasjonale nyhetsbyrået Ritzau sendte i nyttårshelga ut et telegram der en rekke ledende økonomer felte en knusende dom over regjeringens økonomiske politikk.
– Vi kan takke oss selv for at krisen i Danmark ble langt dypere enn i mange andre land. Økonomien nådde sin kapasitet allerede før den internasjonale krisa skylte inn over oss, sa Hans Jørgen Whitta-Jakobsen til Ritzau. Han er såkalt overvismann, det vil si formann i regjeringens uavhengige økonomiske råd.
Poul Erik Skov Christensen, forbundsleder i 3F, skrev i et avisinnlegg onsdag at regjeringens og arbeidsgivernes la det skure-politikk har sendt Danmark på en farlig kurs:
– Jo visst befinner vi oss akkurat nå i en tid med ledighet og røde tall. Men allerede i 2015 vil det mangle 70 000 faglærte arbeidere. Regjeringens handlingslammelse har gjort det vanskelig og dyrt for ufaglærte å ta en faglig utdannelse. Samtidig blir Danmarks framtid – de unge – nektet lære- og praksisplasser, og kastes i stedet ut i trøstesløs ledighet som kan påvirke dem for livet.
– I stedet for å støtte noen toppsjefers primitive fantasi om lønnedgang, burde finansministeren medvirke til å lede debatten på rett spor. Danmark kan ikke konkurrere med verken Øst-Europas eller Asias lønnivå. Men vi har noe de ikke har, nemlig teknologisk know-how og medarbeidere med et høyt vitennivå. La oss fokusere på å gjøre det enda bedre i stedet for å gå baklengs, skrev 3F-lederen.
Ifølge en redaksjonell kommentar i Berlingske Tidende, er det helt uforutsigbart hvilken dagsorden som kommer til å erobre årets lønnsoppgjør i Danmark. Under lønnsoppgjøret i offentlig sektor i 2008 var for eksempel slagordet «Mannelønn til kvinnefag» til å ta og føle på.
– Ingen av årets emner favner så bredt som barselsfondet i 2004 og etterutdannelsen i 2007. Derfor er det ikke bare vanskelig å forestille seg fagbevegelsens kamprop i tilfelle av en konflikt. Det er også vanskelig å forestille seg under hvilken overskrift tariffavtalen skal selges til medlemmene. Historien viser likevel at hovedtemaet saktens kan dukke opp underveis. Tenk bare på den siste storkonflikten på det private arbeidsmarkedet i 1998, der det plutselig var kravet om ekstra ferie som erobret hele dagsordenen, skriver avisen.
Flemming Ibsen får umiddelbart øye på to temaer som kan vokse seg store de kommende ukene. På den ene siden legger transport- og bygge og anlegg-området som ennå ikke har innledet forhandlingene, stor vekt på å bremse den sosiale dumpingen i Danmark.
– Ut over at det har kolossal betydning i begge bransjer, har det også stor apell i resten av fagbevegelsen. Det andre er likelønn, et tema som vokste seg stort i 2008. Det kan ende med å bli et helt sentralt krav å få likelønn skrevet inn i tariffavtalen, slik at det kan bli mulig å føre fagrettslige saker på området, sier Flemming Ibsen.
Det hører med til historien om 3Fs kampanje om skattereformen at den har vakt betydelig irritasjon i skattevesenet. Årsaken er at kampanjen bruker en logo med nøyaktig samme design som skattevesenets SKAT, når 3F bruker SKÆVT som avsender for budskapet.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.
Roy Ervin Solstad