Oljeleting i nord uten HMS
– Sikkerheten for ansatte må forsterkes kraftig før olje- og gassvirksomheten tar til i Barentshavet. Dagens utstyr er ikke godt nok under arktiske forhold, sier Ketil Karlsen i IndustriEnergi.
Forbundets fagsjef for HMS Offshore er bekymret over at mye av dagens utstyr ikke er tilstrekkelig til å møte ekstreme forhold i Barentshavet. Derfor har IndustriEnergi skrevet til Petroleumstilsynet/Sikkerhetsforum om utvikling av arbeidstøy, overlevelsesdrakter, livbåter og evakueringsfartøyer og sikkerhets- og beredskapsopplæring.
I Sikkerhetsforum sitter også representanter for Arbeidsdepartementet. Også Utenriksdepartementet er trukket inn i arbeidet med å sette standarder for olje- og gassvirksomheten i nordområdene.
Forbundet skal også videreutvikle samarbeidet med russisk fagbevegelse, der mange medlemmer er vant med å arbeide i ekstrem kulde, men ikke fullt så fortrolig med kombinasjonen kulde og arbeid på plattform i polare strøk. Russerne har erfaring blant annet fra Jamal-halvøya der temperaturen kan synke til minus 50 grader.
Ikke fritt fall mot is
– De såkalte fritt-fall-livbåtene kan være bra nok i Nordsjøen, der livbåtene slippes fra plattformene og ned i sjøen, men lar seg vanskelig bruke når isen ligger tykk rundt riggen i Barentshavet, sier Ketil Karlsen for å illustrere en av utfordringene.
– Vi må derfor ha alternative løsninger for evakuering av mannskap. Nøyaktig når aktiviteten tar seg opp i dette området, vet vi ikke, men Goliat nordvest for Finnmark starter opp i 2013, og lenger nord har vi Stockman, som vi deler sammen med russerne. Vi vet at norske selskap er sterkt opptatt av å delta i den utbyggingen. Dermed kan vi få permanent offshorevirksomhet i Barentshavet om tre-fire år. Vi kan derfor ikke vente lenger med å sette i gang tiltak som ivaretar HMS og beredskap, vi har bare tida og veien, sier Ketil Karlsen, som understreker at det ikke er akseptabelt å utvikle utstyr og sette standarder etter hvert som arbeidet i nord skrider fram. Dette må gjøres i forkant.
Ekstreme forhold
– Betyr dette at utstyr som brukes av sjøfolk i arktisk strøk og fangstmenn på Svalbard ikke er godt nok for mannskap på rigger når Stockman-feltet tas i bruk?
– Dagens overlevelsesdrakter er neppe tilfredsstillende utstyr for vinterbruk i Barentshavet. De er heller ikke designet til bruk i dette området. Man skal huske på at her er det ikke bare snakk om å overleve i vann, men en skal også overleve i kulde. Draktene kan muligens være gode nok i vann, men mannskap bruker ca 10 minutter på å iføre seg en slik drakt i 25 minusgrader. Dette er alt for lang tid.
– Har du selv opplevd dette?
– Nei, men jeg har fløyet i 90 minutter nordover med bensintanker mellom beina og opplevd det arktiske mørket da jeg arbeidet på rigg. Dette er riktignok 25 år siden, men jeg husker at det var vesensforskjell på det å jobbe i mørket og i dagslys og det å arbeide i evig mørke. Da var det også så kaldt at vi jobbet to timer ute og fikk en time til å tine oss opp. Slike arbeidsforhold aksepteres ikke i dag. I ettertid har jeg tenkt på at hvor lang tid ville det ta før redningsmannskap var på plass hvis ulykken først skulle være ute, svarer Ketil Karlsen og fortsetter:
Omgitt av istapper
- Når det gjelder arbeidsutstyr for arktiske strøk, er i hvert fall ikke vi kjent med at det er utviklet utstyr for disse områdene. Operatørene kan sikkert ha fine arbeidsdager, men når kulda setter inn, sjøen går høyt og polare lavtrykk ligger over området, blir riggene gjort om til isslott med store istapper, slik vi har sett eksempler på også fra andre arbeidsplasser i nord. Standarder brukt på aktiviteter på land, kan ikke uten videre overføres til offshore-virksomheten i Barentshavet. Det må settes egne standarder. Det er fortgang i dette arbeidet vi nå etterlyser.
De ansatte må med
Vårt utgangspunkt er at brukerne, det vil si både operatørene og ansatte i leverandørindustrien, deltar i utviklingen av utstyret, enten det gjelder arbeidsantrekk eller hjelpemidler for å overleve når ulykker skjer. Derfor ser vi fram til et samarbeid med Fellesforbundet, som organiserer hovedtyngden av de ansatte i leverandørindustrien. Vi skal også videreutvikle samarbeidet med russisk fagbevegelse, spesielt med sikte på hvordan en skal håndtere kulde. Det fins knapt andre LO-forbund som har tettere samarbeid med russisk fagbevegelse enn vårt, og dette samarbeidet skal vi nå dra fordeler av, sier Ketil Karlsen, fagsjef for HMS Offshore.
IndustriEnergi har avsatt 3 millioner kroner til dette prosjektet og har søkt blant annet UD om støtte på 5 millioner kroner.
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Martin Guttormsen Slørdal
Gerd-Liv Valla kritiserer regjeringen: – Strøm er ikke en vare. Det har den dessverre blitt
Regjeringen har presentert en «kraftfull satsning på havvind» for å øke kraftproduksjonen i Norge. Fra venstre: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).
Lise Åserud / NTB
Professor om strømstøtte til bedrifter: – Staten skal ikke være en trygdekasse for næringslivet
Kommentar
Håvard Sæbø
«Velgere har grunn til å være skuffet. Strømsjokket har ført til politisk kortslutning»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal