JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politikk og Pakistan

For lesere av politisk litteratur – så vel skjønnlitterær som faglitterær – er det mye å se fram til våren 2010. Og som vanlig er det forlagene Pax og Spartacus som byr på den mest spennende litteraturen for radikalerne.

jan.erik@lomedia.no

Tradisjonen tro kjørte også i år de to ”raddisforlagene” Pax og Spartacus en felles presentasjon av sin vårliste. Her er det mange godbiter.

Sakprosaen sliter.

Ifølge informasjons- og markedssjef Eivind Løvdal Refnes i Spartacus var 2009 et interessant år for bokbransjen. Saksprosaen, som er Spartacus’ område, hadde det imidlertid ikke så lystelig.

– Synligheten av ny, norsk sakprosa er blitt dårligere, sa han. Og viste til en nedgang på 7,7 prosent for sakprosaen i Spartacus.

Det økte salget ellers brakte imidlertid forlaget i balanse i fjor.

– De fleste av bøkene som blir presentert her vil bare være tilgjengelig i underkant av 50 bokhandlere i landet, sa Refnes.

Dette skyldes interne distribusjonsregler innad i bokbransjen, en bransje som av mange anses som ganske lukket og laugsorientert.

Bok om løping.

– Våren er tradisjonelt tida for oversatt litteratur, sa Janicken von der Fehr, redaktør for oversatt skjønnlitteratur i Pax.

Hun kunne trekke fram syv bøker med god geografisk spredning. For eksempel den libanesiske forfatteren Amin Maalouf som ifølge von der Fehr har et bein i den vestlige verden og et annet i den arabiske.

Nå har han skrevet boka ”Verden i ubalanse”, et essay om en verden preget av terrorfrykt og drift.

Pax har også to bøker av Japans store stjerneforfatter Haruki Murakami (han med Norwegian Wood) på vårlista: En sakprosabok om løping og romanen ”Elskede Sputnik”.

Sakprosaboka skal være det nærmeste vi kommer en sjølbiografi fra denne forfatteren.

Murakami er en habil maratonløper som deltar i minst et maratonløp i året. Han har blant annet løpt klassikeren fra Maraton til Athen.

Boka har også et forord av Frode Grytten, en litterær perle ifølge von der Fehr.

Politikk og filosofi.

Alexander Opsal, informasjons- og markedssjef i Pax trakk særlig fram boka ”Frihetens århundre” av historiker Finn Olstad som kommer i begynnelsen av mai og hvor arbeiderbevegelsen sjølsagt står sentralt.

En annen interessant bok er ”Moderne politisk teori”, redigert av Jørgen Pedersen. Her møter vi blant annet sentrale europeiske tenkere som tyskeren Jürgen Habermas, franskmannen Michel Foucault og landsmannen Pierre Bourdieu.

Interessant nok gir Spartacus ut den tyske 1800-talls filosofen Friedrich Nietzsches samlede verker på norsk. To av bindene kommer denne våren.

På reise.

Forlagspresentasjonen gikk ikke uten forfattere til stede.

Først ute var Knut Hoem, NRK-journalisten som på Spartacus gir ut boka ”Berlin” – den eneste berlinguiden som er skrevet etter tusenårskiftet.

Pax stilte med Elisabeth Eide, journalist, skjønn- og faglitterær forfatter. Hun har skrevet boka ”Pakistan” (arbeidstittel) sammen med sin mann Terje Skaufjord.

– Vi har bodd der, krysset landet med tog og bil og opplevd fortvilelsen. Møtt rike og fattige, fagforeningsfolk og menneskerettighetsforkjempere. Vi har sett innsiden av mange pakistanske hjem og til og med blitt arrestert. Og opplevd gjestfriheten i Pakistan og sett noen av de vakreste stedene på denne kloden, sa Eide.

Hun fortalte at boka analyserer hva som står på spill i dagens Pakistan. Den forsøker å forklare den nåværende situasjonen i landet via historien og røttene. Boka er rikt illustrert med forfatternes egne bilder.

Annonse

Flere saker

Annonse