Politikk og Pakistan
For lesere av politisk litteratur – så vel skjønnlitterær som faglitterær – er det mye å se fram til våren 2010. Og som vanlig er det forlagene Pax og Spartacus som byr på den mest spennende litteraturen for radikalerne.
jan.erik@lomedia.no
Tradisjonen tro kjørte også i år de to ”raddisforlagene” Pax og Spartacus en felles presentasjon av sin vårliste. Her er det mange godbiter.
Sakprosaen sliter.
Ifølge informasjons- og markedssjef Eivind Løvdal Refnes i Spartacus var 2009 et interessant år for bokbransjen. Saksprosaen, som er Spartacus’ område, hadde det imidlertid ikke så lystelig.
– Synligheten av ny, norsk sakprosa er blitt dårligere, sa han. Og viste til en nedgang på 7,7 prosent for sakprosaen i Spartacus.
Det økte salget ellers brakte imidlertid forlaget i balanse i fjor.
– De fleste av bøkene som blir presentert her vil bare være tilgjengelig i underkant av 50 bokhandlere i landet, sa Refnes.
Dette skyldes interne distribusjonsregler innad i bokbransjen, en bransje som av mange anses som ganske lukket og laugsorientert.
Bok om løping.
– Våren er tradisjonelt tida for oversatt litteratur, sa Janicken von der Fehr, redaktør for oversatt skjønnlitteratur i Pax.
Hun kunne trekke fram syv bøker med god geografisk spredning. For eksempel den libanesiske forfatteren Amin Maalouf som ifølge von der Fehr har et bein i den vestlige verden og et annet i den arabiske.
Nå har han skrevet boka ”Verden i ubalanse”, et essay om en verden preget av terrorfrykt og drift.
Pax har også to bøker av Japans store stjerneforfatter Haruki Murakami (han med Norwegian Wood) på vårlista: En sakprosabok om løping og romanen ”Elskede Sputnik”.
Sakprosaboka skal være det nærmeste vi kommer en sjølbiografi fra denne forfatteren.
Murakami er en habil maratonløper som deltar i minst et maratonløp i året. Han har blant annet løpt klassikeren fra Maraton til Athen.
Boka har også et forord av Frode Grytten, en litterær perle ifølge von der Fehr.
Politikk og filosofi.
Alexander Opsal, informasjons- og markedssjef i Pax trakk særlig fram boka ”Frihetens århundre” av historiker Finn Olstad som kommer i begynnelsen av mai og hvor arbeiderbevegelsen sjølsagt står sentralt.
En annen interessant bok er ”Moderne politisk teori”, redigert av Jørgen Pedersen. Her møter vi blant annet sentrale europeiske tenkere som tyskeren Jürgen Habermas, franskmannen Michel Foucault og landsmannen Pierre Bourdieu.
Interessant nok gir Spartacus ut den tyske 1800-talls filosofen Friedrich Nietzsches samlede verker på norsk. To av bindene kommer denne våren.
På reise.
Forlagspresentasjonen gikk ikke uten forfattere til stede.
Først ute var Knut Hoem, NRK-journalisten som på Spartacus gir ut boka ”Berlin” – den eneste berlinguiden som er skrevet etter tusenårskiftet.
Pax stilte med Elisabeth Eide, journalist, skjønn- og faglitterær forfatter. Hun har skrevet boka ”Pakistan” (arbeidstittel) sammen med sin mann Terje Skaufjord.
– Vi har bodd der, krysset landet med tog og bil og opplevd fortvilelsen. Møtt rike og fattige, fagforeningsfolk og menneskerettighetsforkjempere. Vi har sett innsiden av mange pakistanske hjem og til og med blitt arrestert. Og opplevd gjestfriheten i Pakistan og sett noen av de vakreste stedene på denne kloden, sa Eide.
Hun fortalte at boka analyserer hva som står på spill i dagens Pakistan. Den forsøker å forklare den nåværende situasjonen i landet via historien og røttene. Boka er rikt illustrert med forfatternes egne bilder.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen