JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil hjelpe EØS-migrantene

Arbeidssøkerne fra Spania har ikke gitt opp drømmen om jobb og en ny fremtid i Norge. Nå vil fagbevegelsen i Bergen hjelpe. Språkopplæring er nøkkelen.10.08.2012
10:09
16.12.2013 19:49

knut.viggen@lomedia.no

José Antonio Rodriguez Sierra (38) og Erik Andersson Juarez (29) kom til Bergen fra Spania henholdsvis 12. juli og 23. mai i håp om å få arbeid. Ingen av dem har så langt lyktes.

På Robin Hood Huset i Hollendergaten møtes spanjolene for en gratis lunsj og utveksling av erfaringer i møte med arbeidslivet på Vestlandet.

– Vi har ikke fått noen napp så langt, arbeidsgiverne spør alltid etter norskkunnskaper, sier yngstemann Erik, som så vidt snakker noen få ord norsk. Han har erfaring som baker, hjelpearbeider på bygg, maler og som ansatt på en malingsfabrikk. Eldstemann, José, har jobbet på gartneri, som trailersjåfør, innen renhold og som hjelpearbeider innen bygg og anlegg.

Reiser ikke

Begge har voldsomt lyst til å jobbe, men opplever at alle dører er stengte. Å returnere til Spania, slik arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har oppfordret til, er ikke noe alternativ for dem.

– Nei, vi har ingenting å komme tilbake til, sier karene, som satser på å bli, eventuelt ta et norskkurs og klore seg fast til håpet.

Stor økning

FriFagbevegelse får bare et kort møte med de to arbeidssøkerne, tolk og daglig leder for Robin Hood Huset, Marcos Amano, må løpe til en ny avtale, men Amano forteller at José og Antonios historie ikke er enestående. Robin Hood Huset opplevde stor økning i pågangen i 2011, både fra norske borgere og fra arbeidsinnvandrere fra EØS-land. I Bergen er det spanjolene som dominerer. I fjor kom rundt 400 fra Spania til Bergen, fra Romania, Polen og Bulgaria var det rundt 50 og fra andre EU-land et tredvetalls personer. Amano forteller at det er veldig vanskelig å ha klare tall på hvor mange arbeidssøkere fra EØS-land som oppholder seg i Bergen i dag. En ekstra utfordring i Bergen er mangelen på et eget Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA), noe som finnes både i Oslo, Stavanger og i Kirkenes.

LO-møte

FriFagbevegelse møter Amano sammen med Ove Toska og Svein Davidsen fra Elektrikernes Fagforening og EL & IT Forbundet i Hordaland og Sogn og Fjordane. De lytter med stor interesse til det Amano forteller, både om arbeidsinnvandrere og om den generelt økte pågangen huset opplever for tiden. I vår ble det arrangert et møte mellom representanter for fagbevegelsen i Bergen og Robin Hood Huset. Der var også folk fra Fellesforbundet, Arbeidsmandsforbundet og NNN til stede.

Hjelpe lokalt

Ove Toska og Svein Davidsen tror en eventuell økonomisk hjelp fra LO må komme lokalt. Toska forteller om god etterspørsel etter arbeidskraft både innen tele, energi og elektrobransjen, men det er skepsis blant arbeidsgivere både i forhold til språk og HMS. – Men vi har en plikt som fagorganiserte til å hjelpe, det handler om medmenneskelighet og solidaritet, men det handler også om å motvirke sosial dumping, sier Ove Toska.

Marcos Amano forteller at det er nyttig med kontakt med fagbevegelsen.

Norskkurs

-- Det er viktig for oss og vi tror fagbevegelsen kan være til hjelp. Norskkunnskaper er nøkkelen. I høst og i vår har vi arrangert egne kurs med frivillige lærere på ettermiddagstid. Det ville ha vært flott å få dette inn i faste former, kanskje ved hjelp fra lokale fagforeninger, sier Amano. Han mener LO også burde åpne opp en informasjonstjeneste for EØS-migranter, der blant annet spansktalende kunne få hjelp på sitt eget språk, for å bekjempe ulovlige arbeidsforhold og sosial dumping er det viktig at folk får kjennskap til rettighetene sine og hvem som kan hjelpe.

– Dette er noe vi skal ta med oss videre, sier Toska og Davidsen.

Sammensatt gruppe

Marcos Amano forklarer at arbeidssøkerne som kommer til Bergen har svært forskjellig bakgrunn og er en sammensatt gruppe. Mange har bakgrunn fra serviceyrker og turistnæring, noen fra helsesektoren, men det er også folk med fortid som teknikere innen blant annet teleinstallasjon og industri.

– I forhold til spanjolene er det en særlig utfordring at de heller ikke snakker engelsk, de som kommer har vært ledige lenge og de har lite å tape på å bli, sier Amano. Han forteller at det virker som det er en stor grad av solidaritet i miljøet. Noen sover ute, men mange får et krypinn etter hvert, for dette er ikke folk du vanligvis ser på gata.

– Man klorer seg fast og det rusler og går, det hender vi får en telefon til huset på at det sover en søreuropeer i oppgangen, men det er ikke ofte, sier Amano.

Ny fattigdom

– Vi er i ferd med å importere en ny type fattigfom. EØS-avtalen gjør at vi ikke har grensekontroll og vi har ingen anelse om hvor lenge folk oppholder seg i Norge. Kravene til stillingsstørrelse og inntekt for oppholds- og arbeidstillatelse er lave, noe som fører til at mange enkeltpersoner og familier må klare seg på svært lave inntekter, sier Marcos Amano.

– De sektorene der folk faktisk får jobb er innen de områdene der det er færrest fagorganiserte, blant annet hotell og restaurant og renhold, fortsetter Armano.

Utnyttes

Han viser oss et eksempel på hva han mener. Det er en arbeidskontrakt inngått i mai mellom en arbeidssøker og innehaveren av en salgsbedrift på Fisketorget i Bergen. Her er det eneste som er oppgitt minimum arbeidstid pr. uke og en timelønn på 115 kroner, og det er spesifisert at det ikke gis tillegg for hverken overtid eller ubekvem arbeidstid,

– I realiteten dreier dette seg ofte om 12 timers arbeidsdager. Fra renholdsbransjen har vi sett grelle eksempler på at folk har fått betalt for 2-3 timers arbeidstid på dagen, men har jobbet 6-7 timer om natta istedet. Og dette dreier seg i hovedsak om folk som ikke er norske statsborgere, det kan være asylsøkere, men i veldig stor grad handler det om EØS-innvandrere, sier Marcos Amano.

Robin Hood Huset er et rusfritt og livssynsnøytralt møtested i Bergen for sosialt vanskeligstilte og nettverkssøkende.

Bruken av husets tilbud er gratis og det er ikke noe krav om medlemskap eller registrering.

Stiftelsen Robin Hood Huset drives med støtte fra Bergen kommune, NAV, private givere og en betydelig dugnadsinnsats.

Åpnet i leide lokaler i Hollendergaten 3 i Bergen sentrum i mai 2005. Fra og med januar 2008 driftes huset av Stiftelsen Robin Hood Huset, styreleder er Wenche Berg Husebø.

Huset har to fast ansatte og rundt ti faste frivillige. Daglige besøkstall er mellom 80 og 150 personer, halvparten er norske borgere, halvparten EØS-migranter.

I fjor steg besøkstallene på huset kraftig, mye på grunn av stor pågang fra arbeidsinnvandrere fra Sør-Europa. På høstparten/vinteren var det enkelte uker opp mot 550 besøkende pr. uke.

Det finnes i dag ingen oversikt over hvor mange arbeidssøkende fra EØS-land som oppholder seg i Norge, mange av arbeidssøkerne blir på tross av manglende tilbud om arbeid.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.08.2012
10:09
16.12.2013 19:49Mest lest

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærling

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Børge Sandnes/Colourbox

Flere permitterte eldre må tilbakebetale dagpenger

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Jan-Erik Østlie

Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform

Helge Rønning Birkelund

Hadia Tajiks første offisielle oppdrag som arbeidsminister: – Naturlig å starte hos LO

FULL STØTTE: Både Rødt, ved nestleder Silje Kjosbakken, og SV, ved nestleder Kirsti Bergstø, vil innføre krav om norske vilkår i norske farvann og på sokkelen.

FULL STØTTE: Både Rødt, ved nestleder Silje Kjosbakken, og SV, ved nestleder Kirsti Bergstø, vil innføre krav om norske vilkår i norske farvann og på sokkelen.

Roy Solstad/Werner Juvik

SV og Rødt sikrer stortingsflertall om norsk lønn for sjøfolk

Jan Cristian Vestre fotografert på tomta til Vestre AS sin nye fabrikk på Magnor. Nå blir han politiker igjen.

Jan Cristian Vestre fotografert på tomta til Vestre AS sin nye fabrikk på Magnor. Nå blir han politiker igjen.

Helge Rønning Birkelund

Støre henter industrilederen som fagbevegelsen elsker

Jan Christian Vestre blir næringsminister.

Jan Christian Vestre blir næringsminister.

Leif Martin Kirknes

To av de nye statsrådene overlevde Utøya: – En seier for demokratiet, mener Støre

Tormod Ytrehus

SAS-ansatte leverer inn uniformen i protest: – Ledelsen har gått til krig mot sine ansatte


Flere saker