JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Danske LO-forbund i nedgang

Tross økonomisk krise og stor vekst i ledigheten, fortsetter nedturen for dansk LO. Men Kristelig Fagforening og de andre «gule» fagforeningene vokser.

Samtidig opplever de gule fagforeningene – som verken har tillitsvalgte eller tariffavtaler – medlemsframgang. Blant annet gjennom storstilt annonsering og medlemsverving via telefonselgere, har ”de gule” kapret 18 000 nye medlemmer i 2009.

Samme år har de to største LO-forbundene, 3F og HK , mistet 20 000 medlemmer.

I en «morsom» reklame som kjører over danske tv-skjermer for tida, ser man en mann i 150-kilos-klassen sette seg bak spakene i et taxifly. Flyet velter under mannens vekt, og en «ridder» fra Kristelig Fagforening (Krifa) trår inn på scenen og tilbyr hjelp til omskolering. I neste bilde ser man den tykke mannens kropp skjule hele målet på en ishockey-bane.

VIDEO: Se Krifa-reklamen på youtube

Tariffavtaler foreldet

Krifa er størst blant de gule med 102 000 medlemmer, Det faglige Hus har 75 000, mens en tredje, Danmarks frie Fagforening , holder medlemstallet hemmelig. Men til sammen bruker de store millionbeløp på medlemsverving, der hovedbudskapet er at medlemskapet er langt billigere enn i de tradisjonelle fagforeningene.

– Vi har den holdninga at tariffavtaler er noe som har overlevd seg selv, sier Johnny Nim, formann i Det faglige Hus, til Jyllands-Posten.

Fra demokrati til marked

Flemming Ibsen, arbeidsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, tror de gule fagforeningenes vekst på bekostning av LO-forbundene, er kommet for å bli.

– Mange oppfatter fagforeningene som et marked, der man tidligere oppfattet dem som demokratiske foreninger som fastla en politikk på generalforsamlinger. Om folk vil spare penger og ikke tenker på solidaritet, så hopper de over dit, sier Ibsen.

3F-leder Poul Erik Skov Christensen er bekymret over en utvikling, der mange unge ikke er bevisste om at det kan bety økonomisk katastrofe å miste jobben i Danmark, om man ikke er organisert og medlem av en arbeidsløshetskasse.

Bekymret for forhandlingsstyrken

Thorkild E. Hansen, forbundsleder i Dansk Metal og toppforhandler under lønnsoppgjøret som kjører akkurat nå, frykter at fagbevegelsens minskende styrke skal gjøre kommende tarifforhandlinger mindre legitime:

– Det er ingen tvil om at når man sitter ved et forhandlingsbord, vil man helst representere flest mulig. Det har ikke betydning her og nå, men om tendensen fortsetter og organisasjonsprosenten fortsetter å falle, vil det få betydning for den danske arbeidsmarkedsmodellen. Da er det ikke sikkert at politikerne vil akseptere å holde fingrene fra fatet under tarifforhandlinger, sier han.

Annonse
Annonse