JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dum sak for dansk LO

Det er nå opp til domstolene å avgjøre hvordan en særlig pensjonsavtale i LO egentlig skal forstås.29.01.2010
13:41
16.12.2013 12:28

Den danske "Valla-saken" har gjennom uka gitt mediene mulighet til å fråtse i pamperi i fagbevegelsen. I går var siste rettsdag i oppgjøret om hvilken pensjonsordning LOs nestleder i 1996-2007, Tine Aurvig-Huggenberger, egentlig har rett til.

Intet håndtrykk Et dramatisk høydepunkt utspilte seg onsdag, da Hans Jensen, LO-leder i hele Tine Aurvigs nestlederperiode, skulle vitne. Slik ble ankomsten hans for eksempel skildret i Politiken:

- Hans Jensen ankom smilende i rettssalen, ulastelig kledd med jakke og slips. Hilste rundt på journalister, sektorformann Karin Retvig fra HK og Aurvigs advokat. Og så var det slutt. Tine Aurvig hadde reist seg og gjort klar til å hilse, men det var ikke noe håndtrykk fra den gamle læremester, skrev Politiken.

Berlingske Tidende benyttet i går anledningen til å trykke opp et arkivbilde der Aurvig og Jensen smilende omfavner hverandre.

Mediene har også merket seg at Aurvig ble hilst med en hjertelig klem av Lillian Knudsen, tidligere forbundsleder i Kvindeligt Arbejderforbund, mens flere mannlige nåværende og tidligere toppledere i fagbevegelsen møtte henne med iskulde da de skulle vitne.

Saken handler om et uklart punkt i LOs pensjonsregler. En særlig ordning som gjaldt fra 1971 til 2003, ga tillitsvalgte i LO gjennom minst 20 år rett til 2/3 av sluttlønna når de gikk av. Folk som var omfattet av ordningen da den ble spart vekk i 2003, fikk beholde den.

Oppfylt 20-årsregelen Da Tine Aurvig tapte kampvalget om posten som LO-leder med knapp margin i 2007, hadde hun rikelig oppfylt 20-årsregelen, selv om hun bare var 44 år på det tidspunktet.

Derfor krever hun via sitt fagforbund HK at LO fortsetter pensjonsinnbetalingene, slik at hun får 2/3 av LOs nestlederlønn når hun går på pensjon.

Direkte til pensjon LO hevder på sin side at formuleringen om "avgang" i ordningen bare gjelder når man går direkte fra LO-ansettelse til pensjon. Ukas vitneavhør har vist at dette punktet aldri er avklart.

- Vi ble til vi døde eller var så heldige å nå pensjonsalderen, sa tidligere LO-sekretær Bent Nielsen i sin forklaring.

Hans Jensen sa at Tine Aurvig hadde tatt saken opp flere ganger før ledervalget i 2007, men hadde avvist Jensens tilbud om å ta dette opp med LOs hovedstyre.

For gamle menn - Jeg hadde flere personlige samtaler med henne, og jeg tror Tine var redd for at det ville svekke henne i kampen om lederposten, hevdet Hans Jensen og understreket at han selv ville ha gått imot Aurvigs fortolkning om saken hadde kommet opp.

- Regelen ble laget da det var gamle menn som satt i LOs styre. Derfor har det aldri vært tvil om at man skulle gå på pensjon for å kunne bli omfattet av ordningen, fortsatte han.

Aurvigs advokat hevdet på sin side at det var opp til LOs leder å skjære gjennom og sørge for å få punktet avklart.

- Det er en dårlig forklaring at han sier at han spurte henne. Det var han, i hans rolle som leder, som hadde plikt til å undersøke det - enten ved å innhente et responsum, få saken undersøkt juridisk eller ta den opp med hovedstyret, sa advokat Marianne Norrbom i gårsdagens prosedyre.

- En absurd utlegning, mente LOs advokat Morten Ulrich i sin prosedyre, og hevdet at ordet avgang "selvfølgelig" handler om avgang til pensjon, ikke til annet arbeid.

Tolkning Nåværende LO-leder Harald Børsting var på samme linje i sin vitneforklaring, men opplyste at mange i LO tidligere hadde tolket regelen på samme måte som Tine Aurvig:

- Vi diskuterte ofte dette uformelt mellom kollegene. På slutten av 1990-tallet var ingen i tvil om at bare vi oppfylte ansiennitetskravet, var det ingen problemer. Jeg var mer enn skeptisk og tenkte: Det kan ikke stemme. Det vil være det rene slaraffenland for meg. Så skulle jeg bare være i LO til 2000, og så kunne jeg gå tilbake og bli faglærer på yrkesskolen og samtidig heve LO-pensjon. Jeg tenkte: Det kan fanden meg ikke være riktig. Det er for lukrativt.

Derfor tok Børsting ifølge eget utsagn saken opp med direktøren i LOs pensjonsselskap som svarte i en mail:

- Så morsomt er det heller ikke. Jeg husker at han skrev noe i den retningen, sa Børsting.

To tidligere ledere Vitneforklaringene i retten viste imidlertid at minst to tidligere LO-sekretærer har gått av før de fylte 62 og fått akkurat den pensjonen Tine Aurvig nå gjør krav på, da de gikk tilbake til sine opprinnelige forbund - som i tillegg ga dem nye pensjonsordninger.

Tine Aurvig mottok på sin side ett års lønn med pensjon fra LO da hun valgte å trekke seg etter nederlaget i 2007, pluss etterutdanning for 200 000 kroner. Hun har i dag en ledende stilling i et reklamebyrå, mens hun studerer ved Copenhagen Business School.

Begge parter har brukt rådyre toppadvokater i saken. Ifølge Jyllands-Posten har begge advokater vunnet "et vell av saker i høyesterett" og rangerer begge høyt på en internasjonal rankingliste over advokater innenfor arbeids- og ansettelsesrett.

Ergerlig for LO - I det hele tatt er det en ergerlig sak for LO at offentligheten og dermed medlemmene overhodet har fått kjennskap til pensjonssaken - og de skjelettene den har rystet ut av skapene. Nå hvor saken er en realitet, skal den for alt i verden ikke tapes, kommenterer Jyllands-Posten og fortsetter:

- HK risikerer striper i lakken om forbundet taper en så høyt profilert og ikke minst kostbar sak for et kjendis-medlem.

- Det er en drittsak for alle parter, sier Dennis Kristensen til Information. Han er forbundsleder i FOA, det danske motstykket til Fagforbundet i Norge.

Tilbake til start - Vi er en del som har prøvd å sette nytt liv i fagbevegelsen. Å få gjort noe med alt dette med lønninger, honorarer, goder og gylne håndtrykk. Denne saken banker oss simpelthen tilbake til start. Får Tine Aurvig rett, så er det det mest gylne håndtrykk jeg noen sinne har støtt på. Så var det en helt uhyrlig ordning som gir et bilde av at, herregud som de kan forgylle hverandre i fagbevegelsen, sier Dennis Kristensen.

Arne Johansen, tidligere forbundsleder i TIB, Træ-Industri-Byg, var på samme linje da han vitnet i retten. Han satt i LOs hovedstyre da pensjonssaken ble drøftet etter LO-kongressen i 2007.

- Tømrersvennen her mente at alle de kloke hodene måtte sette seg sammen og løse saken. LO har jo jurister i alle ender og kanter. For dette er da det mest tåpelige vi har hatt gang i, sa han og viste til at han hadde tatt spørsmålet opp med Hans Jensen før kongressen i 2007, og spurt om det nå var styr på alt.

- Det sa han at det var, og så spurte jeg ikke om mer, sa Arne Johansen ifølge avisen.dk

Tine Aurvig viste i sin vitneforklaring til et møte hun hadde holdt med LOs daværende sekretariatssjef Finn Larsen om pensjonssaken kort tid etter LO-kongressen:

- Han spurte om jeg hadde overveiet hvordan dette vil se ut på forsiden av Ekstra Bladet, sa Aurvig og kalte hele saken "et veloverveid karaktermord på meg".

Ekstra Bladet er en dansk formiddagsavis som elsker å avsløre fråts og pamperi, og gjerne bruker uttrykket "Velkommen på forsiden" når en toppfigur i samfunnet blir tatt med buksene nede.

Pensjonssaken har ikke ført til noen forside, men avisen brukte tirsdag saken til å strø salt i sårene på bagge partene i en leder

http://ekstrabladet.dk/nyheder/lederen/article1288765.ece

Samme avis har avholdt en leseravstemning, der 82 prosent går imot Tine Aurvigs krav.

Ifølge Politikens Niels Lunde

http://blog.politiken.dk/lunde/2010/01/28/derfor-er-opg%C3%B8ret-mellem-lo-og-aurvig-huggenberger-en-tabersag/

er alle parter dømt til å tape på saken.

Arbeidsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet, feller en hard dom over LO for ikke å ha løst saken med et forlik:

- På en skala fra 1 til 10 er dette en 10´er. Og hadde skalaen gått til 12, hadde det vært en 12´er. Dette er fagbevegelsen på det verste, sier han til Information.

- Og timingen er katastrofal. Vi er midt i en periode der LO-forbundene forhandler tariffavtaler og har en unik mulighet til å markedsføre seg selv som dem som forhandler godene hjem for de danske lønnsmottakere. Denne sjansen risikerer man å forpasse om hele bildet blir stjålet av rettssaken. Fagbevegelsen står overfor en større jobb med å gjenopprette sitt image når rettsaken slutter, fortsetter Ibsen.

Dommen ventes å falle i slutten av mars.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.01.2010
13:41
16.12.2013 12:28Mest lest

YTELSER: NTL-tillitsvalgt Svein-Arild GUllvåg vil ha slutt på kutt i Nav-ytelser.

YTELSER: NTL-tillitsvalgt Svein-Arild GUllvåg vil ha slutt på kutt i Nav-ytelser.

Tormod Ytrehus

Nav-ansatte vil ha slutt på kutt i ytelser: – Ingen blir frisk av at en tar fra dem pengene

Her står to sjåfører og endrer informasjon i et fraktedokument i forbindelse med bytte av tilhenger. Lastebilen og sjåføren som hentet fisken hos Mowi i Nord-Norge skulle egentlig krysset grensen og levert lasten i utlandet. I stedet blir den igjen i Norge. Tilhengeren overtas av et annet kjøretøy, som krysser grensen.

Her står to sjåfører og endrer informasjon i et fraktedokument i forbindelse med bytte av tilhenger. Lastebilen og sjåføren som hentet fisken hos Mowi i Nord-Norge skulle egentlig krysset grensen og levert lasten i utlandet. I stedet blir den igjen i Norge. Tilhengeren overtas av et annet kjøretøy, som krysser grensen.

Stein Inge Stølen

Slik dumper selskapene sjåførlønna. Her bytter falske dokumenter eier

Elise Hauvik unner kollegene sine lønna de har, men synes det er urettferdig at hun tjener mindre.

Elise Hauvik unner kollegene sine lønna de har, men synes det er urettferdig at hun tjener mindre.

Marie von Krogh

Elise tjener mindre enn kolleger. Nå er hun provosert over lønnsøkningen hun har fått

MANGE LAVTLØNTE: Varehandelen er den største lavlønnsnæringen, men det er innenfor hotell og restaurant økningen av lavtlønte er størst.

MANGE LAVTLØNTE: Varehandelen er den største lavlønnsnæringen, men det er innenfor hotell og restaurant økningen av lavtlønte er størst.

Håvard Sæbø

Over 600.000 nordmenn tjener dårlig: – Jeg er ikke bare bekymret, men også provosert

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Ole Martin Wold

Bussjåfør Somieh ble angrepet på jobb: – Plutselig kjenner jeg et hardt slag i ansiktet

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Helge Rønning Birkelund

Her er Støre-regjeringens planer for arbeidslivet

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Stein Inge Stølen

Sjåfører kan ha blitt svindlet for over 1000 kroner hver dag

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

Debatt

Signalet fra Equinor til andre aktører blir: Ulovlig innleie er helt ok, skriver Richard Storevik.

Signalet fra Equinor til andre aktører blir: Ulovlig innleie er helt ok, skriver Richard Storevik.

Håvard Sæbø

«Equinor driver med sosial dumping. Nå må selskapet rydde opp», skriver Richard Storevik

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

Nadia Frantzen

AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

Carina Arstad (49) kan strikke ved hjelp av en motorisert strikkemaskin. Her får hun litt hjelp av arbeidsleder Mikkel Hegna Eknes og ved siden av står gründer av Aurora verksted, Trine Dreyer.

Carina Arstad (49) kan strikke ved hjelp av en motorisert strikkemaskin. Her får hun litt hjelp av arbeidsleder Mikkel Hegna Eknes og ved siden av står gründer av Aurora verksted, Trine Dreyer.

Hanna Skotheim

På Aurora verksted får Carina (49) en ordinær arbeidshverdag samtidig som hun får den omsorgen hun trenger

Alf Ragnar Olsen

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Hege Haukeland Liadal har tidligere erkjent straffskyld for grovt uaktsomt bedrageri, men ikke grovt forsettlig bedrageri. (Arkivfoto)

Hege Haukeland Liadal har tidligere erkjent straffskyld for grovt uaktsomt bedrageri, men ikke grovt forsettlig bedrageri. (Arkivfoto)

Rogaland Arbeiderparti (pressefoto)

Bedrageritiltalt Ap-politiker får etterlønn fra Stortinget

Javad Parsa / NTB

Slik treffer statsbudsjettet lommeboka

I STREIKENS HUS: LO-lederen i prat med Cathrine Runhovde. – Vi mener at det er en veldig god pensjonsordning som ivaretar de viktigste prinsippene. Den er livsvarig og gjør ikke forskjell på kvinner og menn, sier Peggy Hessen Følsvik.

I STREIKENS HUS: LO-lederen i prat med Cathrine Runhovde. – Vi mener at det er en veldig god pensjonsordning som ivaretar de viktigste prinsippene. Den er livsvarig og gjør ikke forskjell på kvinner og menn, sier Peggy Hessen Følsvik.

Morten Hansen

Peggy møtte kulturarbeiderne: – De opplever at arbeidsgiverne legger til rette for streikebryteri

Cathrine Kahrs

Bjørn Arild mener vi må bruke mindre fossil energi. Selv om det har ført til at han mister jobben

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Tormod Ytrehus

Darbo užmokestis pritraukia darbuotojus migrantus iš Rytų Europos į Norvegiją. Eglei ir Mindaugui buvo svarbesni kiti dalykai

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året


Flere saker