JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dum sak for dansk LO

Det er nå opp til domstolene å avgjøre hvordan en særlig pensjonsavtale i LO egentlig skal forstås.29.01.2010
13:41
16.12.2013 12:28

Den danske "Valla-saken" har gjennom uka gitt mediene mulighet til å fråtse i pamperi i fagbevegelsen. I går var siste rettsdag i oppgjøret om hvilken pensjonsordning LOs nestleder i 1996-2007, Tine Aurvig-Huggenberger, egentlig har rett til.

Intet håndtrykk Et dramatisk høydepunkt utspilte seg onsdag, da Hans Jensen, LO-leder i hele Tine Aurvigs nestlederperiode, skulle vitne. Slik ble ankomsten hans for eksempel skildret i Politiken:

- Hans Jensen ankom smilende i rettssalen, ulastelig kledd med jakke og slips. Hilste rundt på journalister, sektorformann Karin Retvig fra HK og Aurvigs advokat. Og så var det slutt. Tine Aurvig hadde reist seg og gjort klar til å hilse, men det var ikke noe håndtrykk fra den gamle læremester, skrev Politiken.

Berlingske Tidende benyttet i går anledningen til å trykke opp et arkivbilde der Aurvig og Jensen smilende omfavner hverandre.

Mediene har også merket seg at Aurvig ble hilst med en hjertelig klem av Lillian Knudsen, tidligere forbundsleder i Kvindeligt Arbejderforbund, mens flere mannlige nåværende og tidligere toppledere i fagbevegelsen møtte henne med iskulde da de skulle vitne.

Saken handler om et uklart punkt i LOs pensjonsregler. En særlig ordning som gjaldt fra 1971 til 2003, ga tillitsvalgte i LO gjennom minst 20 år rett til 2/3 av sluttlønna når de gikk av. Folk som var omfattet av ordningen da den ble spart vekk i 2003, fikk beholde den.

Oppfylt 20-årsregelen Da Tine Aurvig tapte kampvalget om posten som LO-leder med knapp margin i 2007, hadde hun rikelig oppfylt 20-årsregelen, selv om hun bare var 44 år på det tidspunktet.

Derfor krever hun via sitt fagforbund HK at LO fortsetter pensjonsinnbetalingene, slik at hun får 2/3 av LOs nestlederlønn når hun går på pensjon.

Direkte til pensjon LO hevder på sin side at formuleringen om "avgang" i ordningen bare gjelder når man går direkte fra LO-ansettelse til pensjon. Ukas vitneavhør har vist at dette punktet aldri er avklart.

- Vi ble til vi døde eller var så heldige å nå pensjonsalderen, sa tidligere LO-sekretær Bent Nielsen i sin forklaring.

Hans Jensen sa at Tine Aurvig hadde tatt saken opp flere ganger før ledervalget i 2007, men hadde avvist Jensens tilbud om å ta dette opp med LOs hovedstyre.

For gamle menn - Jeg hadde flere personlige samtaler med henne, og jeg tror Tine var redd for at det ville svekke henne i kampen om lederposten, hevdet Hans Jensen og understreket at han selv ville ha gått imot Aurvigs fortolkning om saken hadde kommet opp.

- Regelen ble laget da det var gamle menn som satt i LOs styre. Derfor har det aldri vært tvil om at man skulle gå på pensjon for å kunne bli omfattet av ordningen, fortsatte han.

Aurvigs advokat hevdet på sin side at det var opp til LOs leder å skjære gjennom og sørge for å få punktet avklart.

- Det er en dårlig forklaring at han sier at han spurte henne. Det var han, i hans rolle som leder, som hadde plikt til å undersøke det - enten ved å innhente et responsum, få saken undersøkt juridisk eller ta den opp med hovedstyret, sa advokat Marianne Norrbom i gårsdagens prosedyre.

- En absurd utlegning, mente LOs advokat Morten Ulrich i sin prosedyre, og hevdet at ordet avgang "selvfølgelig" handler om avgang til pensjon, ikke til annet arbeid.

Tolkning Nåværende LO-leder Harald Børsting var på samme linje i sin vitneforklaring, men opplyste at mange i LO tidligere hadde tolket regelen på samme måte som Tine Aurvig:

- Vi diskuterte ofte dette uformelt mellom kollegene. På slutten av 1990-tallet var ingen i tvil om at bare vi oppfylte ansiennitetskravet, var det ingen problemer. Jeg var mer enn skeptisk og tenkte: Det kan ikke stemme. Det vil være det rene slaraffenland for meg. Så skulle jeg bare være i LO til 2000, og så kunne jeg gå tilbake og bli faglærer på yrkesskolen og samtidig heve LO-pensjon. Jeg tenkte: Det kan fanden meg ikke være riktig. Det er for lukrativt.

Derfor tok Børsting ifølge eget utsagn saken opp med direktøren i LOs pensjonsselskap som svarte i en mail:

- Så morsomt er det heller ikke. Jeg husker at han skrev noe i den retningen, sa Børsting.

To tidligere ledere Vitneforklaringene i retten viste imidlertid at minst to tidligere LO-sekretærer har gått av før de fylte 62 og fått akkurat den pensjonen Tine Aurvig nå gjør krav på, da de gikk tilbake til sine opprinnelige forbund - som i tillegg ga dem nye pensjonsordninger.

Tine Aurvig mottok på sin side ett års lønn med pensjon fra LO da hun valgte å trekke seg etter nederlaget i 2007, pluss etterutdanning for 200 000 kroner. Hun har i dag en ledende stilling i et reklamebyrå, mens hun studerer ved Copenhagen Business School.

Begge parter har brukt rådyre toppadvokater i saken. Ifølge Jyllands-Posten har begge advokater vunnet "et vell av saker i høyesterett" og rangerer begge høyt på en internasjonal rankingliste over advokater innenfor arbeids- og ansettelsesrett.

Ergerlig for LO - I det hele tatt er det en ergerlig sak for LO at offentligheten og dermed medlemmene overhodet har fått kjennskap til pensjonssaken - og de skjelettene den har rystet ut av skapene. Nå hvor saken er en realitet, skal den for alt i verden ikke tapes, kommenterer Jyllands-Posten og fortsetter:

- HK risikerer striper i lakken om forbundet taper en så høyt profilert og ikke minst kostbar sak for et kjendis-medlem.

- Det er en drittsak for alle parter, sier Dennis Kristensen til Information. Han er forbundsleder i FOA, det danske motstykket til Fagforbundet i Norge.

Tilbake til start - Vi er en del som har prøvd å sette nytt liv i fagbevegelsen. Å få gjort noe med alt dette med lønninger, honorarer, goder og gylne håndtrykk. Denne saken banker oss simpelthen tilbake til start. Får Tine Aurvig rett, så er det det mest gylne håndtrykk jeg noen sinne har støtt på. Så var det en helt uhyrlig ordning som gir et bilde av at, herregud som de kan forgylle hverandre i fagbevegelsen, sier Dennis Kristensen.

Arne Johansen, tidligere forbundsleder i TIB, Træ-Industri-Byg, var på samme linje da han vitnet i retten. Han satt i LOs hovedstyre da pensjonssaken ble drøftet etter LO-kongressen i 2007.

- Tømrersvennen her mente at alle de kloke hodene måtte sette seg sammen og løse saken. LO har jo jurister i alle ender og kanter. For dette er da det mest tåpelige vi har hatt gang i, sa han og viste til at han hadde tatt spørsmålet opp med Hans Jensen før kongressen i 2007, og spurt om det nå var styr på alt.

- Det sa han at det var, og så spurte jeg ikke om mer, sa Arne Johansen ifølge avisen.dk

Tine Aurvig viste i sin vitneforklaring til et møte hun hadde holdt med LOs daværende sekretariatssjef Finn Larsen om pensjonssaken kort tid etter LO-kongressen:

- Han spurte om jeg hadde overveiet hvordan dette vil se ut på forsiden av Ekstra Bladet, sa Aurvig og kalte hele saken "et veloverveid karaktermord på meg".

Ekstra Bladet er en dansk formiddagsavis som elsker å avsløre fråts og pamperi, og gjerne bruker uttrykket "Velkommen på forsiden" når en toppfigur i samfunnet blir tatt med buksene nede.

Pensjonssaken har ikke ført til noen forside, men avisen brukte tirsdag saken til å strø salt i sårene på bagge partene i en leder

http://ekstrabladet.dk/nyheder/lederen/article1288765.ece

Samme avis har avholdt en leseravstemning, der 82 prosent går imot Tine Aurvigs krav.

Ifølge Politikens Niels Lunde

http://blog.politiken.dk/lunde/2010/01/28/derfor-er-opg%C3%B8ret-mellem-lo-og-aurvig-huggenberger-en-tabersag/

er alle parter dømt til å tape på saken.

Arbeidsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet, feller en hard dom over LO for ikke å ha løst saken med et forlik:

- På en skala fra 1 til 10 er dette en 10´er. Og hadde skalaen gått til 12, hadde det vært en 12´er. Dette er fagbevegelsen på det verste, sier han til Information.

- Og timingen er katastrofal. Vi er midt i en periode der LO-forbundene forhandler tariffavtaler og har en unik mulighet til å markedsføre seg selv som dem som forhandler godene hjem for de danske lønnsmottakere. Denne sjansen risikerer man å forpasse om hele bildet blir stjålet av rettssaken. Fagbevegelsen står overfor en større jobb med å gjenopprette sitt image når rettsaken slutter, fortsetter Ibsen.

Dommen ventes å falle i slutten av mars.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.01.2010
13:41
16.12.2013 12:28Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

Kommentar:

Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.

Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.

Leif Martin Kirknes

«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes


Flere saker