JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dum sak for dansk LO

Det er nå opp til domstolene å avgjøre hvordan en særlig pensjonsavtale i LO egentlig skal forstås.29.01.2010
13:41
16.12.2013 12:28

Den danske "Valla-saken" har gjennom uka gitt mediene mulighet til å fråtse i pamperi i fagbevegelsen. I går var siste rettsdag i oppgjøret om hvilken pensjonsordning LOs nestleder i 1996-2007, Tine Aurvig-Huggenberger, egentlig har rett til.

Intet håndtrykk Et dramatisk høydepunkt utspilte seg onsdag, da Hans Jensen, LO-leder i hele Tine Aurvigs nestlederperiode, skulle vitne. Slik ble ankomsten hans for eksempel skildret i Politiken:

- Hans Jensen ankom smilende i rettssalen, ulastelig kledd med jakke og slips. Hilste rundt på journalister, sektorformann Karin Retvig fra HK og Aurvigs advokat. Og så var det slutt. Tine Aurvig hadde reist seg og gjort klar til å hilse, men det var ikke noe håndtrykk fra den gamle læremester, skrev Politiken.

Berlingske Tidende benyttet i går anledningen til å trykke opp et arkivbilde der Aurvig og Jensen smilende omfavner hverandre.

Mediene har også merket seg at Aurvig ble hilst med en hjertelig klem av Lillian Knudsen, tidligere forbundsleder i Kvindeligt Arbejderforbund, mens flere mannlige nåværende og tidligere toppledere i fagbevegelsen møtte henne med iskulde da de skulle vitne.

Saken handler om et uklart punkt i LOs pensjonsregler. En særlig ordning som gjaldt fra 1971 til 2003, ga tillitsvalgte i LO gjennom minst 20 år rett til 2/3 av sluttlønna når de gikk av. Folk som var omfattet av ordningen da den ble spart vekk i 2003, fikk beholde den.

Oppfylt 20-årsregelen Da Tine Aurvig tapte kampvalget om posten som LO-leder med knapp margin i 2007, hadde hun rikelig oppfylt 20-årsregelen, selv om hun bare var 44 år på det tidspunktet.

Derfor krever hun via sitt fagforbund HK at LO fortsetter pensjonsinnbetalingene, slik at hun får 2/3 av LOs nestlederlønn når hun går på pensjon.

Direkte til pensjon LO hevder på sin side at formuleringen om "avgang" i ordningen bare gjelder når man går direkte fra LO-ansettelse til pensjon. Ukas vitneavhør har vist at dette punktet aldri er avklart.

- Vi ble til vi døde eller var så heldige å nå pensjonsalderen, sa tidligere LO-sekretær Bent Nielsen i sin forklaring.

Hans Jensen sa at Tine Aurvig hadde tatt saken opp flere ganger før ledervalget i 2007, men hadde avvist Jensens tilbud om å ta dette opp med LOs hovedstyre.

For gamle menn - Jeg hadde flere personlige samtaler med henne, og jeg tror Tine var redd for at det ville svekke henne i kampen om lederposten, hevdet Hans Jensen og understreket at han selv ville ha gått imot Aurvigs fortolkning om saken hadde kommet opp.

- Regelen ble laget da det var gamle menn som satt i LOs styre. Derfor har det aldri vært tvil om at man skulle gå på pensjon for å kunne bli omfattet av ordningen, fortsatte han.

Aurvigs advokat hevdet på sin side at det var opp til LOs leder å skjære gjennom og sørge for å få punktet avklart.

- Det er en dårlig forklaring at han sier at han spurte henne. Det var han, i hans rolle som leder, som hadde plikt til å undersøke det - enten ved å innhente et responsum, få saken undersøkt juridisk eller ta den opp med hovedstyret, sa advokat Marianne Norrbom i gårsdagens prosedyre.

- En absurd utlegning, mente LOs advokat Morten Ulrich i sin prosedyre, og hevdet at ordet avgang "selvfølgelig" handler om avgang til pensjon, ikke til annet arbeid.

Tolkning Nåværende LO-leder Harald Børsting var på samme linje i sin vitneforklaring, men opplyste at mange i LO tidligere hadde tolket regelen på samme måte som Tine Aurvig:

- Vi diskuterte ofte dette uformelt mellom kollegene. På slutten av 1990-tallet var ingen i tvil om at bare vi oppfylte ansiennitetskravet, var det ingen problemer. Jeg var mer enn skeptisk og tenkte: Det kan ikke stemme. Det vil være det rene slaraffenland for meg. Så skulle jeg bare være i LO til 2000, og så kunne jeg gå tilbake og bli faglærer på yrkesskolen og samtidig heve LO-pensjon. Jeg tenkte: Det kan fanden meg ikke være riktig. Det er for lukrativt.

Derfor tok Børsting ifølge eget utsagn saken opp med direktøren i LOs pensjonsselskap som svarte i en mail:

- Så morsomt er det heller ikke. Jeg husker at han skrev noe i den retningen, sa Børsting.

To tidligere ledere Vitneforklaringene i retten viste imidlertid at minst to tidligere LO-sekretærer har gått av før de fylte 62 og fått akkurat den pensjonen Tine Aurvig nå gjør krav på, da de gikk tilbake til sine opprinnelige forbund - som i tillegg ga dem nye pensjonsordninger.

Tine Aurvig mottok på sin side ett års lønn med pensjon fra LO da hun valgte å trekke seg etter nederlaget i 2007, pluss etterutdanning for 200 000 kroner. Hun har i dag en ledende stilling i et reklamebyrå, mens hun studerer ved Copenhagen Business School.

Begge parter har brukt rådyre toppadvokater i saken. Ifølge Jyllands-Posten har begge advokater vunnet "et vell av saker i høyesterett" og rangerer begge høyt på en internasjonal rankingliste over advokater innenfor arbeids- og ansettelsesrett.

Ergerlig for LO - I det hele tatt er det en ergerlig sak for LO at offentligheten og dermed medlemmene overhodet har fått kjennskap til pensjonssaken - og de skjelettene den har rystet ut av skapene. Nå hvor saken er en realitet, skal den for alt i verden ikke tapes, kommenterer Jyllands-Posten og fortsetter:

- HK risikerer striper i lakken om forbundet taper en så høyt profilert og ikke minst kostbar sak for et kjendis-medlem.

- Det er en drittsak for alle parter, sier Dennis Kristensen til Information. Han er forbundsleder i FOA, det danske motstykket til Fagforbundet i Norge.

Tilbake til start - Vi er en del som har prøvd å sette nytt liv i fagbevegelsen. Å få gjort noe med alt dette med lønninger, honorarer, goder og gylne håndtrykk. Denne saken banker oss simpelthen tilbake til start. Får Tine Aurvig rett, så er det det mest gylne håndtrykk jeg noen sinne har støtt på. Så var det en helt uhyrlig ordning som gir et bilde av at, herregud som de kan forgylle hverandre i fagbevegelsen, sier Dennis Kristensen.

Arne Johansen, tidligere forbundsleder i TIB, Træ-Industri-Byg, var på samme linje da han vitnet i retten. Han satt i LOs hovedstyre da pensjonssaken ble drøftet etter LO-kongressen i 2007.

- Tømrersvennen her mente at alle de kloke hodene måtte sette seg sammen og løse saken. LO har jo jurister i alle ender og kanter. For dette er da det mest tåpelige vi har hatt gang i, sa han og viste til at han hadde tatt spørsmålet opp med Hans Jensen før kongressen i 2007, og spurt om det nå var styr på alt.

- Det sa han at det var, og så spurte jeg ikke om mer, sa Arne Johansen ifølge avisen.dk

Tine Aurvig viste i sin vitneforklaring til et møte hun hadde holdt med LOs daværende sekretariatssjef Finn Larsen om pensjonssaken kort tid etter LO-kongressen:

- Han spurte om jeg hadde overveiet hvordan dette vil se ut på forsiden av Ekstra Bladet, sa Aurvig og kalte hele saken "et veloverveid karaktermord på meg".

Ekstra Bladet er en dansk formiddagsavis som elsker å avsløre fråts og pamperi, og gjerne bruker uttrykket "Velkommen på forsiden" når en toppfigur i samfunnet blir tatt med buksene nede.

Pensjonssaken har ikke ført til noen forside, men avisen brukte tirsdag saken til å strø salt i sårene på bagge partene i en leder

http://ekstrabladet.dk/nyheder/lederen/article1288765.ece

Samme avis har avholdt en leseravstemning, der 82 prosent går imot Tine Aurvigs krav.

Ifølge Politikens Niels Lunde

http://blog.politiken.dk/lunde/2010/01/28/derfor-er-opg%C3%B8ret-mellem-lo-og-aurvig-huggenberger-en-tabersag/

er alle parter dømt til å tape på saken.

Arbeidsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet, feller en hard dom over LO for ikke å ha løst saken med et forlik:

- På en skala fra 1 til 10 er dette en 10´er. Og hadde skalaen gått til 12, hadde det vært en 12´er. Dette er fagbevegelsen på det verste, sier han til Information.

- Og timingen er katastrofal. Vi er midt i en periode der LO-forbundene forhandler tariffavtaler og har en unik mulighet til å markedsføre seg selv som dem som forhandler godene hjem for de danske lønnsmottakere. Denne sjansen risikerer man å forpasse om hele bildet blir stjålet av rettssaken. Fagbevegelsen står overfor en større jobb med å gjenopprette sitt image når rettsaken slutter, fortsetter Ibsen.

Dommen ventes å falle i slutten av mars.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.01.2010
13:41
16.12.2013 12:28Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper


Flere saker