JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffstart 12. mars

Trolig starter årets tarifforhandlinger fredag 12. mars. Partene diskuterer hvilke bransjer som skal utgjøre frontfaget.

einar.fjellvik@lomedia.no

Allerede dagen etter LOs representantskapsmøte er partene i frontfaget i full gang med å planlegge årets forhandlingsopplegg.

Oppstart 12. mars

Trolig vil det første forhandlingsmøtet finne sted i Industrien Hus fredag 12. mars. Da vil håndtrykk og bunker med krav bli utvekslet og forhandlingslederne for Fellesforbundet og Norsk Industri vil holde sine innledningsforedrag.

For Fellesforbundets leder, Arve Bakke, blir dette første gang han er forhandlingsleder i et frontfagoppgjør. Motparten, Stein Lier-Hansen, var forhandlingsleder for den da nystiftede NHO-foreningen Norsk Industri også i 2006.

Ender partene hos Riksmeklingsmannen, vil de også her møte en debutant. Siden det forrige forbundsvise tariffoppgjøret har Kari Gjesteby overtatt som riksmeklingsmann etter avdøde Svein Longva.

Mekling etter påske

Den første forhandlingsuka går normalt med til å bearbeide ulike temaer i arbeidsgrupper. Først i den siste uka før påske vil det bli satt trykk på forhandlingene. Da vil det antakelig bli klart om man når fram til en forhandlingsløsning eller om partene må ta turen til Riksmeklingsmannen.

Midt i påskeuka passeres månedsskiftet mars/april. Da utløper de gamle tariffavtalene. Det er en av forutsetningene for å kunne gå til streik. En eventuell mekling for frontfagene vil derfor først bli sluttført etter påske.

Skulle frontfagoppgjøret ende i konflikt, vil den antakelig bryte ut en gang omkring 10 – 15. april.

Resten på vent

Inntil det foreligger en løsning for frontfaget, vil ingen andre forhandlinger bli sluttført. Det er likevel vanlig at man starter forhandlinger innen flere bransjer mens frontfagoppgjøret pågår. Blant annet bruker Fellesforbundet å sørge for at forhandlingene for byggfagene bare ligger et døgn eller to etter frontfaget. Også Handel og Kontor har ved flere forbundsvise oppgjør stått klare til å sluttføre forhandlingene for ansatte i privat varehandel straks frontfaget er i havn.

I offentlig sektor utløper de gamle tariffavtalene først i månedsskiftet april/mai. Her bruker man å planlegge forhandlingsløpet slik at man i løpet av natta til 1. mai får avklart om det blir en forhandlingsløsning eller om Riksmeklingsmannen må koples inn.

Hvem får være med?

Et viktig spørsmål som partene ennå ikke er ferdige med å diskutere er hvilke av Fellesforbundets mange overenskomster som skal inngå i frontfagoppgjøret.

I tidligere tider var det en selvfølge at Verkstedoverenskomsten var frontfaget. Den var den største overenskomsten i privat sektor, og den representerte den konkurranseutsatte industrien. Det var denne overenskomsten som skulle fastlegge den økonomiske rammen for hele tariffoppgjøret.

I de senere årene har Fellesforbundet forsøkt å trekke flere bransjer med i frontfagoppgjøret for å gjøre det mer representativt for norsk arbeidsliv – og dermed lettere å respektere for de mange andre forbundene. Ved det forrige forbundsvise tariffoppgjøret, i 2006, besto frontfaget av disse overenskomstene:

– Verkstedindustrien

– Byggeindustrien

– Tekoindustrien

– Kartonasjeindustrien

Avklaring til uka

Først i neste uke er det ventet at Fellesforbundet og Norsk Industri blir ferdige med å avklare hvilke bransjer som skal utgjøre årets frontfag. I utgangspunktet ønsker man å holde seg til overenskomster der nettopp Fellesforbundet og Norsk Industri er parter. Det gjør at det lite sannsynlig at for eksempel hotell- og restaurantbransjen blir trukket inn som representant for lavlønnsbransjene i årets frontfagoppgjør. Her det nemlig en annen av NHOs landsforening, NHO Reiseliv, som er arbeidsgiverpart.

Annonse
Annonse