Tariffstart 12. mars
Trolig starter årets tarifforhandlinger fredag 12. mars. Partene diskuterer hvilke bransjer som skal utgjøre frontfaget.
einar.fjellvik@lomedia.no
Allerede dagen etter LOs representantskapsmøte er partene i frontfaget i full gang med å planlegge årets forhandlingsopplegg.
Oppstart 12. mars
Trolig vil det første forhandlingsmøtet finne sted i Industrien Hus fredag 12. mars. Da vil håndtrykk og bunker med krav bli utvekslet og forhandlingslederne for Fellesforbundet og Norsk Industri vil holde sine innledningsforedrag.
For Fellesforbundets leder, Arve Bakke, blir dette første gang han er forhandlingsleder i et frontfagoppgjør. Motparten, Stein Lier-Hansen, var forhandlingsleder for den da nystiftede NHO-foreningen Norsk Industri også i 2006.
Ender partene hos Riksmeklingsmannen, vil de også her møte en debutant. Siden det forrige forbundsvise tariffoppgjøret har Kari Gjesteby overtatt som riksmeklingsmann etter avdøde Svein Longva.
Mekling etter påske
Den første forhandlingsuka går normalt med til å bearbeide ulike temaer i arbeidsgrupper. Først i den siste uka før påske vil det bli satt trykk på forhandlingene. Da vil det antakelig bli klart om man når fram til en forhandlingsløsning eller om partene må ta turen til Riksmeklingsmannen.
Midt i påskeuka passeres månedsskiftet mars/april. Da utløper de gamle tariffavtalene. Det er en av forutsetningene for å kunne gå til streik. En eventuell mekling for frontfagene vil derfor først bli sluttført etter påske.
Skulle frontfagoppgjøret ende i konflikt, vil den antakelig bryte ut en gang omkring 10 – 15. april.
Resten på vent
Inntil det foreligger en løsning for frontfaget, vil ingen andre forhandlinger bli sluttført. Det er likevel vanlig at man starter forhandlinger innen flere bransjer mens frontfagoppgjøret pågår. Blant annet bruker Fellesforbundet å sørge for at forhandlingene for byggfagene bare ligger et døgn eller to etter frontfaget. Også Handel og Kontor har ved flere forbundsvise oppgjør stått klare til å sluttføre forhandlingene for ansatte i privat varehandel straks frontfaget er i havn.
I offentlig sektor utløper de gamle tariffavtalene først i månedsskiftet april/mai. Her bruker man å planlegge forhandlingsløpet slik at man i løpet av natta til 1. mai får avklart om det blir en forhandlingsløsning eller om Riksmeklingsmannen må koples inn.
Hvem får være med?
Et viktig spørsmål som partene ennå ikke er ferdige med å diskutere er hvilke av Fellesforbundets mange overenskomster som skal inngå i frontfagoppgjøret.
I tidligere tider var det en selvfølge at Verkstedoverenskomsten var frontfaget. Den var den største overenskomsten i privat sektor, og den representerte den konkurranseutsatte industrien. Det var denne overenskomsten som skulle fastlegge den økonomiske rammen for hele tariffoppgjøret.
I de senere årene har Fellesforbundet forsøkt å trekke flere bransjer med i frontfagoppgjøret for å gjøre det mer representativt for norsk arbeidsliv – og dermed lettere å respektere for de mange andre forbundene. Ved det forrige forbundsvise tariffoppgjøret, i 2006, besto frontfaget av disse overenskomstene:
– Verkstedindustrien
– Byggeindustrien
– Tekoindustrien
– Kartonasjeindustrien
Avklaring til uka
Først i neste uke er det ventet at Fellesforbundet og Norsk Industri blir ferdige med å avklare hvilke bransjer som skal utgjøre årets frontfag. I utgangspunktet ønsker man å holde seg til overenskomster der nettopp Fellesforbundet og Norsk Industri er parter. Det gjør at det lite sannsynlig at for eksempel hotell- og restaurantbransjen blir trukket inn som representant for lavlønnsbransjene i årets frontfagoppgjør. Her det nemlig en annen av NHOs landsforening, NHO Reiseliv, som er arbeidsgiverpart.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen