Innfører postdirektivet høsten 2014
I tilleggsproposisjonen til regjeringen går det fram at postdirektivet skal innføres andre halvår 2014 og at antallet omdelingsdager reduseres fra seks til fem.
may.berg@lomedia.no
Samferdselsdepartementet tar sikte på å sende forslag til ny postlov på høring allerede ved årsskiftet. Her vil det bli foreslått å gjennomføre EUs tredje postdirektiv og å redusere krav til antall omdelingsdager fra seks til fem dager i uka, «med mulig unntak for noen tjenester», som det heter i tilleggsproposisjonen. Det betyr etter alt å dømme at man vil vurdere om Posten fortsatt skal dele ut aviser på lørdager.
Regjeringen vil fremme en lovproposisjon for Stortinget med sikte på at vedtaket skal tre i kraft fra annet halvår 2014.
Mindre til ulønnsomme posttjenester
I busjettet reduserer regjeringen bevilgningen til kjøp av ulønnsomme posttjenester med 50 millioner kroner, fra 320 millioner kroner som Stoltenberg-regjeringen la opp til i sitt budsjett til 270 millioner kroner. Kostnader knyttet til lørdagsomdelingen utgjør en stor del av de totale merkostnadene, ifølge Postens egne beregninger.
– Kuttet vil få negative konsekvenser. Selv om det er penger å spare på å kutte ut lørdagsdistribusjonen, vil ikke dette få umiddelbar økonomisk effekt, sier Postkoms leder Odd Christian Øverland.
– Det er bare fyndord
– I regjeringserklæringen skriver Høyre og FrP at de vil sikre et godt og likeverdig posttilbud i hele landet. Det er bare fyndord, som ikke er mulig å få til med en slik postpolitikk. Kutt i statlig betaling for ulønnsomme posttjenester, kutt i lørdagsdistribusjon og innføring av postdirektivet fører til dårligere posttjenestene og lavere finansieringsgrad for Posten, sier Øverland, som ser konturene av en markedsstyrt postpolitikk fra den nye regjeringen, i stedet for en politikk styrt av befolkningens og næringslivets behov.
Øverland mener at regjeringen har tenkt å bruke bemerkelsesverdig kort tid på å utarbeide forslag til ny postlov, med sikte på å innføre postdirektivet og redusere antallet omdelingsdager med virkning fra andre halvår 2014.
Fortsette kampanjen mot postdirektivet
Øverland har likevel ikke gitt opp håpet om at Postkom skal klare å overbevise den nye regjeringen om at innføring av postdirektivet vil være dårlig postpolitikk. Han har invitert seg sjøl til møte med de borgerlige partiene, og mener han har relevant faktakunnskap å bidra med.
– Politikere har tusen forskjellige saker de skal fatte beslutning om, og de har åpenbart ikke mulighet til å sette seg like godt inn i alt. Jeg håper at de tar imot denne invitten, før de trekker de endelige konklusjonene om framtidas postpolitikk, sier Øverland.
Forberedt på å fortsette avisdistribusjon
– Vi er forberedt på å fortsette avisdistribusjon på lørdager selv om vi slutter å omdele brev. Omfanget og detaljene i dette må på plass før vi kan gjennomføre endringene. Det er en stor omlegging som krever gode forberedelser. Hvorvidt dette kan gi kostnadsbesparelser i 2014, avhenger av at den politiske behandlingen av ny Postlov skjer tidlig neste år, sier Mejdell.
Han påpeker at først når Stortinget har behandlet ny postlov og det foreligger en ny konsesjon, vil Posten kunne tilpasse distribusjonsnettet til nye krav. Posten har tidligere beregnet at samfunnet kan spare mellom 300 og 400 millioner kroner årlig ved at brevene deles ut på mandag i stedet for lørdag.
Direktivet ble vedtatt av EU i 2008, og innebærer fri konkurranse på posttjenester i det indre markedet. Direktivet var det siste steget i en prosess med gradvis reduksjon av eneretten, som fra 2006 var redusert til brevpost under 50 gram.
Direktivet ble gjort gjeldende fra 31. desember 2010, med mulighet for enkelte medlemsstater til å utsette liberaliseringen til 31. desember 2012.
Bondevik II-regjeringen vedtok å innføre direktivet fra 2007, et vedtak som den rødgrønne regjeringen omgjorde etter valgseieren i 2005.
Den rødgrønne regjeringen besluttet i 2009 å utsatte innføring av direktivet.
I 2011 vedtok Arbeiderpartiets landsmøte å bruke reservasjonsretten som ligger i EØS-avtalen mot postdirektivet, og regjeringen fulgte opp med å varsle EU om at Norge ville reservere seg.
I regjeringserklæringen fra Høyre og FrP lover partiene å oppheve reservasjonen mot direktivet.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen