15 millioner mindre til kunstnerstipend
Den blå regjeringen gir mer penger til tiltak for det frie feltet, men atskillig mindre til stipend til kunstnere. MFO-leder Hans Ole Rian er skuffa og kaller endringene katastrofale.
Der den rødgrønne regjeringen foreslo å øke kulturbudsjettet med nesten 700 millioner fra 2013 til 2014, vil den blå øke med 609 millioner, altså omlag 100 millioner mindre. Det går ut over kunstnerstipendene og bevilgningene til musikkformål. Begge økes målt mot budsjettet for 2013, men økes atskillig mindre enn det lå an til fra den rødgrønne regjeringen. Reduksjonene målt mot det rødgrønne budsjettet er på 40 millioner bare på disse to postene.
- Krise for musikklivet
– Dette er krise for musikklivet og særlig for de som lever av å skape kunsten, sier leder i Musikernes Fellesorganisasjon Hans Ole Rian. Han spiller ballen til Stortinget, som i siste instans skal vedta statsbudsjettet.
– Jeg håper de kulturvennlige partiene på Stortinget innser at dette er kritisk, og sørger for at reduksjonene ikke gjennomføres som foreslått, sier Rian.
Rian ser også at rammetilskuddet til kommunene foreslås redusert med mer enn en halv milliard kroner.
– Det er stor fare for at dette kommer til å gå ut over kulturaktiviteten i kommune, sier Rian, og legger til at det ikke lover godt verken for kulturskolene eller kulturvirksomheten i kirkene.
Ordningen med en gratis kulturskoletime på barnetrinnet er også foreslått avsluttet, før den egentlig var i gang.
– Svært skuffende, er Rians kommentar. Han håper at regjeringen likevel vil satse på kulturskolen framover.
Mer til næringssatsing - og UKM
Solberg-regjeringen har vært tydelig på at den ønsker det den kaller en maktspredning i kulturlivet, og å desentralisere viktige beslutninger på kulturområdet. Regjeringen har sagt at den vil bygge kultur nedenfra, og at barn, unge og frivillige organisasjoner er grunnmuren. Det er kanskje en oppfølging av det at det foreslås en økning på 1 mill. kroner til Ungdommens kulturmønstring
Den har også vært klar i ønsket om å legge til rette for at kulturlivet kan trekke til seg mer privat kapital. Dette er fulgt opp ved å innføre en såkalt gaveforsterkningsordning. Den gjelder foreløpig kun innkjøp av kunst til museer. Dessuten vil Solberg-regjeringen gi 3,5 millioner mer enn Stoltenberg-regjeringen til et planlagt kunnskapssenter for kulturnæringene. Senterets oppgave skal være å "legge aktivt til rette for økt privat finansiering i norsk kulturliv, samt kultur- og næringssamarbeid, gjennom å utvikle og formidle kunnskap om disse områdene."
Flere endringer
Dette er noen av endringene som angår musikkområdet i forslaget til revidert statsbudsjett:
– Den rødgrønne regjeringen foreslo å bevilge 162,4 millioner til kunstnerstipendene. Dette reduseres med 15 millioner. Følgen er at nye stipendordninger for etablerte kunstnere og seniorkunstnere ikke iverksettes i 2014.
– Den rødgrønne regjeringen forelo å bevilge 240,6 millioner til allmenne kulturformål i kulturrådet. Den potten kuttes med 14,5 millioner kroner. Av dette skal aktivitetsmidlene for kor økes med 2 millioner.
– Bevilgningen til Norsk kulturfond kuttes med nesten 4 millioner, til 37,2 millioner. Regjeringen legger føringer for at arrangørstøtten skal prioriteres i tildelinger.
– Regjeringen foreslår å avvikle "Konsert på jobben"-ordningen, og vil heller bruke de 3,8 millionene som var satt av til dette fra den rødgrønne regjeringen til noe annet.
– Norsk kulturfonds ettårige prosjekttilskudd reduseres målt mot den rødgrønne regjeringens, med 16,5 millioner kroner og ender med en totalsum på 154,9 mill. kroner. Regjeringen legger føringer for at tilskuddsordningene for arrangører, ensembler og publiseringsstøtten for musikkinnspillinger skal prioriteres ved fordelingen av midlene.
– Regjeringen ønsker ikke å bevilge midler til en ordning for tilskudd til semiprofesjonelle kor. Men de 2,5 millionene som Stoltenberg-regjeringen hadde satt av til dette beholdes, og fordeles på Kor Vest og Det norske Solistkor. Disse får i budsjettforslaget også et fast tilskudd på henholdvis 3 og 6,5 millioner.
– Fondet til flerårige prosjekttilskudd reduseres med 3 millioner kroner til 29,5.
– Det foreslås et prosjekttilskudd på 1,5 millioner kroner til "Krafttak for sang". Dette er et samarbeid mellom 18 nasjonale musikkaktører som ønsker en storsatsing på sang, for eksempel i barnehager, skoler, arbeidsplasser og helse- og omsorgsinstitusjoner.
– Ordningen med særskilt tilskudd til likestillingsprosjekter på musikkområdet opphører.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum