JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO på stedet hvil

LO stagnerer, mens både Unio, YS og Akademikerne vokser. «Tallene er ikke morsomme» innrømmer Ståle Dokken i LOs organisasjonavdeling.10.03.2010
14:25
16.12.2013 12:47

– Hovedbildet av oppslutningen om LO er stagnasjon. Tallene for hele 2009 viser en vekst på 181 medlemmer eller en økning på 0,02 prosent, forteller Ståle Dokken, leder av LOs organisasjonsavdeling.

Størst framgang hadde Fagforbundet som økte med 5 430 medlemmer i løept av fjoråret. Fellesforbundet gikk mest tilbake og hadde 5 580 færre medlemmer ved årets slutt.

Se medlemtallene for alle LO-forbundene

De andre vokser

De tre andre store hovedsammenslutningene kan vise til medlemsvekst som ligger høyere enn LOs 0,02 prosent, men forskjellen er ikke dramatisk. YS har økt med 0,3 prosent – fra 159 400 kontingentbetalende til 159 911, altså en vekst på 511 i løpet av et år. Flertallet av de yrkesaktive er kvinner med 55,9 prosent.

Privat sektor øker

Økonomiansvarlig i YS, Jan Barkald, opplyser at YS har hatt størst vekst i privat sektor, der forbundet Negotia, det fjerde største i organisasjonen, har hatt en medlemsvekst på 627 til 16 545 yrkesaktive – eller vel 3 prosent, mens Delta, det største forbundet, har hatt en nedgang på 620 medlemmer. Delta organiserer ansatte innenfor alle sektorer, men primært kommunene og helsesektoren. Delta har nå 61 381 medlemmer. Også det nest største forbundet, Finans, kan vise til en nedgang på 800 yrkesaktive. Finans har 38 321 medlemmer, innenfor bank og forsikring.

I dag har YS i alt 217 600 medlemmer, mens det på samme tid i fjor hadde 216 104

Samlet sett har YS, som organiserer ansatte innenfor både privat og offentlig sektor, færre medlemmer enn LOs største medlemsforbund, Fagforbundet, med 310 435 medlemmer.

Vekst også i Unio

Unios medlemstall ved årsskiftet var 288 044, hvorav 226 915 er yrkesaktive. Unio har 24 319 studenter som medlemmer og 29 726 pensjonister. Denne hovedsammenslutningen kan vise til en medlemsvekst på 2,5 prosent fra i fjor. Kvinneandelen ligger på 75,4 prosent, altså litt under Fagforbundets 79,7 prosent.

Akademikerne fornøyd

Også Akademikerne vokser. De 13 medlemsforbundene i Akademikerne økte medlemstallet med til sammen 4 341 i fjor eller 3 prosent.Akademikerne har nå 148 189 medlemmer. De 13 forbundene i Akademikerne organiserer ansatte med universitetsutdannelse.

Akademikerne ble etablert da Lægeforeningen brøt ut av det tidligere Akademikernes Fellesorganisasjon (AF) i 1997.

– Medlemsveksten er vi meget godt fornøyd med, sier generalsekretær Tove Storrødvann.

Det klart største forbundet i Akademikerne er teknikerorganisasjonen Tekna, med 53 100 medlemmer. Nest størst er Legeforeningen med 26 600 medlemmer. Både Juristforbundet og Siviløkonomene har vel 16 000 medlemmer.

Sekretariatet uten måltall

– En oppslutning på 865 573 medlemmer og stagnasjon gir liten tilnæring til målsettingen om 900 000 medlemmer?

– Sekretariatet har ikke tallfestet målet for inneværende periode. LOs oppgave er å være så sterk og handlekraftig og ha stor oppslutning om grupper som ellers ikke hadde hengt med i velstandsutviklingen, svarer Ståle Dokken i LO.

– Har LO havnet i samme situasjon som forfatteren Betrand Besignye fra Uganda så malende beskriver i tittelen på boka ”Du dør så langsomt at du tror du lever”?

– Tallene er ikke morsomme. En trøst er at oppslutningen om fagorganisasjonene i Norge er langt høyere enn i andre europeiske land. Hovedbildet for Norge er at organisasjonsgraden ikke har gått ned, sier Ståle Dokken og viser til en fersk rapport om organisasjonsgrader og tariffavtaledekning i norsk arbeidsliv. Fafo-undersøkelsen forteller at organisasjonsgraden i Norge har vært stabil siden 1972, da vi fikk den første arbeidskraftundersøkelsen (AKU) i regi av Statistisk Sentralbyrå (SSB) og at LO har tapt andeler til de andre organisasjonene fra 1980 og utover.

Halvparten fagorganisert

Ved utgangen av 2008 lå organisasjonsprosenten på 51,4 prosent for alle organisasjonene sett under ett. LO hadde den klart største oppslutningen med 26,7 prosent, deretter fulgte Unio med 9,4 prosent og YS 6,9 prosent. Oppslutningen om frittstående organisasjoner har falt dramatisk, fra en organisasjonsgrad på 7,8 prosent i 2000 til 4 prosent i 2008.

– Er det mulig å sammenlikne oppslutningen i eksempelvis EU-landene når statistikkgrunnlaget er så forskjellig?

– Vi har ennå ikke fått tallene for 2008 fordi det ligger et omfattende tallmateriale til grunn både når det gjelder medlemsoppslutning og sysselsetting. I noen land er du registrert som sysselsatt selv om du jobber bare en time i uka.

Kvinnene i flertall

For første gang i LOs 110 år lange historie er kvinnene i flertall i medlemsstokken. LOs kvinneandel er nå på 50,6 prosent. Størst prosentvis andel av kvinner har FO med 83,6 prosent, Fagforbundet følger etter med 79,7 prosent og Handel og Kontor med 73,7 prosent. Også i Norsk Tjenestemannslag og Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund er kvinnene i flertall.

Ikke uventet ligger Norsk Lokomotivmannsforbund nederst på denne statistikken, med 3 prosents kvinneandel, deretter kommer Norges Offisersforbund med 7,4 prosent og Norsk Transportarbeiderforbund med 9,1 prosent. Industriforbundet Fellesforbundet, med verkstedindustrien og bygg som organisasjonsområde, har en kvinneandel på 17,5 prosent. Dette skyldes at tidligere Hotell og Restaurant og Bekledning nå er en del av Fellesforbundet.

Få kvinner i toppverv

Selv om kvinnene nå er i flertall i LO, er det få kvinner som bekler de høyeste vervene. Unntaket er den kongressvalgte LO-ledelsen. Der er fire av sju kvinner – den ene nestlederen, hovedkassereren, førstesekretæren og en av sekretærene. Seks av de 21 LO-forbundene har kvinnelig forbundsleder. De seks er FO, Tjenestemannslaget, Sjømannsforbundet, Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO), Arbeiderbevegelsens Presseforbund og Norsk Arbeidsmandsforbund.

I Europa er situasjonen annerledes. Bare 7 prosent av toppvervene i europeisk fagbevegelse innehas av kvinner, viser en kartlegging gjort av Den europeiske faglige samorganisasjonen, EFS, mens de utgjør 45 prosent av medlemmene.

20 prosent pensjonister

FriFagbevegelse.no spurte Ståle Dokken om hvor stor andel av oppgitt medlemstall pensjonistene utgjør.

– Den ligger på omtrent samme nivå som i samfunnet, altså rundt 20 prosent. Vi skiller mellom fullt betalende, delvis betalende og fritatte alt etter hvilken forsikringsfordel forbundene tilbyr. Også midlertidige arbeidsledige kan opprettholde sitt medlemskap ved eksempelvis å betale forsikringsandelen, svarer Ståle Dokken..

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.03.2010
14:25
16.12.2013 12:47Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Øyvind Aukrust

4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt

Hanna Skotheim

Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

Eirik Dahl Viggen

Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Håvard Sæbø

Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

For å forstå lønnsoppgjøret må en skjønne hvordan en kommer fram til 2,7 prosent

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Kommentar

Ihne Pedersen

«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson

Debatt

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Colourbox.com

«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.

Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.

Colourbox.com

Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Dorthe Karlsen

2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

Sissel M. Rasmussen

De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet


Flere saker