Sosial dumping i Gulskogen?
Det lukter sosial dumping av branntragedien i Drammen. Og klare brudd på allmenngjøringsforskriften. Det kom fram under ankesaken for Borgarting Lagmannsrett tirsdag.
Den tragiske brannen i november 2008 kostet sju polske arbeidere livet. Tirsdag startet ankesaken i Borgarting Lagmannsrett som ble satt i tinghuset i Drammen.
Burde flere sitte på tiltalebenken?
Etter å ha hørt vitneforklaringene til en av de overlevende som pådro seg livstruende brannskader og den tiltalte, er det særlig to spørsmål som tvinger seg fram, og som tiltaltes forsvarer Abdelilah Saeme formulerte i samtale med Magasinets nettavis:
Er den rette mannen blitt dømt? Og: Burde flere sitte på tiltalebenken?
Dømt til fengselsstraff
Drammen tingrett dømte den ankende i desember 2009 til to og et halvt års fengsel og til å betale 24 etterlatte erstatning på 60.000 kroner hver - for å ha manipulert/reparert en sikring med en kobbertråd fra en elektroledning. Kobbertrådene lå i sikringsskapet, kom det fram under dagens vitneforklaringer.
I tingrettens dom står det at arnestedet for brannen "sannsynligvis er i sikringsskapet i trappeoppgangen" i første etasje til eneboligen i Stasjonsgata 36. Den nå 55 år gamle polakken anket dommen på stedet.
Straffesaken har fått mye oppmerksomhet ved at polakken er blitt gjort ansvarlig, mens de polske arbeidernes lønns-, arbeids- og levevilkår og bakmennenes forretningspraksis er kommet mer og mer i bakgrunnen.
"Klassisk" sosial dumping
Saken har alle klassiske "ingredienser" av sosial dumping i seg: polske bygningsarbeidere på en timelønn mellom 60 og 80 kroner, arbeidsuker mellom 60 og 70 timer, trekk for husleie og strøm og en innkvartering som neppe kvalifiserer til betegnelsen "vanlig bostandard". Da eneboligen i Stasjonsgata 36 brant, bodde 22 arbeidere i huset. Samtlige opplysninger bryter med allmenngjøringsforskriften for byggeplasser i Norge.
– Deler av det vi har avdekket vil jeg kalle moderne slaveri, understreket bistandsadvokat Thomas Benestad for noen uker siden overfor Magasinet for fagorganisertes nettavis. Benestad og advokatkollega Caroline Heien Berg representerer fem av de etterlattes familier. I denne sammenheng snakket han om "arbeidere til dumpingpris, uverdige boforhold og selskap som slapp unna".
Proffjobb AS og Mikos Consens
Selskapene som er blitt knyttet til branntragedien er Proffjobb AS og Mikos Consens/Mikos Consens Ltd. Proffjobb AS begjærte selv oppbud 3. februar 2009, knappe tre måneder etter brannen, og ble erklært konkurs 30. oktober før tingrettens dom falt i desember 2009.
Proffjobb AS gjenoppsto imidlertid allerede 1. april 2009 som Proffjobb Norge AS og fortsetter med sin formidling av østeuropeiske arbeidere - med samme nettstedadresse som før konkursen: www.proffjobb.no. "Nye" Proffjobb reklamerer den dag i dag med pristilbud "på halvparten av standard norsk prisnivå".
Styreleder da som nå: Eirik Gilje Melbye. Han og polske Andrzej Mikos som eier selskapene Mikos Consens og Mikos Consens Ltd har hatt et nært samarbeid over lengre tid. Melbye og Proffjobb AS/Proffjobb Norge AS formidlet oppdrag, og Mikos sendte arbeiderne.
Det er Mikos som, ifølge styreleder i Proffjobb AS, Eirik Gilje Melbye, har hatt ansvaret for å innlosjere håndverkerne i boligen i Drammen.
– Mikos Consens og Proffjobb har samarbeidet i over to år, og vi har et ryddig forhold. Vi skaffer jobber til Mikos som igjen skaffer arbeidsfolkene som utfører jobbene, sa Melbye like etter brannen.
Nekter å vitne
Både Gilje Melbye og Andrzej Mikos er innkalt som vitner i ankesaken. Om de dukker opp, er høyst usikkert.
– Mikos var ikke å få tak i på alle for oss kjente steder, meddelte aktoren, politiadvokat Monica Hanø, da retten var satt. Så langt har kun tre av 14 vitner sagt seg villige til å stille opp i tinghuset i Drammen.
I rettspausen snakket magasinett.org med Rune Bakkeli, spesialmedarbeider i etterforskningsseksjonen ved Drammen politistasjon. Han fortalte at Mikos ikke ville ta imot stevningen som vitne og "at han nektet å oppgi hvor han befant seg" da politiet ringte ham.
Også Eirik Gilje Melbye har "så langt vært svært vanskelig å få tak i", ifølge politiet.
Ugreie referanser
Magasinet for fagorganiserte har undersøkt litt nærmere hva som er blitt publisert om Proffjobb AS som altså gikk konkurs i oktober 2009 og fant blant annet dette på nettsidene til TV2:
Da Magasinet lette litt i Forbrukertvistutvalgets vedtak, fant vi blant annet disse to sakene:
Det er bare å klikke på årstallet 2008 og skrive inn Proffjobb i søkefeltet.
Og da Magasinet ville finne ut hvordan det gikk med Proffjobb AS ` etterfølger, Proffjobb Norge AS, oppdaget vi noe som heter guruguiden.no - et nettsted for brukere av håndverkstjenester. Hva noen av kundene syntes om det utførte arbeidet, kan du lese her:
Det siste brukerinnlegget er datert 23. september 2009. Magasinet for fagorganiserte prøvde å komme i kontakt med noen av de misfornøyde kundene, men ingen har villet stå fram...
Brukt som hybelhus
Dagen i lagmannsretten i dag viste at Benestad neppe har tatt for hardt i. Eneboligen i Stasjonsgata i Drammen er blitt brukt som hybelhus. Den er blitt bygd om slik at den inneholdt tre leiligheter som igjen besto av flere rom.
På det meste bodde over 30 polske arbeidere i huset, kom det fram i forklaringene. På tidspunktet for brannen oppholdt seg 22 polakker i Stasjonsveien 36. Huset var eid av eiendomselskapet Cibora Eiendom og leid ut til Proffjobb AS. Håndverker-formidleren Proffjobb AS leide ut huset til sin samarbeidspartner, polske Andrzej Mikos. Cibora Eiendom hevder at de ikke visste om fremleien.
Fiktive selvstendige?
På branntidspunktet var 31 mobiltelefonabonnement registrert på husets adresse i Stasjonsgata 36.
Under politiets etterforskning er det blitt hevdet at flere av de polske arbeiderne hadde vært selvstendig næringsdrivende. Et høyst betimelig spørsmål er imidlertid om de var det kun på papiret. Begge vitner snakket hele tiden om "sjefen" sin, Andrzej Mikos, eieren av Mikos Consens og Mikos Consens Ltd. som også bodde sammen med arbeiderne i Stasjonsgata 36 i Drammen.
27 polakker i Risbakken 29
En av adressene som Andrzej Mikos og en av de andre vitnene fortsatt står oppført på, er Risbakken 29 i Oslo.
Da Magasinet for fagorganiserte nylig søkte i telefonkatalogen på gulesider.no, dukket det opp 27 polske menn med 28 mobiltelefonabonnement og ett fastnummer på denne adressen, blant dem altså Mikos. Samme "oppskrift" som i Stasjonsveien 36 da det sto 31 mobilabonnement oppført på adressen, med omtrent like mange forskjellige eiere.
Og da Magasinet ville finne ut hvordan 27 polakker hadde det i en enebolig på Oslos vestkant, ble vi møtt av gravemaskiner. Huset var revet. Ifølge Oslo kommunes byggetat har huseieren søkt om rivetillatelse i november i fjor, og fått innvilget den.
Påstand om fire og et halvt års fengsel
Aktor Monica Hanø la ned samme påstand som i tingretten, nemlig at tiltalte dømmes til fire og et halvt års fengsel. Bistandsadvokatene nedla påstand om at han betaler hver av de etterlatte og den sterkt brannskadede såkalt oppreisningserstatning etter rettens skjønn, oppatt begrenset til 100.000 kroner.
Det er satt av seks rettsdager til ankesaken.
Hva Drammens Tidende har skrevet og meldt om ankesaken i dag, kan du lese, se og høre her.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø