JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosial dumping i Gulskogen?

Det lukter sosial dumping av branntragedien i Drammen. Og klare brudd på allmenngjøringsforskriften. Det kom fram under ankesaken for Borgarting Lagmannsrett tirsdag.16.03.2010
22:38
16.12.2013 12:51

Den tragiske brannen i november 2008 kostet sju polske arbeidere livet. Tirsdag startet ankesaken i Borgarting Lagmannsrett som ble satt i tinghuset i Drammen.

Burde flere sitte på tiltalebenken?

Etter å ha hørt vitneforklaringene til en av de overlevende som pådro seg livstruende brannskader og den tiltalte, er det særlig to spørsmål som tvinger seg fram, og som tiltaltes forsvarer Abdelilah Saeme formulerte i samtale med Magasinets nettavis:

Er den rette mannen blitt dømt? Og: Burde flere sitte på tiltalebenken?

Dømt til fengselsstraff

Drammen tingrett dømte den ankende i desember 2009 til to og et halvt års fengsel og til å betale 24 etterlatte erstatning på 60.000 kroner hver - for å ha manipulert/reparert en sikring med en kobbertråd fra en elektroledning. Kobbertrådene lå i sikringsskapet, kom det fram under dagens vitneforklaringer.

I tingrettens dom står det at arnestedet for brannen "sannsynligvis er i sikringsskapet i trappeoppgangen" i første etasje til eneboligen i Stasjonsgata 36. Den nå 55 år gamle polakken anket dommen på stedet.

Straffesaken har fått mye oppmerksomhet ved at polakken er blitt gjort ansvarlig, mens de polske arbeidernes lønns-, arbeids- og levevilkår og bakmennenes forretningspraksis er kommet mer og mer i bakgrunnen.

"Klassisk" sosial dumping

Saken har alle klassiske "ingredienser" av sosial dumping i seg: polske bygningsarbeidere på en timelønn mellom 60 og 80 kroner, arbeidsuker mellom 60 og 70 timer, trekk for husleie og strøm og en innkvartering som neppe kvalifiserer til betegnelsen "vanlig bostandard". Da eneboligen i Stasjonsgata 36 brant, bodde 22 arbeidere i huset. Samtlige opplysninger bryter med allmenngjøringsforskriften for byggeplasser i Norge.

– Deler av det vi har avdekket vil jeg kalle moderne slaveri, understreket bistandsadvokat Thomas Benestad for noen uker siden overfor Magasinet for fagorganisertes nettavis. Benestad og advokatkollega Caroline Heien Berg representerer fem av de etterlattes familier. I denne sammenheng snakket han om "arbeidere til dumpingpris, uverdige boforhold og selskap som slapp unna".

Proffjobb AS og Mikos Consens

Selskapene som er blitt knyttet til branntragedien er Proffjobb AS og Mikos Consens/Mikos Consens Ltd. Proffjobb AS begjærte selv oppbud 3. februar 2009, knappe tre måneder etter brannen, og ble erklært konkurs 30. oktober før tingrettens dom falt i desember 2009.

Proffjobb AS gjenoppsto imidlertid allerede 1. april 2009 som Proffjobb Norge AS og fortsetter med sin formidling av østeuropeiske arbeidere - med samme nettstedadresse som før konkursen: www.proffjobb.no. "Nye" Proffjobb reklamerer den dag i dag med pristilbud "på halvparten av standard norsk prisnivå".

Styreleder da som nå: Eirik Gilje Melbye. Han og polske Andrzej Mikos som eier selskapene Mikos Consens og Mikos Consens Ltd har hatt et nært samarbeid over lengre tid. Melbye og Proffjobb AS/Proffjobb Norge AS formidlet oppdrag, og Mikos sendte arbeiderne.

Det er Mikos som, ifølge styreleder i Proffjobb AS, Eirik Gilje Melbye, har hatt ansvaret for å innlosjere håndverkerne i boligen i Drammen.

– Mikos Consens og Proffjobb har samarbeidet i over to år, og vi har et ryddig forhold. Vi skaffer jobber til Mikos som igjen skaffer arbeidsfolkene som utfører jobbene, sa Melbye like etter brannen.

Nekter å vitne

Både Gilje Melbye og Andrzej Mikos er innkalt som vitner i ankesaken. Om de dukker opp, er høyst usikkert.

– Mikos var ikke å få tak i på alle for oss kjente steder, meddelte aktoren, politiadvokat Monica Hanø, da retten var satt. Så langt har kun tre av 14 vitner sagt seg villige til å stille opp i tinghuset i Drammen.

I rettspausen snakket magasinett.org med Rune Bakkeli, spesialmedarbeider i etterforskningsseksjonen ved Drammen politistasjon. Han fortalte at Mikos ikke ville ta imot stevningen som vitne og "at han nektet å oppgi hvor han befant seg" da politiet ringte ham.

Også Eirik Gilje Melbye har "så langt vært svært vanskelig å få tak i", ifølge politiet.

Ugreie referanser

Magasinet for fagorganiserte har undersøkt litt nærmere hva som er blitt publisert om Proffjobb AS som altså gikk konkurs i oktober 2009 og fant blant annet dette på nettsidene til TV2:

Uproft på badet!

Da Magasinet lette litt i Forbrukertvistutvalgets vedtak, fant vi blant annet disse to sakene:

Rehabilitering av bad

Det er bare å klikke på årstallet 2008 og skrive inn Proffjobb i søkefeltet.

Og da Magasinet ville finne ut hvordan det gikk med Proffjobb AS ` etterfølger, Proffjobb Norge AS, oppdaget vi noe som heter guruguiden.no - et nettsted for brukere av håndverkstjenester. Hva noen av kundene syntes om det utførte arbeidet, kan du lese her:

Styr unna dette firmaet!

Det siste brukerinnlegget er datert 23. september 2009. Magasinet for fagorganiserte prøvde å komme i kontakt med noen av de misfornøyde kundene, men ingen har villet stå fram...

Brukt som hybelhus

Dagen i lagmannsretten i dag viste at Benestad neppe har tatt for hardt i. Eneboligen i Stasjonsgata i Drammen er blitt brukt som hybelhus. Den er blitt bygd om slik at den inneholdt tre leiligheter som igjen besto av flere rom.

På det meste bodde over 30 polske arbeidere i huset, kom det fram i forklaringene. På tidspunktet for brannen oppholdt seg 22 polakker i Stasjonsveien 36. Huset var eid av eiendomselskapet Cibora Eiendom og leid ut til Proffjobb AS. Håndverker-formidleren Proffjobb AS leide ut huset til sin samarbeidspartner, polske Andrzej Mikos. Cibora Eiendom hevder at de ikke visste om fremleien.

Fiktive selvstendige?

På branntidspunktet var 31 mobiltelefonabonnement registrert på husets adresse i Stasjonsgata 36.

Under politiets etterforskning er det blitt hevdet at flere av de polske arbeiderne hadde vært selvstendig næringsdrivende. Et høyst betimelig spørsmål er imidlertid om de var det kun på papiret. Begge vitner snakket hele tiden om "sjefen" sin, Andrzej Mikos, eieren av Mikos Consens og Mikos Consens Ltd. som også bodde sammen med arbeiderne i Stasjonsgata 36 i Drammen.

27 polakker i Risbakken 29

En av adressene som Andrzej Mikos og en av de andre vitnene fortsatt står oppført på, er Risbakken 29 i Oslo.

Da Magasinet for fagorganiserte nylig søkte i telefonkatalogen på gulesider.no, dukket det opp 27 polske menn med 28 mobiltelefonabonnement og ett fastnummer på denne adressen, blant dem altså Mikos. Samme "oppskrift" som i Stasjonsveien 36 da det sto 31 mobilabonnement oppført på adressen, med omtrent like mange forskjellige eiere.

Og da Magasinet ville finne ut hvordan 27 polakker hadde det i en enebolig på Oslos vestkant, ble vi møtt av gravemaskiner. Huset var revet. Ifølge Oslo kommunes byggetat har huseieren søkt om rivetillatelse i november i fjor, og fått innvilget den.

Påstand om fire og et halvt års fengsel

Aktor Monica Hanø la ned samme påstand som i tingretten, nemlig at tiltalte dømmes til fire og et halvt års fengsel. Bistandsadvokatene nedla påstand om at han betaler hver av de etterlatte og den sterkt brannskadede såkalt oppreisningserstatning etter rettens skjønn, oppatt begrenset til 100.000 kroner.

Det er satt av seks rettsdager til ankesaken.

Hva Drammens Tidende har skrevet og meldt om ankesaken i dag, kan du lese, se og høre her.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.03.2010
22:38
16.12.2013 12:51Mest lest

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekterne kun fått seks kroner ekstra for å jobbe natt og helg

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

Håvard Sæbø

Magnus (20) er bussjåfør. Han håper det blir ny streik


Flere saker