JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosial dumping i Gulskogen?

Det lukter sosial dumping av branntragedien i Drammen. Og klare brudd på allmenngjøringsforskriften. Det kom fram under ankesaken for Borgarting Lagmannsrett tirsdag.16.03.2010
22:38
16.12.2013 12:51

Den tragiske brannen i november 2008 kostet sju polske arbeidere livet. Tirsdag startet ankesaken i Borgarting Lagmannsrett som ble satt i tinghuset i Drammen.

Burde flere sitte på tiltalebenken?

Etter å ha hørt vitneforklaringene til en av de overlevende som pådro seg livstruende brannskader og den tiltalte, er det særlig to spørsmål som tvinger seg fram, og som tiltaltes forsvarer Abdelilah Saeme formulerte i samtale med Magasinets nettavis:

Er den rette mannen blitt dømt? Og: Burde flere sitte på tiltalebenken?

Dømt til fengselsstraff

Drammen tingrett dømte den ankende i desember 2009 til to og et halvt års fengsel og til å betale 24 etterlatte erstatning på 60.000 kroner hver - for å ha manipulert/reparert en sikring med en kobbertråd fra en elektroledning. Kobbertrådene lå i sikringsskapet, kom det fram under dagens vitneforklaringer.

I tingrettens dom står det at arnestedet for brannen "sannsynligvis er i sikringsskapet i trappeoppgangen" i første etasje til eneboligen i Stasjonsgata 36. Den nå 55 år gamle polakken anket dommen på stedet.

Straffesaken har fått mye oppmerksomhet ved at polakken er blitt gjort ansvarlig, mens de polske arbeidernes lønns-, arbeids- og levevilkår og bakmennenes forretningspraksis er kommet mer og mer i bakgrunnen.

"Klassisk" sosial dumping

Saken har alle klassiske "ingredienser" av sosial dumping i seg: polske bygningsarbeidere på en timelønn mellom 60 og 80 kroner, arbeidsuker mellom 60 og 70 timer, trekk for husleie og strøm og en innkvartering som neppe kvalifiserer til betegnelsen "vanlig bostandard". Da eneboligen i Stasjonsgata 36 brant, bodde 22 arbeidere i huset. Samtlige opplysninger bryter med allmenngjøringsforskriften for byggeplasser i Norge.

– Deler av det vi har avdekket vil jeg kalle moderne slaveri, understreket bistandsadvokat Thomas Benestad for noen uker siden overfor Magasinet for fagorganisertes nettavis. Benestad og advokatkollega Caroline Heien Berg representerer fem av de etterlattes familier. I denne sammenheng snakket han om "arbeidere til dumpingpris, uverdige boforhold og selskap som slapp unna".

Proffjobb AS og Mikos Consens

Selskapene som er blitt knyttet til branntragedien er Proffjobb AS og Mikos Consens/Mikos Consens Ltd. Proffjobb AS begjærte selv oppbud 3. februar 2009, knappe tre måneder etter brannen, og ble erklært konkurs 30. oktober før tingrettens dom falt i desember 2009.

Proffjobb AS gjenoppsto imidlertid allerede 1. april 2009 som Proffjobb Norge AS og fortsetter med sin formidling av østeuropeiske arbeidere - med samme nettstedadresse som før konkursen: www.proffjobb.no. "Nye" Proffjobb reklamerer den dag i dag med pristilbud "på halvparten av standard norsk prisnivå".

Styreleder da som nå: Eirik Gilje Melbye. Han og polske Andrzej Mikos som eier selskapene Mikos Consens og Mikos Consens Ltd har hatt et nært samarbeid over lengre tid. Melbye og Proffjobb AS/Proffjobb Norge AS formidlet oppdrag, og Mikos sendte arbeiderne.

Det er Mikos som, ifølge styreleder i Proffjobb AS, Eirik Gilje Melbye, har hatt ansvaret for å innlosjere håndverkerne i boligen i Drammen.

– Mikos Consens og Proffjobb har samarbeidet i over to år, og vi har et ryddig forhold. Vi skaffer jobber til Mikos som igjen skaffer arbeidsfolkene som utfører jobbene, sa Melbye like etter brannen.

Nekter å vitne

Både Gilje Melbye og Andrzej Mikos er innkalt som vitner i ankesaken. Om de dukker opp, er høyst usikkert.

– Mikos var ikke å få tak i på alle for oss kjente steder, meddelte aktoren, politiadvokat Monica Hanø, da retten var satt. Så langt har kun tre av 14 vitner sagt seg villige til å stille opp i tinghuset i Drammen.

I rettspausen snakket magasinett.org med Rune Bakkeli, spesialmedarbeider i etterforskningsseksjonen ved Drammen politistasjon. Han fortalte at Mikos ikke ville ta imot stevningen som vitne og "at han nektet å oppgi hvor han befant seg" da politiet ringte ham.

Også Eirik Gilje Melbye har "så langt vært svært vanskelig å få tak i", ifølge politiet.

Ugreie referanser

Magasinet for fagorganiserte har undersøkt litt nærmere hva som er blitt publisert om Proffjobb AS som altså gikk konkurs i oktober 2009 og fant blant annet dette på nettsidene til TV2:

Uproft på badet!

Da Magasinet lette litt i Forbrukertvistutvalgets vedtak, fant vi blant annet disse to sakene:

Rehabilitering av bad

Det er bare å klikke på årstallet 2008 og skrive inn Proffjobb i søkefeltet.

Og da Magasinet ville finne ut hvordan det gikk med Proffjobb AS ` etterfølger, Proffjobb Norge AS, oppdaget vi noe som heter guruguiden.no - et nettsted for brukere av håndverkstjenester. Hva noen av kundene syntes om det utførte arbeidet, kan du lese her:

Styr unna dette firmaet!

Det siste brukerinnlegget er datert 23. september 2009. Magasinet for fagorganiserte prøvde å komme i kontakt med noen av de misfornøyde kundene, men ingen har villet stå fram...

Brukt som hybelhus

Dagen i lagmannsretten i dag viste at Benestad neppe har tatt for hardt i. Eneboligen i Stasjonsgata i Drammen er blitt brukt som hybelhus. Den er blitt bygd om slik at den inneholdt tre leiligheter som igjen besto av flere rom.

På det meste bodde over 30 polske arbeidere i huset, kom det fram i forklaringene. På tidspunktet for brannen oppholdt seg 22 polakker i Stasjonsveien 36. Huset var eid av eiendomselskapet Cibora Eiendom og leid ut til Proffjobb AS. Håndverker-formidleren Proffjobb AS leide ut huset til sin samarbeidspartner, polske Andrzej Mikos. Cibora Eiendom hevder at de ikke visste om fremleien.

Fiktive selvstendige?

På branntidspunktet var 31 mobiltelefonabonnement registrert på husets adresse i Stasjonsgata 36.

Under politiets etterforskning er det blitt hevdet at flere av de polske arbeiderne hadde vært selvstendig næringsdrivende. Et høyst betimelig spørsmål er imidlertid om de var det kun på papiret. Begge vitner snakket hele tiden om "sjefen" sin, Andrzej Mikos, eieren av Mikos Consens og Mikos Consens Ltd. som også bodde sammen med arbeiderne i Stasjonsgata 36 i Drammen.

27 polakker i Risbakken 29

En av adressene som Andrzej Mikos og en av de andre vitnene fortsatt står oppført på, er Risbakken 29 i Oslo.

Da Magasinet for fagorganiserte nylig søkte i telefonkatalogen på gulesider.no, dukket det opp 27 polske menn med 28 mobiltelefonabonnement og ett fastnummer på denne adressen, blant dem altså Mikos. Samme "oppskrift" som i Stasjonsveien 36 da det sto 31 mobilabonnement oppført på adressen, med omtrent like mange forskjellige eiere.

Og da Magasinet ville finne ut hvordan 27 polakker hadde det i en enebolig på Oslos vestkant, ble vi møtt av gravemaskiner. Huset var revet. Ifølge Oslo kommunes byggetat har huseieren søkt om rivetillatelse i november i fjor, og fått innvilget den.

Påstand om fire og et halvt års fengsel

Aktor Monica Hanø la ned samme påstand som i tingretten, nemlig at tiltalte dømmes til fire og et halvt års fengsel. Bistandsadvokatene nedla påstand om at han betaler hver av de etterlatte og den sterkt brannskadede såkalt oppreisningserstatning etter rettens skjønn, oppatt begrenset til 100.000 kroner.

Det er satt av seks rettsdager til ankesaken.

Hva Drammens Tidende har skrevet og meldt om ankesaken i dag, kan du lese, se og høre her.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.03.2010
22:38
16.12.2013 12:51Mest lest

Ida Bing

Nina (25) vil leve av avkastning på bolig og pensjonere seg før 40

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

Yngvil Mortensen

Alenemamma Linn (32) føler Nav ikke tror henne: – Jeg har aldri følt meg dårligere

Colourbox

Hotell-tilsette gjekk på tips-tap: Arbeidsgivarar kan ta delar av pengane, slår tingretten fast

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Jan-Erik Østlie

Sp slår tilbake på ny måling. Nå merker partiet Vedum-effekten igjen

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Uføretrygdede kan ha fått flere tusen kroner for lite fra Nav

Ble permitterte da koronaen traff:

Ole Palmstrøm/Teknisk museum/Katharina Dale Haakonsen

For én er «ha-det-gøy-kontoen» helt tom. En annen har funnet drømmejobben

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen stopper streiken i Oslo kommune

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

Ylva Seiff Berge

Slik har Jan Bøhler påvirket Senterpartiet etter overgangen fra Ap

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Stein Inge Stølen

IKEA renvasker dumping-anklaget transportbedrift

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Eivind Olai Kristiansen

De rødgrønne vil la Vy kjøre tog i Oslo-området

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

Kathrine Geard

Petter kjører buss på heltid, uten fast arbeidstid eller rute: – Det eneste jeg vet er at jeg har fri lørdag og søndag

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

Jan-Erik Østlie

Rødt og SV fikk ikke flertall for tannhelsereform: – De andre har det i kjeften, sier Bjørnar Moxnes

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

Du kan tape opptil 70.000 kroner årlig i pensjon når regjeringen endrer særaldersgrensa, ifølge Fagforbundet

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

Ole Palmstrøm

Lovfester forskjellsbehandling ved yrkesskade: – Skammelig, sier NFF-leder Asle Aase

Bakgrunn: Ole Palmstrøm

Unge har fått dårligere oppfølging etter at Nav-reformen ble innført, konkluderer forskere

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

Jysk

Jysk oppfordrer kundene til å evaluere enkeltansatte: – Alt står og faller på kundens dagsform, sier HKs nestleder

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

David Engmo

De to arbeidskameratene vil bli vernepleiere, men kan ikke med dagens utdanningsløp

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste sakene fra Sps landsmøte

Jan-Erik Østlie

Fellesforbundets leder ut mot Sp-vedtak: – Gjør valgkampen vanskelig, sier Eggum

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

Svein Tofteng

Rekordhøy støtte til EØS-avtalen, viser ny måling


Flere saker