JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosial dumping i Gulskogen?

Det lukter sosial dumping av branntragedien i Drammen. Og klare brudd på allmenngjøringsforskriften. Det kom fram under ankesaken for Borgarting Lagmannsrett tirsdag.16.03.2010
22:38
16.12.2013 12:51

Den tragiske brannen i november 2008 kostet sju polske arbeidere livet. Tirsdag startet ankesaken i Borgarting Lagmannsrett som ble satt i tinghuset i Drammen.

Burde flere sitte på tiltalebenken?

Etter å ha hørt vitneforklaringene til en av de overlevende som pådro seg livstruende brannskader og den tiltalte, er det særlig to spørsmål som tvinger seg fram, og som tiltaltes forsvarer Abdelilah Saeme formulerte i samtale med Magasinets nettavis:

Er den rette mannen blitt dømt? Og: Burde flere sitte på tiltalebenken?

Dømt til fengselsstraff

Drammen tingrett dømte den ankende i desember 2009 til to og et halvt års fengsel og til å betale 24 etterlatte erstatning på 60.000 kroner hver - for å ha manipulert/reparert en sikring med en kobbertråd fra en elektroledning. Kobbertrådene lå i sikringsskapet, kom det fram under dagens vitneforklaringer.

I tingrettens dom står det at arnestedet for brannen "sannsynligvis er i sikringsskapet i trappeoppgangen" i første etasje til eneboligen i Stasjonsgata 36. Den nå 55 år gamle polakken anket dommen på stedet.

Straffesaken har fått mye oppmerksomhet ved at polakken er blitt gjort ansvarlig, mens de polske arbeidernes lønns-, arbeids- og levevilkår og bakmennenes forretningspraksis er kommet mer og mer i bakgrunnen.

"Klassisk" sosial dumping

Saken har alle klassiske "ingredienser" av sosial dumping i seg: polske bygningsarbeidere på en timelønn mellom 60 og 80 kroner, arbeidsuker mellom 60 og 70 timer, trekk for husleie og strøm og en innkvartering som neppe kvalifiserer til betegnelsen "vanlig bostandard". Da eneboligen i Stasjonsgata 36 brant, bodde 22 arbeidere i huset. Samtlige opplysninger bryter med allmenngjøringsforskriften for byggeplasser i Norge.

– Deler av det vi har avdekket vil jeg kalle moderne slaveri, understreket bistandsadvokat Thomas Benestad for noen uker siden overfor Magasinet for fagorganisertes nettavis. Benestad og advokatkollega Caroline Heien Berg representerer fem av de etterlattes familier. I denne sammenheng snakket han om "arbeidere til dumpingpris, uverdige boforhold og selskap som slapp unna".

Proffjobb AS og Mikos Consens

Selskapene som er blitt knyttet til branntragedien er Proffjobb AS og Mikos Consens/Mikos Consens Ltd. Proffjobb AS begjærte selv oppbud 3. februar 2009, knappe tre måneder etter brannen, og ble erklært konkurs 30. oktober før tingrettens dom falt i desember 2009.

Proffjobb AS gjenoppsto imidlertid allerede 1. april 2009 som Proffjobb Norge AS og fortsetter med sin formidling av østeuropeiske arbeidere - med samme nettstedadresse som før konkursen: www.proffjobb.no. "Nye" Proffjobb reklamerer den dag i dag med pristilbud "på halvparten av standard norsk prisnivå".

Styreleder da som nå: Eirik Gilje Melbye. Han og polske Andrzej Mikos som eier selskapene Mikos Consens og Mikos Consens Ltd har hatt et nært samarbeid over lengre tid. Melbye og Proffjobb AS/Proffjobb Norge AS formidlet oppdrag, og Mikos sendte arbeiderne.

Det er Mikos som, ifølge styreleder i Proffjobb AS, Eirik Gilje Melbye, har hatt ansvaret for å innlosjere håndverkerne i boligen i Drammen.

– Mikos Consens og Proffjobb har samarbeidet i over to år, og vi har et ryddig forhold. Vi skaffer jobber til Mikos som igjen skaffer arbeidsfolkene som utfører jobbene, sa Melbye like etter brannen.

Nekter å vitne

Både Gilje Melbye og Andrzej Mikos er innkalt som vitner i ankesaken. Om de dukker opp, er høyst usikkert.

– Mikos var ikke å få tak i på alle for oss kjente steder, meddelte aktoren, politiadvokat Monica Hanø, da retten var satt. Så langt har kun tre av 14 vitner sagt seg villige til å stille opp i tinghuset i Drammen.

I rettspausen snakket magasinett.org med Rune Bakkeli, spesialmedarbeider i etterforskningsseksjonen ved Drammen politistasjon. Han fortalte at Mikos ikke ville ta imot stevningen som vitne og "at han nektet å oppgi hvor han befant seg" da politiet ringte ham.

Også Eirik Gilje Melbye har "så langt vært svært vanskelig å få tak i", ifølge politiet.

Ugreie referanser

Magasinet for fagorganiserte har undersøkt litt nærmere hva som er blitt publisert om Proffjobb AS som altså gikk konkurs i oktober 2009 og fant blant annet dette på nettsidene til TV2:

Uproft på badet!

Da Magasinet lette litt i Forbrukertvistutvalgets vedtak, fant vi blant annet disse to sakene:

Rehabilitering av bad

Det er bare å klikke på årstallet 2008 og skrive inn Proffjobb i søkefeltet.

Og da Magasinet ville finne ut hvordan det gikk med Proffjobb AS ` etterfølger, Proffjobb Norge AS, oppdaget vi noe som heter guruguiden.no - et nettsted for brukere av håndverkstjenester. Hva noen av kundene syntes om det utførte arbeidet, kan du lese her:

Styr unna dette firmaet!

Det siste brukerinnlegget er datert 23. september 2009. Magasinet for fagorganiserte prøvde å komme i kontakt med noen av de misfornøyde kundene, men ingen har villet stå fram...

Brukt som hybelhus

Dagen i lagmannsretten i dag viste at Benestad neppe har tatt for hardt i. Eneboligen i Stasjonsgata i Drammen er blitt brukt som hybelhus. Den er blitt bygd om slik at den inneholdt tre leiligheter som igjen besto av flere rom.

På det meste bodde over 30 polske arbeidere i huset, kom det fram i forklaringene. På tidspunktet for brannen oppholdt seg 22 polakker i Stasjonsveien 36. Huset var eid av eiendomselskapet Cibora Eiendom og leid ut til Proffjobb AS. Håndverker-formidleren Proffjobb AS leide ut huset til sin samarbeidspartner, polske Andrzej Mikos. Cibora Eiendom hevder at de ikke visste om fremleien.

Fiktive selvstendige?

På branntidspunktet var 31 mobiltelefonabonnement registrert på husets adresse i Stasjonsgata 36.

Under politiets etterforskning er det blitt hevdet at flere av de polske arbeiderne hadde vært selvstendig næringsdrivende. Et høyst betimelig spørsmål er imidlertid om de var det kun på papiret. Begge vitner snakket hele tiden om "sjefen" sin, Andrzej Mikos, eieren av Mikos Consens og Mikos Consens Ltd. som også bodde sammen med arbeiderne i Stasjonsgata 36 i Drammen.

27 polakker i Risbakken 29

En av adressene som Andrzej Mikos og en av de andre vitnene fortsatt står oppført på, er Risbakken 29 i Oslo.

Da Magasinet for fagorganiserte nylig søkte i telefonkatalogen på gulesider.no, dukket det opp 27 polske menn med 28 mobiltelefonabonnement og ett fastnummer på denne adressen, blant dem altså Mikos. Samme "oppskrift" som i Stasjonsveien 36 da det sto 31 mobilabonnement oppført på adressen, med omtrent like mange forskjellige eiere.

Og da Magasinet ville finne ut hvordan 27 polakker hadde det i en enebolig på Oslos vestkant, ble vi møtt av gravemaskiner. Huset var revet. Ifølge Oslo kommunes byggetat har huseieren søkt om rivetillatelse i november i fjor, og fått innvilget den.

Påstand om fire og et halvt års fengsel

Aktor Monica Hanø la ned samme påstand som i tingretten, nemlig at tiltalte dømmes til fire og et halvt års fengsel. Bistandsadvokatene nedla påstand om at han betaler hver av de etterlatte og den sterkt brannskadede såkalt oppreisningserstatning etter rettens skjønn, oppatt begrenset til 100.000 kroner.

Det er satt av seks rettsdager til ankesaken.

Hva Drammens Tidende har skrevet og meldt om ankesaken i dag, kan du lese, se og høre her.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.03.2010
22:38
16.12.2013 12:51Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

Jan-Erik Østlie

Ulf synes det er for dyrt for pensjonistene – snudde landsmøtet

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

Leif Martin Kirknes

LO øker presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

Håvard Sæbø

Christine (22) og Marthe (25) er tillitsvalde i Norges einaste McDonald’s med tariffavtale

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident

Ole Palmstrøm

Vilkårene til tusenvis av postansatte er truet

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

Jan-Erik Østlie

Folk flest skal ikke betale for strømkabler til oljeplattformene. Oljebransjen må ta regninga, mener tillitsvalgt

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

Knut Viggen

Strømsparing i vanlige hjem er beste klimatiltak: – Ubegripelig at ikke politikerne tar tak i det

Nei til EU aksjonerte utenfor Høyesterett i mars da retten skulle ta stilling til om Acer-saken kunne prøves for domstolene. 

Nei til EU aksjonerte utenfor Høyesterett i mars da retten skulle ta stilling til om Acer-saken kunne prøves for domstolene. 

Leif Martin Kirknes

Nei til EU tapte Acer-saken i tingretten

Eirik Dahl Viggen

Norge kan bli lik USA, advarer sikkerhetsekspert: – Jeg ser flere ting som har slått sprekker


Flere saker