Her risikerer Gøril å bli lønnstaper
Gøril Mellem er hjemme med Saga Othilie når lønnsoppgjøret pågår. Går det slik som med de fleste kvinner hjemme i fødselspermisjon, blir hun glemt under de lokale lønnsforhandlingene.
morten.hansen@lomedia.no
Ikke fordi hun og andre kvinner med nyfødte barn ikke fortjener det. Men rett og slett fordi de blir glemt.
– Det synes jeg er urimelig. Vi som er hjemme med barn i noen måneder fortjener de samme tilleggene. Ikke minst er det viktig med tanke på likelønn. Der har arbeidsgiver mulighet til å styre lønnsutviklingen, sier Mellem.
Meld fra
Tobarnsmoren jobber som rådgiver ved Universitet i Oslo. Hun var flink og heldig, og sikret seg både stillings- og lønnsopprykk da hun var hjemme med sin førstefødte.
– Det hadde litt med at jeg mente jeg var plassert i feil stillingskode. Jeg søkte både om justering og ny stillingskode. Men jeg må innrømme at det ikke var bevisst at jeg gjorde det mens jeg var hjemme i permisjon. Denne gangen skal jeg være mer oppmerksom og gi lyd fra meg, sier Mellem.
Hun mener både arbeidsgiver, tillitsvalgte og den ansatte selv må dele på skylden for at kvinner i fødselspermisjon faller utenfor de lokale forhandlingene.
– Jeg tror litt skyldes at man ikke er bevisst på at man kan søke om tillegg. Mange tror nok at man må være tilbake for å ta del i de lokale forhandlingene. Så tror jeg de tillitsvalgte ikke tenker over at de som er borte skal være med. På store arbeidsplasser kan det nok være vanskelig å ha oversikt over hvem som er ute i permisjon, tror Mellem.
LO Stat har tatt grep
Under lønnsoppgjøret i 2008 ble det tatt grep for å gjøre noe med forskjellene som kommer når kvinner er i fødselspermisjon. Nå håper LO Stat at både arbeidsgiver og tillitsvalgt følger opp.
– Det er påfallende at kvinner plutselig skal få dårligere lønn enn menn når de runder 30 år, sier Odd Jørgen Sørengen, rådgiver i LO Stat.
I forkant av lønnsoppgjøret i 2008 ble det satt ned et utvalg som skulle se på lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Utvalget oppdaget at det var lik lønn for ansatte ved samme alder fram til rundt 30 år.
I aldersgruppen mellom 30 og 40 år rykket mennene fra. Denne forskjellen ble ikke hentet inn igjen.
– Da vi så nærmere på personene det gjaldt fant vi ut at det var kvinner som var hjemme i fødselspermisjon som ble hengende etter. De ble nemlig ikke tatt med i de lokale forhandlingene, sier Sørengen.
Skylddeling
Han mener arbeidsgiver har et særlig ansvar for forskjellene som er skapt. Samtidig vil han ikke frikjenne fagbevegelsen og de tillitsvalgte.
– Her har alle partene forsyndet seg i altfor mange år. Ingen som er i permisjon skal behøve å søke om å bli tatt med i de lokale forhandlingene. Dette blir de tillitsvalgte lært opp i under kursene som vi og forbundene holder. Men det kan hende at vi på disse kursene har for stort fokus på de store linjene, sier Sørengen.
For å demme opp for disse skjevhetene er det i hovedtariffavtalen i Staten kommet inn tre presiseringer i forhold til likelønn.
I kapitlet om lokal lønnspolitikk står det:
«Den lokale lønnspolitikken utformes slik at likelønn, midlertidige ansatte og ansatte i permisjon ivaretas.»
I kapitlet om årlige forhandlinger blir det presisert:
«Arbeidstakere som har permisjon med lønn omfattes av forhandlingene, og skal vurderes lønnsmessig. Arbeidstakere som før virkningsdato har gjeninntrådt etter foreldrepermisjon uten lønn, jf. arbeidsmiljøloven § 12-5, eller omsorgspermisjon uten lønn, jf. Fellesbestemmelsene § 20 nr. 6, skal vurderes lønnsmessig.»
I kapitlet om særlige grunnlag slås det fast:
«Der dokumenterte lønnsforskjeller ikke kan forklares med annet enn kjønn, skal arbeidsgiver i samråd med de tillitsvalgte rette opp lønnsforskjellene i henhold til likestillingsloven § 5.»
Forbedring
Sørengen mener disse presiseringene vil gjøre en forskjell.
– Det er helt klart en forbedring. Men vi er nødt til å fortsatt passe på at regelverket blir fulgt. Kan hende må vi finne noen nye, mer effektive formuleringer som gjør regelverket helt vanntett. I tillegg til hovedtariffavtalen finnes det dessuten nok av lover som forbyr kjønnsdiskriminering, påpeker Sørengen.
Han understreker at det som står i hovedtariffavtalen bare gjelder fra 2008.
Feilene som allerede er gjort blir det i utgangspunktet ikke gjort noe med.
– De som tidligere har blitt glemt i de lokale forhandlingene gjenstår. Jeg tror at hvis man spør kvinner i 40-, 50-, og 60-årene om de fikk lokale tillegg da de var i fødselspermisjon, så vil de si nei. Der har vi en jobb å gjøre, sier Sørengen.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen