Streiker for øl i arbeidstida
Danske bryggeriarbeidere føler seg trampet på når de får begrenset retten til å drikke øl i arbeidstida.
Bryggerikonsernet Carlsberg har fra 1. april innført en ny alkoholpolitikk som gjør at de ansatte bare får gratis øl i kantina i lunsjpausen, mens de tidligere kunne drikke tre øl i løpet av dagen i pauserommene.
Hevdvunnet?
Dansk Industri og 3F skal senere denne måneden møtes for å diskutere om de tre daglige øl utenom lunsjpausen er å regne som en hevdvunnet rett.
Torsdag streiket de ansatte ved distribusjonsterminalene i Høje Taastrup utenfor København og i jyske Fredericia på tredje dagen mot den nye politikken. På selve produksjonsanlegget som er sentralisert i Fredericia, gikk bryggeriarbeiderne på jobb igjen torsdag morgen, etter å ha sympatistreiket med kollegene i distribusjonen.
Dårlig klima
Ifølge Michael Christiansen, tillitsvalgt i Høje Taastrup, handler streiken mer om et dårlig samarbeidsklima enn om retten til å drikke tre øl om dagen.
- De fleste drikker slett ikke på arbeidet, og vi har aldri hatt ulykker på grunn av alkohol. Men etter påske valgte ledelsen å trumfe gjennom den nye politikken, selv om vi har en faglig sak gående, og uten at de har drøftet det med oss først, sier han til 3Fs nyhetsbrev.
Nulltoleranse
Carlsbergs kommunikasjonsdirektør Jens Brekke uttaler at den nye politikken «ikke er til forhandling», fordi det er «tidens trend» med nulltoleranse overfor alkohol.
- Med den nye politikken har vi fjernet alkohol fra kontorer, produksjonshaller og oppholdsrom og satt alkolåser på alle lastebiler. Det eneste sted man nå kan få øl, er i kantina. Til gjenghjeld er det ingen regler for hvor mange øl man kan drikke til lunsjen, sier Bakke til nyhetsbyrået Newspaq.
Særavtale
- På terminalene har man en særavtale om at man har krav på tre «drikke-øl» om dagen. Så innfører man en ny alkoholpolitikk der øllene fjernes fra pauserommene. På terminalene skal man i stedet utlevere tre «drikke-øl» til folk om dagen fordi man mener at lagerarbeiderne ikke er omfattet av den avtalen, og det er vi ganske uenige i, sier Hans Andersen, fellestillitsvalgt for lagerarbeiderne, til Danmarks Radio.
Ny arbeidsgiverorganisasjon
Konflikten har egentlig bakgrunn i at bryggeriene på arbeidsgiversiden gikk over til Dansk Industri for tre år siden.
- I den forbindelse fulgte det med en rekke såkalte uoppsigelige protokolltilførsler fra de daværende tariffavtalene. For eksempel har de ansatte fra gammelt av rett til åtte «drikke-øl» om dagen, selv om det for noen år siden ble avtalt at det er ulovlig å opptre beruset på arbeidet. Så i prinsippet har alle bryggeriarbeidere fortsatt rett til åtte «drikke-øl» om dagen, om de kan unngå å bli beruset av det, forklarer Bo Petersen, formann for 3F Fredericia til FriFagbevegelse.no.
Fritt fatøl
Bo Petersen opplyser at det fortsatt står fatølanlegg til fri avbenyttelse i bryggeriarbeidernes kantine, og at ølsjåførene via en uoppsigelig protkolltilførsel fortsatt er urørlige når det gjelder de tre øl om dagen – det er så en sak mellom dem og politiet. Til gjengjeld mener bryggeriet ikke at avtalen gjelder lagerarbeiderne, noe som har forårsaket den nåværende konflikten.
Carlsberg er oppdelt i tre selvstendige bedrifter: bryggeriet, depotene og Coca Cola som har tre avtalekomplekser og tre sett tillitsvalgte.
Øl og arbeid
- Et utslag av denne oppdelingen kom i fjor, da de Coca Cola-ansatte gikk i streik fordi ledelsen dikterte at det skulle settes opp fatølanlegg i kantina deres. Det satte oss som fagforening i et pussig dilemma. Vi kunne ikke støtte den ene medarbeidergruppen mot den andre, og valgte å la det være opp til den enkelte medarbeidergruppe å bli enige, sier Bo Petersen og understreker at han generelt mener at øl og arbeid ikke hører sammen.
Ikke mer lønn
Det er andre gang i år at de Carlsberg-ansatte streiker. I januar, ved innledningen av årets lønnsoppgjør, nedla de ansatte arbeidet i protest mot at ledelsen hadde erklært at det ikke blir plass til lønnsøkninger i år.
- Samtidig presenterte virksomheten et kanonoverskudd og noen kjempebonuser til toppledelsen, og det kan folk rett og slett ikke forstå, sier tillitsvalgt Michael Christiansen til 3Fs nyhetsbrev.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox