JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Askepermitteringene brer seg

Bare i Norge risikerer flere tusen ansatte denne uka å måtte gå til Nav-kontoret og be om dagpenger på grunn av vulkanutbruddet på Island.20.04.2010
11:22
16.12.2013 13:05

einar.fjellvik@lomedia.no

stig.christensen@lomedia.no

I morges fikk 600 bakkemannskaper i Widerøe varsel om permittering fra onsdag.

– Det eneste som kan føre til at dette trekkes tilbake er hvis flytrafikken går som normalt innen den tid, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien til Rana Blad.

Kongsteien betegner situasjonen som uhyre dramastisk.

– Vi har nesten alle kostnader intakt, men har ingen inntekter. Derfor ser vi ingen annen mulighet enn å sende ut permitteringsvarsel.

VIDEO: Se askekyens bevegelser live hos yr.no

Ingen oversikt

Noen samlet oversikt over hvor mange som er permittert eller har mottatt varsel om permittering finnes foreløpig ikke. Nav Akershus, der hovedflypalssen på Gardermoen ligger, opplyser at de i går hadde registrert varsel om permittering av 3 400 ansatte. Men ingen tør si hvor mange av disse permitteringene som blir iverksatt siden situasjonen forandrer seg fra time til time.

Allerede i forrige uke varslet Røros Flyservice permittering av nesten alle sine 530 ansatte på flyplassene i Ålesund, Trondheim, Bodø, Tromsø, Bardufoss, Molde, Oslo og Kristiansand. En del av varslene er senre trukket tilbake, og mandag ettermiddag var vel halvparten av de ansatte permittert.

SAS Ground Service har også sendt ut permitteringsvarsel til 2 500 ansatte. I SAS er det ventet at ytterligere 3 500 ansatte kan bli varslet om permittering i dag.

I flycateringbedriften Gate Gourmet på Flesland har 120 ansatte fått varsel om permitteringer, melder Magasinett.org.

Selskapet Travel Retail Norway som driver taxfreebutikkene på Gardermoen, Flesland, Værnes, Sola og Kjevik, sendte i ettermiddag ut permitteringsvarsler til ansatte som representerer mellom 350 og 400 årsverk, melder NTB/ANB.

Select Service Partner (SSP), som styrer blant annet serveringssteder og kiosker på Gardermoen og 11 andre flyplasser, permitterte mandag nærmere 500 ansatte. I løpet av halvannen uke vil nærmere 1.000 ansatte i SSP bli berørt av permitteringene hvis askeproblemene fortsetter.

.

Tusen HKere

Ifølge HK-Nytt.no risikerer omkring tusen HK-medlemmer som jobber i luftfarten å bli permittert.

– Samtlige av de ansatte på flyplassene har mottatt permitteringsvarsel. Hvor mange som ikke har jobb akkurat nå, har jeg ikke full oversikt over. Det skyldes at noen holdes igjen, og andre kalles midlertidig tilbake. Dette endrer seg fra dag til dag, sier leder av HKs fagforening for luftfart og reiseliv, Trond Smøraas.

De eneste stedene det er full aktivitet i flyselskapene nå om dagen, er på callsentrene og salgsavdelingene.

– Her jobbes det overtid for å få besvart alle spørsmålene fra kunder og reisende, sier Smøraas til HK-Nytt.no.

Bekymret reiseliv

Også i hotellbransjen er stemningen i ferd med å bli dyster. I et brev til alle kommuner i Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane, oppfordrer NHO Reiseliv Vest-Norge kommunene til å øke kjøpene av kurs- og konferansetjenester.

– Reiselivet ble hardt rammet av fjorårets finanskrise uten at vår næring har hatt nytte av de motkonjunkturtiltak regjeringen satte inn. Vår bransje har tradisjonelt lavere lønnsomhet enn andre, og dermed mindre reserver å tære på, sier bransjesjef Wenche Salthella i NHO Reiseliv Vest-Norge til Bergens Tidende.

– Hvis kommunene kjøper flere tjenester, sikrer det arbeidsplasser i lokalsamfunnene. Kommunene vil på sin side kunne heve medarbeidernes kompetanse, mener hun.

Ifølge E24 sendte hotellkjeden Choice mandag ut varsel om permitteringer til sine ansatte.

Toppmøte hos Giske

Næringsminister Trond Giske har innkalt berørte næringslivsorganisasjoner til møte i dag kl 16 for å diskutere konsekvensene av vulkanutbruddet for norsk næringsliv. LO-leder Roar Flåthen skal delta.

– Jeg ønsker å ha tett kontakt med næringslivet om hvordan vi best kan møte utfordringene. En felles forståelse av situasjonen vil gi oss et bedre grunnlag for å arbeide sammen for å begrense konsekvensene for norsk næringsliv på kort og lang sikt, sier Giske før ettermiddagens møte.

Stansen i flytrafikken har allerede hatt konsekvenser for næringslivet og samfunnet generelt, og næringsministeren har signalisert at det kan bli aktuelt å bidra med finansielle midler hvis den vanskelige situasjonen blir langvarig.

Også NHO er bekymret:

– Flere av våre medlemmer er sterkt rammet av stansen i flytrafikken, og taper store beløp, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk.

Han ser med bekymring på av næringslivet må permittere flere og flere ansatte og vil kartlegge omfanget slik at man kan se hvor det bør settes inn tiltak.

Lønn og ferie

Ifølge Arbeidsdepartementet reguleres ikke lønn og ferie for «askefaste» ansatte direkte av Arbeidsmiljøloven. Det heter at håndteringen av dette langt på vei er et personalpolitisk spørsmål, der den enkelte arbeidsgiver må vurdere hva som er rett og rimelig. Det heter videre at fravær som skyldes uforutsette omstendigheter ikke vil kunne anses som ugyldig, da arbeidstaker ikke kan bebreides for uteblivelsen. Arbeidsgiver vil ikke ensidig kunne pålegge de ansatte å bruke feriedager i denne situasjonen.

Oljeinstallasjoner

Avinor meldte kl 9 i dag at oljeinnstallasjonene i Nordsjøen er dekke av askeskyen og at offshoretrafikken i Nordsjøen er stanset. Det kommer fortsatt til å være en prioritering av hva slags trafikk som avvikles i de delene av luftrommet som er åpnet. Ambulanseflygninger vil bli prioritert.

Rammer også Afrika

Også landbruket i flere afrikanske land rammes hardt av flystansen i store deler av Europa. Land som Sør-Afrika, Kenya og Etiopia eksporterer årlig tusenvis av tonn med blomster og grønnsaker til Europa. Nå råtner varene på lagre i Afrika, mens tusenvis av landarbeidere er permittert.

Bare på Jomo Kenyatta International Airport utenfor Nairobi lå det mandag 3 000 tonn friske blomster og grønnsaker på lager i påvente av å bli fløyet til Europa.

– Vi har mestret tørke, El Nino og voldshandlingene etter valget, men vi har aldri opplevd noe slikt, sier Stephen Mbithi, som leder Fresh Produce Exporters Association of Kenya, til avisa Daily Nation.

Løsningen?

<a href=" http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03190/Island_pengekrav_3190941a.jpg" target="blank"> <img width="250" height="95" border="0" align="right" src=" http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03190/Island_pengekrav_3190941a.jpg" /> </a> Hverken geologer, metereologer eller statsledere tør ennå si noe sikkert om hvor langvarige askeproblemene vil bli. Kanskje ligger løsningen i denne angivelig islandske epostmeldingen som har sirkulert på nettet de siste dagene...

Permitteringer skal varsles på forhånd. Normalt er varslingsfristen 14 dager, men ved uforutsette hendelser kan fristen forkortes til to dager.

Det er anledning til å gjennomføre såkalt rullerende permittering, der de ansatte skifter på å være på jobb og å være permittert.

Normalt har arbeidsgiveren plikt til å betale permitteringslønn de fem første dagene man er permittert.

Ved «brann, ulykke eller naturomstendigheter» gjelder imidlertid ingen arbeidsgiverperiode. Arbeidsdepartementet har varslet at vulkanutbruddet på Island vil bli betraktet som «naturomstendighet».

Ansatte som permitteres må melde seg på det lokale Nav-kontoret. De vil, ifølge Arbeidsdepartementet, ha krav på dagpenger under permittering som følge av vulkanutbruddet.

Man må ha vært permittert i tre dager før man får utbetalt dagpenger fra Nav.

Det er også et krav at arbeidstida er redusert med minimum 40 %.

Dagpengene utgjør 62-63 % av tidligere inntekt.

Permittering kan maksimalt vare i 52 uker.

(Kilder: Arbeidsdepartementet, Arbeidstilsynet, Nav)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.04.2010
11:22
16.12.2013 13:05Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Håvard Sæbø

Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

Sissel M. Rasmussen

De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Emmie Olivia Kristiansen

Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.

MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.

Erlend Angelo

Stengte grenser har gitt butikksjef Frode gode dager på jobb, men har det ført til flere arbeidsplasser?


Flere saker