JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Askepermitteringene brer seg

Bare i Norge risikerer flere tusen ansatte denne uka å måtte gå til Nav-kontoret og be om dagpenger på grunn av vulkanutbruddet på Island.20.04.2010
11:22
16.12.2013 13:05

einar.fjellvik@lomedia.no

stig.christensen@lomedia.no

I morges fikk 600 bakkemannskaper i Widerøe varsel om permittering fra onsdag.

– Det eneste som kan føre til at dette trekkes tilbake er hvis flytrafikken går som normalt innen den tid, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien til Rana Blad.

Kongsteien betegner situasjonen som uhyre dramastisk.

– Vi har nesten alle kostnader intakt, men har ingen inntekter. Derfor ser vi ingen annen mulighet enn å sende ut permitteringsvarsel.

VIDEO: Se askekyens bevegelser live hos yr.no

Ingen oversikt

Noen samlet oversikt over hvor mange som er permittert eller har mottatt varsel om permittering finnes foreløpig ikke. Nav Akershus, der hovedflypalssen på Gardermoen ligger, opplyser at de i går hadde registrert varsel om permittering av 3 400 ansatte. Men ingen tør si hvor mange av disse permitteringene som blir iverksatt siden situasjonen forandrer seg fra time til time.

Allerede i forrige uke varslet Røros Flyservice permittering av nesten alle sine 530 ansatte på flyplassene i Ålesund, Trondheim, Bodø, Tromsø, Bardufoss, Molde, Oslo og Kristiansand. En del av varslene er senre trukket tilbake, og mandag ettermiddag var vel halvparten av de ansatte permittert.

SAS Ground Service har også sendt ut permitteringsvarsel til 2 500 ansatte. I SAS er det ventet at ytterligere 3 500 ansatte kan bli varslet om permittering i dag.

I flycateringbedriften Gate Gourmet på Flesland har 120 ansatte fått varsel om permitteringer, melder Magasinett.org.

Selskapet Travel Retail Norway som driver taxfreebutikkene på Gardermoen, Flesland, Værnes, Sola og Kjevik, sendte i ettermiddag ut permitteringsvarsler til ansatte som representerer mellom 350 og 400 årsverk, melder NTB/ANB.

Select Service Partner (SSP), som styrer blant annet serveringssteder og kiosker på Gardermoen og 11 andre flyplasser, permitterte mandag nærmere 500 ansatte. I løpet av halvannen uke vil nærmere 1.000 ansatte i SSP bli berørt av permitteringene hvis askeproblemene fortsetter.

.

Tusen HKere

Ifølge HK-Nytt.no risikerer omkring tusen HK-medlemmer som jobber i luftfarten å bli permittert.

– Samtlige av de ansatte på flyplassene har mottatt permitteringsvarsel. Hvor mange som ikke har jobb akkurat nå, har jeg ikke full oversikt over. Det skyldes at noen holdes igjen, og andre kalles midlertidig tilbake. Dette endrer seg fra dag til dag, sier leder av HKs fagforening for luftfart og reiseliv, Trond Smøraas.

De eneste stedene det er full aktivitet i flyselskapene nå om dagen, er på callsentrene og salgsavdelingene.

– Her jobbes det overtid for å få besvart alle spørsmålene fra kunder og reisende, sier Smøraas til HK-Nytt.no.

Bekymret reiseliv

Også i hotellbransjen er stemningen i ferd med å bli dyster. I et brev til alle kommuner i Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane, oppfordrer NHO Reiseliv Vest-Norge kommunene til å øke kjøpene av kurs- og konferansetjenester.

– Reiselivet ble hardt rammet av fjorårets finanskrise uten at vår næring har hatt nytte av de motkonjunkturtiltak regjeringen satte inn. Vår bransje har tradisjonelt lavere lønnsomhet enn andre, og dermed mindre reserver å tære på, sier bransjesjef Wenche Salthella i NHO Reiseliv Vest-Norge til Bergens Tidende.

– Hvis kommunene kjøper flere tjenester, sikrer det arbeidsplasser i lokalsamfunnene. Kommunene vil på sin side kunne heve medarbeidernes kompetanse, mener hun.

Ifølge E24 sendte hotellkjeden Choice mandag ut varsel om permitteringer til sine ansatte.

Toppmøte hos Giske

Næringsminister Trond Giske har innkalt berørte næringslivsorganisasjoner til møte i dag kl 16 for å diskutere konsekvensene av vulkanutbruddet for norsk næringsliv. LO-leder Roar Flåthen skal delta.

– Jeg ønsker å ha tett kontakt med næringslivet om hvordan vi best kan møte utfordringene. En felles forståelse av situasjonen vil gi oss et bedre grunnlag for å arbeide sammen for å begrense konsekvensene for norsk næringsliv på kort og lang sikt, sier Giske før ettermiddagens møte.

Stansen i flytrafikken har allerede hatt konsekvenser for næringslivet og samfunnet generelt, og næringsministeren har signalisert at det kan bli aktuelt å bidra med finansielle midler hvis den vanskelige situasjonen blir langvarig.

Også NHO er bekymret:

– Flere av våre medlemmer er sterkt rammet av stansen i flytrafikken, og taper store beløp, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk.

Han ser med bekymring på av næringslivet må permittere flere og flere ansatte og vil kartlegge omfanget slik at man kan se hvor det bør settes inn tiltak.

Lønn og ferie

Ifølge Arbeidsdepartementet reguleres ikke lønn og ferie for «askefaste» ansatte direkte av Arbeidsmiljøloven. Det heter at håndteringen av dette langt på vei er et personalpolitisk spørsmål, der den enkelte arbeidsgiver må vurdere hva som er rett og rimelig. Det heter videre at fravær som skyldes uforutsette omstendigheter ikke vil kunne anses som ugyldig, da arbeidstaker ikke kan bebreides for uteblivelsen. Arbeidsgiver vil ikke ensidig kunne pålegge de ansatte å bruke feriedager i denne situasjonen.

Oljeinstallasjoner

Avinor meldte kl 9 i dag at oljeinnstallasjonene i Nordsjøen er dekke av askeskyen og at offshoretrafikken i Nordsjøen er stanset. Det kommer fortsatt til å være en prioritering av hva slags trafikk som avvikles i de delene av luftrommet som er åpnet. Ambulanseflygninger vil bli prioritert.

Rammer også Afrika

Også landbruket i flere afrikanske land rammes hardt av flystansen i store deler av Europa. Land som Sør-Afrika, Kenya og Etiopia eksporterer årlig tusenvis av tonn med blomster og grønnsaker til Europa. Nå råtner varene på lagre i Afrika, mens tusenvis av landarbeidere er permittert.

Bare på Jomo Kenyatta International Airport utenfor Nairobi lå det mandag 3 000 tonn friske blomster og grønnsaker på lager i påvente av å bli fløyet til Europa.

– Vi har mestret tørke, El Nino og voldshandlingene etter valget, men vi har aldri opplevd noe slikt, sier Stephen Mbithi, som leder Fresh Produce Exporters Association of Kenya, til avisa Daily Nation.

Løsningen?

<a href=" http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03190/Island_pengekrav_3190941a.jpg" target="blank"> <img width="250" height="95" border="0" align="right" src=" http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03190/Island_pengekrav_3190941a.jpg" /> </a> Hverken geologer, metereologer eller statsledere tør ennå si noe sikkert om hvor langvarige askeproblemene vil bli. Kanskje ligger løsningen i denne angivelig islandske epostmeldingen som har sirkulert på nettet de siste dagene...

Permitteringer skal varsles på forhånd. Normalt er varslingsfristen 14 dager, men ved uforutsette hendelser kan fristen forkortes til to dager.

Det er anledning til å gjennomføre såkalt rullerende permittering, der de ansatte skifter på å være på jobb og å være permittert.

Normalt har arbeidsgiveren plikt til å betale permitteringslønn de fem første dagene man er permittert.

Ved «brann, ulykke eller naturomstendigheter» gjelder imidlertid ingen arbeidsgiverperiode. Arbeidsdepartementet har varslet at vulkanutbruddet på Island vil bli betraktet som «naturomstendighet».

Ansatte som permitteres må melde seg på det lokale Nav-kontoret. De vil, ifølge Arbeidsdepartementet, ha krav på dagpenger under permittering som følge av vulkanutbruddet.

Man må ha vært permittert i tre dager før man får utbetalt dagpenger fra Nav.

Det er også et krav at arbeidstida er redusert med minimum 40 %.

Dagpengene utgjør 62-63 % av tidligere inntekt.

Permittering kan maksimalt vare i 52 uker.

(Kilder: Arbeidsdepartementet, Arbeidstilsynet, Nav)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.04.2010
11:22
16.12.2013 13:05Mest lest

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Flere tusen kan miste AAP-støtten neste uke. Se hvem som rammes

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner: – De må endre holdning og bonusordning

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Geir Vinnes/MarineTraffic.com

Fisker ble forlatt på kaia og mista 230.000 i lønn da flyet hans ble kansellert

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

Jan Richard Kjelstrup / ASD. Innfelt: Skjermdump av frifagbevegelse.no

Hva gikk galt da Geir ble mistrodd? Nå vil Nav-sjefen finne svar

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

Jan-Erik Østlie. Innfelt: privat

Rajas ordvalg skaper kraftige reaksjoner: – Helt hårreisende

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

pressefoto jysk

Jysk-ansatte føler seg presset til å skaffe kundevurderinger. Se hva ledelsen svarer

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

Tormod Ytrehus

I dag blir EUs jernbanepakke 4 en del av norsk lov: – Regjeringen gir blaffen i at de nettopp har tapt

Kroppen og arbeidslivet:

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

Sissel M. Rasmussen

Ole Martin kan aldri ta fri på vakt i fengselet: – Det er den konstante årvåkenheten som sliter mest

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

Nav-drapet rystet tillitsvalgte Elisabeth: Her er hennes melding til engstelige ansatte

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Martin Guttormsen Slørdal

Nuo šiol naujienas apie darbuotojų gyvenimą Norvegijoje galite skaityti ir lietuviškai

Debatt

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Leif Martin Kirknes

«Elvestuens grenseløse avsporingsforsøk»

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Arkivfoto: Saipem

Etter at oljearbeideren fikk benprotese, startet konflikten. Nå får han 3,2 millioner i erstatning

Kroppen og arbeidslivet:

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

Sissel M. Rasmussen

Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Anne Myklebust Odland

Stine ble psykisk syk etter vold på jobben. Nå har hun vunnet en viktig seier i Trygderetten

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

Sissel M. Rasmussen

Krister (45) har vært industriarbeider i 27 år. Han er usikker på om han holder til pensjonsalder

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

Sissel M. Rasmussen

En gang fikk tunnelborer Svein 20 kilo stein i hodet: – Det har vært et hardt liv, men jeg har valgt det sjøl

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

Eivind Senneset

75 renholdere jagde anbudsspøkelset på dør for tredje gang: – Det var helt magisk

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

Håvard Sæbø

Hva betyr det at ansatte SKAL tjene mer enn minstelønn? Nå skal saken avgjøres i retten

I JOBB: Ahmad Mubashir har fortsatt 20 prosents stilling som radiograf ved Akershus universitetssykehus.

I JOBB: Ahmad Mubashir har fortsatt 20 prosents stilling som radiograf ved Akershus universitetssykehus.

Sissel M. Rasmussen

Da pakistanerne kom i 1971, fryktet nordmenn for jobbene. Her er Ahmads historie


Flere saker