JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Askepermitteringene brer seg

Bare i Norge risikerer flere tusen ansatte denne uka å måtte gå til Nav-kontoret og be om dagpenger på grunn av vulkanutbruddet på Island.20.04.2010
11:22
16.12.2013 13:05

einar.fjellvik@lomedia.no

stig.christensen@lomedia.no

I morges fikk 600 bakkemannskaper i Widerøe varsel om permittering fra onsdag.

– Det eneste som kan føre til at dette trekkes tilbake er hvis flytrafikken går som normalt innen den tid, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien til Rana Blad.

Kongsteien betegner situasjonen som uhyre dramastisk.

– Vi har nesten alle kostnader intakt, men har ingen inntekter. Derfor ser vi ingen annen mulighet enn å sende ut permitteringsvarsel.

VIDEO: Se askekyens bevegelser live hos yr.no

Ingen oversikt

Noen samlet oversikt over hvor mange som er permittert eller har mottatt varsel om permittering finnes foreløpig ikke. Nav Akershus, der hovedflypalssen på Gardermoen ligger, opplyser at de i går hadde registrert varsel om permittering av 3 400 ansatte. Men ingen tør si hvor mange av disse permitteringene som blir iverksatt siden situasjonen forandrer seg fra time til time.

Allerede i forrige uke varslet Røros Flyservice permittering av nesten alle sine 530 ansatte på flyplassene i Ålesund, Trondheim, Bodø, Tromsø, Bardufoss, Molde, Oslo og Kristiansand. En del av varslene er senre trukket tilbake, og mandag ettermiddag var vel halvparten av de ansatte permittert.

SAS Ground Service har også sendt ut permitteringsvarsel til 2 500 ansatte. I SAS er det ventet at ytterligere 3 500 ansatte kan bli varslet om permittering i dag.

I flycateringbedriften Gate Gourmet på Flesland har 120 ansatte fått varsel om permitteringer, melder Magasinett.org.

Selskapet Travel Retail Norway som driver taxfreebutikkene på Gardermoen, Flesland, Værnes, Sola og Kjevik, sendte i ettermiddag ut permitteringsvarsler til ansatte som representerer mellom 350 og 400 årsverk, melder NTB/ANB.

Select Service Partner (SSP), som styrer blant annet serveringssteder og kiosker på Gardermoen og 11 andre flyplasser, permitterte mandag nærmere 500 ansatte. I løpet av halvannen uke vil nærmere 1.000 ansatte i SSP bli berørt av permitteringene hvis askeproblemene fortsetter.

.

Tusen HKere

Ifølge HK-Nytt.no risikerer omkring tusen HK-medlemmer som jobber i luftfarten å bli permittert.

– Samtlige av de ansatte på flyplassene har mottatt permitteringsvarsel. Hvor mange som ikke har jobb akkurat nå, har jeg ikke full oversikt over. Det skyldes at noen holdes igjen, og andre kalles midlertidig tilbake. Dette endrer seg fra dag til dag, sier leder av HKs fagforening for luftfart og reiseliv, Trond Smøraas.

De eneste stedene det er full aktivitet i flyselskapene nå om dagen, er på callsentrene og salgsavdelingene.

– Her jobbes det overtid for å få besvart alle spørsmålene fra kunder og reisende, sier Smøraas til HK-Nytt.no.

Bekymret reiseliv

Også i hotellbransjen er stemningen i ferd med å bli dyster. I et brev til alle kommuner i Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane, oppfordrer NHO Reiseliv Vest-Norge kommunene til å øke kjøpene av kurs- og konferansetjenester.

– Reiselivet ble hardt rammet av fjorårets finanskrise uten at vår næring har hatt nytte av de motkonjunkturtiltak regjeringen satte inn. Vår bransje har tradisjonelt lavere lønnsomhet enn andre, og dermed mindre reserver å tære på, sier bransjesjef Wenche Salthella i NHO Reiseliv Vest-Norge til Bergens Tidende.

– Hvis kommunene kjøper flere tjenester, sikrer det arbeidsplasser i lokalsamfunnene. Kommunene vil på sin side kunne heve medarbeidernes kompetanse, mener hun.

Ifølge E24 sendte hotellkjeden Choice mandag ut varsel om permitteringer til sine ansatte.

Toppmøte hos Giske

Næringsminister Trond Giske har innkalt berørte næringslivsorganisasjoner til møte i dag kl 16 for å diskutere konsekvensene av vulkanutbruddet for norsk næringsliv. LO-leder Roar Flåthen skal delta.

– Jeg ønsker å ha tett kontakt med næringslivet om hvordan vi best kan møte utfordringene. En felles forståelse av situasjonen vil gi oss et bedre grunnlag for å arbeide sammen for å begrense konsekvensene for norsk næringsliv på kort og lang sikt, sier Giske før ettermiddagens møte.

Stansen i flytrafikken har allerede hatt konsekvenser for næringslivet og samfunnet generelt, og næringsministeren har signalisert at det kan bli aktuelt å bidra med finansielle midler hvis den vanskelige situasjonen blir langvarig.

Også NHO er bekymret:

– Flere av våre medlemmer er sterkt rammet av stansen i flytrafikken, og taper store beløp, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk.

Han ser med bekymring på av næringslivet må permittere flere og flere ansatte og vil kartlegge omfanget slik at man kan se hvor det bør settes inn tiltak.

Lønn og ferie

Ifølge Arbeidsdepartementet reguleres ikke lønn og ferie for «askefaste» ansatte direkte av Arbeidsmiljøloven. Det heter at håndteringen av dette langt på vei er et personalpolitisk spørsmål, der den enkelte arbeidsgiver må vurdere hva som er rett og rimelig. Det heter videre at fravær som skyldes uforutsette omstendigheter ikke vil kunne anses som ugyldig, da arbeidstaker ikke kan bebreides for uteblivelsen. Arbeidsgiver vil ikke ensidig kunne pålegge de ansatte å bruke feriedager i denne situasjonen.

Oljeinstallasjoner

Avinor meldte kl 9 i dag at oljeinnstallasjonene i Nordsjøen er dekke av askeskyen og at offshoretrafikken i Nordsjøen er stanset. Det kommer fortsatt til å være en prioritering av hva slags trafikk som avvikles i de delene av luftrommet som er åpnet. Ambulanseflygninger vil bli prioritert.

Rammer også Afrika

Også landbruket i flere afrikanske land rammes hardt av flystansen i store deler av Europa. Land som Sør-Afrika, Kenya og Etiopia eksporterer årlig tusenvis av tonn med blomster og grønnsaker til Europa. Nå råtner varene på lagre i Afrika, mens tusenvis av landarbeidere er permittert.

Bare på Jomo Kenyatta International Airport utenfor Nairobi lå det mandag 3 000 tonn friske blomster og grønnsaker på lager i påvente av å bli fløyet til Europa.

– Vi har mestret tørke, El Nino og voldshandlingene etter valget, men vi har aldri opplevd noe slikt, sier Stephen Mbithi, som leder Fresh Produce Exporters Association of Kenya, til avisa Daily Nation.

Løsningen?

<a href=" http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03190/Island_pengekrav_3190941a.jpg" target="blank"> <img width="250" height="95" border="0" align="right" src=" http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03190/Island_pengekrav_3190941a.jpg" /> </a> Hverken geologer, metereologer eller statsledere tør ennå si noe sikkert om hvor langvarige askeproblemene vil bli. Kanskje ligger løsningen i denne angivelig islandske epostmeldingen som har sirkulert på nettet de siste dagene...

Permitteringer skal varsles på forhånd. Normalt er varslingsfristen 14 dager, men ved uforutsette hendelser kan fristen forkortes til to dager.

Det er anledning til å gjennomføre såkalt rullerende permittering, der de ansatte skifter på å være på jobb og å være permittert.

Normalt har arbeidsgiveren plikt til å betale permitteringslønn de fem første dagene man er permittert.

Ved «brann, ulykke eller naturomstendigheter» gjelder imidlertid ingen arbeidsgiverperiode. Arbeidsdepartementet har varslet at vulkanutbruddet på Island vil bli betraktet som «naturomstendighet».

Ansatte som permitteres må melde seg på det lokale Nav-kontoret. De vil, ifølge Arbeidsdepartementet, ha krav på dagpenger under permittering som følge av vulkanutbruddet.

Man må ha vært permittert i tre dager før man får utbetalt dagpenger fra Nav.

Det er også et krav at arbeidstida er redusert med minimum 40 %.

Dagpengene utgjør 62-63 % av tidligere inntekt.

Permittering kan maksimalt vare i 52 uker.

(Kilder: Arbeidsdepartementet, Arbeidstilsynet, Nav)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.04.2010
11:22
16.12.2013 13:05Mest lest

Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.

Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.

Brian Cliff Olguin

Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

Lill Sverresdatter Larsen

Lill Sverresdatter Larsen

Nanna Aanes Wolden

Sykepleiere får ny lønn – streik avverget

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

SIKKERHETSNETT: Klubbleder i Aker BP, Ingard Haugeberg, sier sikkerhetsnettet de tidligere BP-ansatte fikk under fusjonen til Aker BP, ikke har noen utløpsdato.

SIKKERHETSNETT: Klubbleder i Aker BP, Ingard Haugeberg, sier sikkerhetsnettet de tidligere BP-ansatte fikk under fusjonen til Aker BP, ikke har noen utløpsdato.

Industri Energi

Klubbleder Ingard kjemper for sluttpakker til 231 ansatte. Nå blir det rettssak

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.

PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.

Harald Vingelsgaard

Álfhildur (21) mistet lappen: Går på skøyter over sjøen for å komme seg på jobb

TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.

TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.

Syver Grepstad

Mannskapet hadde ikke fått lønn på seks måneder – likevel fikk båten oppdrag i Norge

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Landsmøtet 2021:

DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.

DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.

Brian Cliff Olguin

Her er HKs nye ledelse

I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.

I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.

Morten Hansen

Togrenholdere har fått mer jobb og mindre lønn etter bytte av arbeidsgiver

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Jonas Gahr Støre mener regjeringen nå svikter titusener av permitterte.

Jonas Gahr Støre mener regjeringen nå svikter titusener av permitterte.

Jan-Erik Østlie

Støre refser Solbergs utspill om permitterte: – Rett og slett arrogant

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.

FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.

Kathrine Geard

Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

FIKK ETTERBETALING: Fra venstre: Trond Østgård og Øyvind Jahren fikk begge rundt 200 000 kroner i etterbetaling etter seieren i Høyesterett. Begge var innleide fra Semco Maritime, men Østgård ble fast ansatt i Aker BP i 2018.

FIKK ETTERBETALING: Fra venstre: Trond Østgård og Øyvind Jahren fikk begge rundt 200 000 kroner i etterbetaling etter seieren i Høyesterett. Begge var innleide fra Semco Maritime, men Østgård ble fast ansatt i Aker BP i 2018.

Ole Palmstrøm

Innleie-dom i Høyesterett får konsekvenser: – Allerede kommet 150 nye krav

Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.

Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.

Eirik Dahl Viggen

Streik i private omsorgsbedrifter


Flere saker