10 milliarder til verftsindustrien
Regjeringen vil hjelpe norsk verftsindustri ut av finanskrisen, og lanserte onsdag en milliardpakke som skal gjøre næringen bedre i stand til å møte framtiden.
Norsk verftsindustri har slitt i motbakke siden finanskrisen slo inn for snart to år siden. Antallet oppdrag på det globale markedet har falt dramatisk og kampen om jobbene er hard. I Norge står 17 av 29 verft uten oppdrag etter nyttår 2011 og derfor har regjeringen kommet med en pakke den håper kan bidra til flere oppdrag og nye former for utvikling og produksjon.
– Vi kan ikke erstatte et marked som forsvinner, men vi kan sørge for at norske bedrifter lager bedre og nye konkurransedyktige produkter inn i nye markeder, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.
– Sikrer distriktene
Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) påpeker at pakken er et godt verktøy for å sikre arbeidsplasser og kompetanse i distrikts-Norge.
– Vi ser at flere lokalsamfunn langs kysten har fryktet økende arbeidsledighet. Nå kan vi sikre at kompetansearbeidsplasser holdes i distriktene, sier hun.
Pakken inneholder blant annet en økning i garantiordningen gjennom GIEK (Garanti-instituttet for eksportkreditt) på 10 milliarder.
– I tillegg er rammene for å søke støtte fra GIEK betydelig myket opp, slik at flere typer næringer nå kan søke om garantistøtte, opplyser leder administrerende direktør Wenche Nistad til NTB.
Nye miljøprodukter
Pakken inneholder også flere andre tiltak som skal stimulere forskning og nyskapning. Hensikten er også at etablerte bedrifter skal våge å satse på nye produkter og nye markeder.
– Pakken har en klar kunnskaps- og miljøprofil. Vi oppmuntrer til flere og bedre miljøløsninger for framtiden. Det er også viktig med tanke på å posisjonere seg forhold til andre land, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).
Strengere krav til ny industri setter både skips- og verftsindustrien på prøve. Dette blir likevel ønsket velkommen av bransjen som mener teknisk ekspertise og oppfinnsomhet er en stadig viktigere eksportvare for norsk industri.
Støtter strenge krav
– Krav fra myndighetene og gode stabile ordninger gir jevn aktivitet og det bidrar til teknologiutvikling, sier administrerende direktør Gro Brækken i Oljeindustriens Landsforening.
Hun bekrefter bildet som er gitt av situasjonen i markedet for store industrioppdrag innen olje- og skipsnæringen. Fremdeles er det ordrer ute i markedet, men de er færre og alle slåss om dem.
Brækken roser regjeringens krisetiltak og tar også til orde for at NOx-fondet videreføres til en ny fase som omfatter større klimatiltak. At den som forurenser mest må betale inn til et klimafond som skal stimulere forskning og tiltak som nettopp skal redusere utslipp.
– Den typen tiltak er oljebransjen i alle fall svært interessert i å være med på, sier Brækken.
– Blant de beste
Næringsminister Trond Giske (Ap) var den som satte i gang prosessen med pakken allerede i fjor høst. Bare noen uker etter at han gikk fra posten som kulturminister og over i Nærings- og handelsdepartementet ble han klar over at verftsindustrien slet i kraftig motbakke etter finanskrisen.
– Vi kan ikke erstatte de markedene som er blitt borte og vi vil ikke gi støtte til å bygge båter ingen trenger. Den støtten som norsk verftsindustri derimot nå får tilgang til er blant de beste i verden, hevder Giske.
Den totale planen som ble lagt fram torsdag involverer nesten hele regjeringen fra finans og miljø til Forsvarsdepartementet.
– Det er åpning for at Forsvaret kan bruke nasjonale verft av hensyn til nasjonale interesser. Bortsett fra det kan vi ikke direkte styre hvem som skal få oppdrag, men at vi nå i en omstillingsfase stiller strenge krav til miljøteknologi vil gi oss et fortrinn når markedet snur igjen, uttaler Giske. (ANB-NTB)
Garantiordningen gjennom GIEK (Garanti-instituttet for eksportkreditt) for verftsindustrien økes med 10 milliarder kroner.
Rammen for lån fra Innovasjon Norge økes med 200 millioner kroner.
25 millioner går til opprettelse av fem såkalte industriinkubatorer.
Bevilgningene til forskning og utvikling økes med 175 millioner kroner.
Forlengelse av NOx-fondet (Avgiften for utslipp av nitrogenoksider betales inn til et fond gir støtte til tiltak for å få NOx-utslippene ned).
Bedre støtteordninger for små og mellomstore bedrifter som satser på eksport.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp