Fedrekvoten trues av Høyre
I Danmark har de fjernet fedrekvoten og sliter med å få pappaer til å ta sin del av permisjonen. Høyres Erna Solberg innrømmer at konsekvensene av Høyres forslag i helga om å fjerne fedrekvoten kan føre til at færre fedre tar ut permisjon, men vil gjøre det likevel.
nina.hanssen@lomedia.no
LOs nestleder Gerd Kristiansen raser nå mot Høyres vedtak om å fjerne fedrekvoten.
– Dette er konservativt og et tilbakeskritt for likestillingen. En merkelig form for valgfrihet. Vi må få til tredeling og selvstendig opptjening for karene. Da blir det fart i uttaket for menn, sier hun til Aktuell.
Kvote er best
Sverige var i 1974 det første landet i verden som innførte lovfestet rett til pappapermisjon, og i dag er det flere svenske fedre som tar ut sin permisjon enn norske.
I Danmark fjernet de i 2001 ordningen med at to uker av permisjonstiden var forbeholdt far.
Argumentene for å ta vekk de to obligatoriske ukene, var det samme som vi har hørt fra talestolen på Høyres landsmøte i helga, at ordningen reduserte valgfriheten i familien.
Et annet argument var at de to ukene til far førte til høyere utgifter på det offentlige budsjettet.
Resultatet er at det i dag bare er 25 prosent av danske fedre som tar ut pappapermisjon.
Mens Danmark fjernet fedrekvoten beholdt altså Sverige, Norge og Island sin. I dag er ti uker av svangerskapspermisjonen med full lønn forbeholdt far i Norge, mens fedrene på Island kan ta ut tre måneder.
I Norge, der vi har pappaperm, tar nemlig 60 prosent av fedrene tar ut pappapermisjon..
I Sverige tar nesten alle fedrene ut permisjon. Det er mye som tyder på at det i de landene som har innført øremerket pappapermisjon er langt flere menn som tar ut pappapermisjon enn de som fjerner det.
Høyrekvinnenes forslag
Dette innrømmer også Høyres leder Erna Solberg. Men selv om hun stemte imot, går hun i dag ut og forsvarer vedtaket. Høyre ønsker å følge det danske eksemplet og fjerne fedrekvoten.
Overraskende nok var det Høyres kvinneforum, og avtroppende leder, Linda Cathrine Helleland, som fremmet forslaget om foreldrenes valgfrihet.
Vedtaket på Høyres landsmøte har ført til sterke reaksjoner i flere politiske leire, men det er lite som tyder på at dette vil være til hinder for regjeringssamarbeid verken til KrF og Venstre eller til Frp.
Rødgrønn protest
I Norge er ni av ti fedre hjemme i pappaperm. Statsminister Jens Stoltenberg er en varm tilhenger av fedrekvote. Sammen med barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) og justisminister Knut Storberget (Ap) har han skrevet flere leserbrev som forsvarer fedrekvoten de siste ukene.
– Å avskaffe fedrekvoten vil være dårlig for barn, dårlig for fedre og dårlig for kvinner. Det vil sette norsk likestillingspolitikk to tiår tilbake i tid, mener trioen fra regjeringen.
– Uten fedrekvoten ville langt færre fedre tatt ut permisjon og de ville tatt ut færre uker enn de gjør i dag. Før fedrekvoten kom i 1993, tok bare 2-3 prosent av norske fedre ut permisjon. Allerede i 1994 hadde tallet steget til 38 prosent. I dag tar de aller fleste fedre ut fedrekvoten. Det er lite sannsynlig at vi hadde fått denne økningen i fedres foreldrepengeuttak uten den lovbestemte fedrekvoten, mener de røde politikerne.
De er stolt over at Norge har klart å kombinere høye fødselstall med høy yrkesdeltakelse blant kvinner, men har også sett at barn og uttak av foreldrepermisjon betyr relativt mye for å forklare timelønnsforskjellene mellom kvinner og menn.
– Faktisk kan hele 40 prosent av lønnsforskjellen mellom kvinner og menn i privat sektor føres tilbake til barn, mener trioen.
Den rødgrønne regjeringen i Norge har signalisert at de ønsker å utvide fedrekvoten til 14 uker og gi flere fedre rett til pappaperm.
Parlamentarisk nestleder i SV, Heikki Holmås, kaller Høyres vedtak for et svik mot fedrene som har fått muligheten til å være mer sammen med ungene sine og det er et svik mot alle de kvinnene som har opplevd at dette betyr en skikkelig arbeidsdeling og likestilling hjemme.
Skyter seg selv i foten?
Mange er overrasket over at Høyre med dette vedtaket slår vrak på den likestillingstenkning som har rådd grunnen i årtier, men at dette har redusert avstanden mellom Frp og Høyre er det ingen tvil om.
Siv Jensen er den eneste partilederen som har omfavnet dette vedtaket.
13,6 uker til mor, 13,6 til far, 13,6 frivillig
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie