JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mekker med skadelige stoffer

Ansatte i bilbransjen er daglig i kontakt med kjemikalier som kan være skadelig for helsa. Det bekymrer Arbeidstilsynet.

runar.norstad@anb.no

Nær to av tre kontrollerte virksomheter i bilbransjen mangler tilstrekkelig oversikt over kjemikaliene de håndterer i sitt daglige arbeid. Og bortimot 40 prosent av de kontrollerte kjemikaliene har for dårlig merking på emballasjen, viser resultatene fra Arbeidstilsynets landsdekkende aksjon i bilbransjen som ble gjennomført i slutten av mai.

Det ble gjennomført tilsyn i 352 virksomheter i hele landet innenfor bilpleie/vask, mekanisk og oppretting.

– Essensielt for helsa

I bilbransjen brukes det en rekke kjemikalier som kan være skadelige ved innånding eller hudkontakt. Forståelig informasjon om kjemikalienes egenskaper og anbefalte vernetiltak er derfor essensielt for helsa til arbeidstakerne, er beskjeden fra direktøren i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen.

– Det er beklagelig at mange leverandører av kjemikalier ikke ser ut til å være oppdatert på kravene til gyldig helsefaremerking. Leverandørene har ansvaret for at produktene har forståelig helsefareinformasjon på norsk. Arbeidsgiverne er helt avhengige av at denne viktige informasjonen er tilgjengelig for å gjøre gode risikovurderinger i samarbeid med sine ansatte, sier Finboe Svendsen.

Utdatert informasjon

Kontrollene avdekket at 82 prosent av virksomhetene har stoffkartotek med sikkerhetsdatablader.

– Dette er positivt. Imidlertid inneholdt mange av stoffkartotekene ufullstendig, og i en del tilfeller utdatert informasjon. Et oppdatert stoffkartotek er en forutsetning for at arbeidstakerne skal få tilstrekkelig informasjon om kjemikaliene de bruker på jobben. I tillegg danner stoffkartoteket et viktig grunnlag for risikovurdering av kjemisk arbeidsmiljø i virksomheten, sier Ingrid Finboe Svendsen.

Vil rydde opp

HMS-fagsjef Ingrid Iren Engesæt i Norges Bilbransjeforbund (NBF) innrømmer at bransjen står overfor en stor utfordring, men at de jobber med saken.

– Vi har arbeidet systematisk med kjemisk helsefare i en årrekke, både gjennom prosjekter, kurs og opplæringstiltak. Vi ønsker å heve standarden i hele bransjen, men det er selvsagt våre medlemmer vi primært treffer med disse tiltakene. Våre medlemmer representerer seriøse bedrifter som er opptatt av arbeidsmiljøproblematikk, sier Engesæt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun understereker at det har vært en del problemer med å oversette EU-regelverket til norsk og at mange verksteder har over 100 ulike kjemikalier å forholde seg til.

– Vi ser at mange verksteder og virksomheter innen bilpleie er godt i gang med oppryddingen, men det er store forskjeller å spore. Noen er flinkere enn andre, sier Engesæt.

NBF, som er en landsdekkende organisasjon for nybilforhandlere og bilverksteder, har om lag 1.200 medlemsbedrifter, som sysselsetter vel 18.000 arbeidstakere.

Varsler flere tilsyn

Arbeidstilsynet understreker at mangelfulle merkeetiketter og sikkerhetsdatablader vil følges opp med tilsyn hos ansvarlige leverandører av kjemikalier.

– Kravene til utforming av sikkerhetsdatablader og merkeetiketter vil skjerpes ytterligere i forbindelse med pågående revisjon av EUs kjemikalieregelverk og innføringen av nytt internasjonalt regelverk for klassifisering og merking av kjemikalier. Disse endringene trer i kraft i Norge i løpet av 2010, sier Ingrid Finboe Svendsen. (ANB)

82 prosent av virksomhetene hadde stoffkartotek med sikkerhetsdatablader

63 prosent av virksomhetene hadde ufullstendig/ikke oppdatert stoffkartotek (tallet inkluderer også de som manglet stoffkartotek)

Det ble kontrollert 1.506 kjemikalier totalt

Det ble avdekket mangler på knapt fire av ti merkeetiketter

Det ble også avdekket mangler i rundt en av fire sikkerhetsdatablader (Kilde: Arbeidstilsynet)

Annonse
Annonse

82 prosent av virksomhetene hadde stoffkartotek med sikkerhetsdatablader

63 prosent av virksomhetene hadde ufullstendig/ikke oppdatert stoffkartotek (tallet inkluderer også de som manglet stoffkartotek)

Det ble kontrollert 1.506 kjemikalier totalt

Det ble avdekket mangler på knapt fire av ti merkeetiketter

Det ble også avdekket mangler i rundt en av fire sikkerhetsdatablader (Kilde: Arbeidstilsynet)