Mekker med skadelige stoffer
Ansatte i bilbransjen er daglig i kontakt med kjemikalier som kan være skadelig for helsa. Det bekymrer Arbeidstilsynet.
runar.norstad@anb.no
Nær to av tre kontrollerte virksomheter i bilbransjen mangler tilstrekkelig oversikt over kjemikaliene de håndterer i sitt daglige arbeid. Og bortimot 40 prosent av de kontrollerte kjemikaliene har for dårlig merking på emballasjen, viser resultatene fra Arbeidstilsynets landsdekkende aksjon i bilbransjen som ble gjennomført i slutten av mai.
Det ble gjennomført tilsyn i 352 virksomheter i hele landet innenfor bilpleie/vask, mekanisk og oppretting.
– Essensielt for helsa
I bilbransjen brukes det en rekke kjemikalier som kan være skadelige ved innånding eller hudkontakt. Forståelig informasjon om kjemikalienes egenskaper og anbefalte vernetiltak er derfor essensielt for helsa til arbeidstakerne, er beskjeden fra direktøren i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen.
– Det er beklagelig at mange leverandører av kjemikalier ikke ser ut til å være oppdatert på kravene til gyldig helsefaremerking. Leverandørene har ansvaret for at produktene har forståelig helsefareinformasjon på norsk. Arbeidsgiverne er helt avhengige av at denne viktige informasjonen er tilgjengelig for å gjøre gode risikovurderinger i samarbeid med sine ansatte, sier Finboe Svendsen.
Utdatert informasjon
Kontrollene avdekket at 82 prosent av virksomhetene har stoffkartotek med sikkerhetsdatablader.
– Dette er positivt. Imidlertid inneholdt mange av stoffkartotekene ufullstendig, og i en del tilfeller utdatert informasjon. Et oppdatert stoffkartotek er en forutsetning for at arbeidstakerne skal få tilstrekkelig informasjon om kjemikaliene de bruker på jobben. I tillegg danner stoffkartoteket et viktig grunnlag for risikovurdering av kjemisk arbeidsmiljø i virksomheten, sier Ingrid Finboe Svendsen.
Vil rydde opp
HMS-fagsjef Ingrid Iren Engesæt i Norges Bilbransjeforbund (NBF) innrømmer at bransjen står overfor en stor utfordring, men at de jobber med saken.
– Vi har arbeidet systematisk med kjemisk helsefare i en årrekke, både gjennom prosjekter, kurs og opplæringstiltak. Vi ønsker å heve standarden i hele bransjen, men det er selvsagt våre medlemmer vi primært treffer med disse tiltakene. Våre medlemmer representerer seriøse bedrifter som er opptatt av arbeidsmiljøproblematikk, sier Engesæt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Hun understereker at det har vært en del problemer med å oversette EU-regelverket til norsk og at mange verksteder har over 100 ulike kjemikalier å forholde seg til.
– Vi ser at mange verksteder og virksomheter innen bilpleie er godt i gang med oppryddingen, men det er store forskjeller å spore. Noen er flinkere enn andre, sier Engesæt.
NBF, som er en landsdekkende organisasjon for nybilforhandlere og bilverksteder, har om lag 1.200 medlemsbedrifter, som sysselsetter vel 18.000 arbeidstakere.
Varsler flere tilsyn
Arbeidstilsynet understreker at mangelfulle merkeetiketter og sikkerhetsdatablader vil følges opp med tilsyn hos ansvarlige leverandører av kjemikalier.
– Kravene til utforming av sikkerhetsdatablader og merkeetiketter vil skjerpes ytterligere i forbindelse med pågående revisjon av EUs kjemikalieregelverk og innføringen av nytt internasjonalt regelverk for klassifisering og merking av kjemikalier. Disse endringene trer i kraft i Norge i løpet av 2010, sier Ingrid Finboe Svendsen. (ANB)
82 prosent av virksomhetene hadde stoffkartotek med sikkerhetsdatablader
63 prosent av virksomhetene hadde ufullstendig/ikke oppdatert stoffkartotek (tallet inkluderer også de som manglet stoffkartotek)
Det ble kontrollert 1.506 kjemikalier totalt
Det ble avdekket mangler på knapt fire av ti merkeetiketter
Det ble også avdekket mangler i rundt en av fire sikkerhetsdatablader (Kilde: Arbeidstilsynet)
Mest lest
TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.
Ole Palmstrøm
Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte
LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.
Jan-Erik Østlie
Ny lønn for LO-ledelsen – se hva de tjener
VIRKET INTERESSANT: Denne annonsen vekket interesse hos Carina Gundersen. Men etter hvert som kommunikasjonen med utleieren skred fram, ble hun mer og mer skeptisk.
Privat/skjermgrabb fra facebook-annonse
Carina fant drømmeleiligheten på Facebook, men så ba utleier om noe som fikk henne til å tvile
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kommuneansatte har fått ny lønn – men lærerne varsler streik
LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.
Håvard Sæbø
Dette verkstedet kan bidra til å løse strømkrisa: – Men da må politikerne satse på vannkraft
I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.
Martin Guttormsen Slørdal
Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus
UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.
André Kjernsli
Stillingsannonse på én prosent sjokkerer fagbevegelsen
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
Eirik Dahl Viggen
Mekling på overtid i staten: – Det er jævlig vanskelig
KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen
Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare
Didrik Gjerde
Hvem må «betale» for gratis frakt? – Disse folkene kjører for knapper og glansbilder
Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.
Per Flakstad
Kronetillegg til alle og bedre betaling for turnus. Dette er den nye lønna for kommuneansatte
Colourbox
Tøffe krav fra bryggeribransjen: Nær 900 kan gå ut i streik
Debatt
Om det er ønskelig å holde inflasjonen nede bør man ikke gjennomføre tiltak som rammer arbeiderklassen, skriver Erik J. Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
«Når er det arbeiderklassens tur til å kjenne på at økonomien går godt?» spør tømrerlærling Erik
FASTLÅST: Lønnsoppgjøret i Spordrift kom ikke lengre enn til forhandlinger om arbeidstid. Nå må Riksmekleren se om det partene kan bli enige. (Illustrasjonsfoto)
Morten Hansen
Jernbaneansatte bryter forhandlingene – kom ikke lenger enn til arbeidstid
MANGE VERV: Randi Arntsen er renholder i Kvikk Renhold, og gjør til daglig rent i en anleggsbedrift knyttet til Industriparken i Mo i Rana. Hun er også sterkt engasjert i fagbevegelsen.
Jan-Erik Østlie
Da Randi ble tillitsvalgt så hun at ikke alle renholdere hadde det like bra på jobb som henne
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre lover nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper.
Jan-Erik Østlie
«Det blir usolidarisk når statlige selskaper gir toppledere pensjoner vi andre bare kan drømme om»
Stortingsrepresentant Torbjørn Vereide (Ap) mener renholdere må få muligheten til å jobbe «vanlig» arbeidstid.
Helge Rønning Birkelund
Renholderne må få jobbe samtidig som folk flest, ønsker Ap-politiker
ØNSKER TRYGGERE PENSJON: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller ønsker seg et tryggere, mer forutsigbart og mer rettferdig pensjonssystem.
Ole Martin Wold
Josefine må jobbe til hun er 68 for å få pensjon som tilsvarer 2/3 av lønna: – Det er lenge å jobbe i barnehage
Alf Ragnar Olsen