Pensjonsjubel for Postkom
Postkom og LO vant fram i pensjonssaken. Staten vil nå kompensere for eventuelle økonomiske tap for de som går av med pensjon de neste årene. – Et godt resultat, sier Postkom-leder Odd Christian Øverland.
simen@lomedia.no
Regjeringens forslag til pensjonssamordning, som ble lagt frem før påske, skapte reaksjoner blant postansatte og andre som ville blitt berørt av regelendringene.
Forslaget gikk blant annet ut på at det nye, livsvarige påslaget for avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor skulle komme til fradrag, krone for krone, i de offentlige tjenestepensjonene.
Samordningsreglene ville blant annet rammet ansatte i tidligere statseide bedrifter, som Posten.
Veldig fornøyd
Fredag kunne imidlertid Postkom-leder Odd Christian Øverland slippe jubelen løs, da arbeids- og sosialkomiteen kom med sin innstilling.
Samordningsreglene skal fortsatt gjelde, men for de som blir økonomisk berørt, vil staten kompensere for ”tapet”.
– Jeg veldig godt fornøyd. Vi har kommet mye lenger enn vi trodde vi skulle klare da vi fikk presentert forslaget før påske, sier Odd Christian Øverland.
– Vi har hatt et veldig godt samarbeid med LO, og vi har møtt lydhøre regjerings- og opposisjonspartier, fortsetter han.
Nødvendige endringer
Øverland karakteriserer komiteens endringer som gode og nødvendige.
Regjeringen hadde ikke forutsett konsekvensene av forslaget de la fram før påske. I praksis kunne det ha betydd at postansatte ville fått ned mot 51 prosent av arbeidsinntekt i pensjon ut livet.
Det kunne, ifølge Postkoms egne beregninger, ført til et tap på mellom 30.000 og 60.000 kroner årlig ut livet.
– Medlemmer har levd med en usikkerhet etter at Regjeringens forslag kom, om at alt de har tjent opp ville bli borte. Den beste følelsen for oss nå, er at den usikkerheten er fjernet, sier Øverland.
Kompenserer ”tapet”
I det nye forslaget eksisterer samordningsreglene fortsatt, men de økonomiske konsekvensene skal langt på vei kompenseres.
– Staten skal kompensere 85 prosent av ”tapet”. Det vil i praksis si at de som ønsker å gå av med pensjon ved fylte 62 år, får tett oppunder 66 prosent av arbeidsinntekten i pensjon. Samtidig er intensjonen med pensjonsforliket ivaretatt. Alle beregninger viser at de som de som står til de er 67 år, kommer godt over 66 prosent. Min vurdering er at vi har fått til en god løsning, sier Øverland.
Avtrapping de neste 15 årene
Kompensasjonsordningen er en overgangsordning og skal avtrappes over 15 år. De fem første årskullene (født i 1949-53) er skånet, og vil ifølge arbeids- og sosialkomiteen være sikret 66 prosent av inntekten i årlig pensjon hvis de går av ved 62 år. Deretter vil det skje en gradvis avtrapping de neste ti årene. Ifølge saksordfører i saken, Steinar Gullvåg (Ap) i stortingets arbeids- og sosialkomité, vil dette skje samtidig som en ny pensjonsordning skal fases inn.
– Det viktigste har vært å rette opp urettferdighetene for de som skal gå av nå, sa Gullvåg på en pressebriefing på Stortinget fredag.
Mest lest
Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.
Brian Cliff Olguin
Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.
Harald Vingelsgaard
Álfhildur (21) mistet lappen: Går på skøyter over sjøen for å komme seg på jobb
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.
Syver Grepstad
Mannskapet hadde ikke fått lønn på seks måneder – likevel fikk båten oppdrag i Norge
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Landsmøtet 2021:
DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.
Brian Cliff Olguin
Her er HKs nye ledelse
I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.
Morten Hansen
Togrenholdere har fått mer jobb og mindre lønn etter bytte av arbeidsgiver
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes
Permitteringsordningen forlenges til 1. juli
2020 bød på en svært beskjeden reallønnsvekst for gjenomsnittet av oss.
colourbox.com