Krever økt innsats mot ungdomsledigheten
LO-sekretær Kristian Tangen er bekymret for den høye ungdomsledigheten etter finanskrisen både i Europa, men også her hjemme.
nina.hanssen@lomedia.no
– For norsk LO er dette et prioritert område, understreker han på et seminar om ungdomsledighet på den 23.nordiske arbeiderkongressen i Helsingør.
LO-sekretær Kristian Tangen har lenge vært bekymret for ungdomsledigheten etter det verste økonomiske krakket siden 1929.
Ifølge Tangen har EU nå en arbeidsledighet på 10 prosent.
Vis solidaritet
– Siden 2008 har over 6 millioner arbeidsplasser forsvunnet i Europa. Bare i fjor forsvant 450 000 arbeidsplasser i Frankrike og i Spania har de nå en arbeidsledighet på nesten 20 prosent. I Spania har de nå en arbeidsledighet blant ungdom under 25 år på nesten 40 prosent, slår han fast.
– Solidaritet handler om å stå sammen med arbeidsfolk som brutalt er rammet av finanskrisa. Det er ikke folket på Island, Hellas eller Spania som har forårsaka krisa – men det er dem nå som må rydde opp etter festen. Skylden ligger hos finanseliten, og myndighetenes mangelfulle kontroll, sier han og viser pekefingeren.
Frykter opptøyer
Tangen mener nordiske sosialdemokrater og fagforeningsledere i Norden må ta tak i denne enormen ungdomsmassearbeidsledighet.
– En hel generasjon er stengt ute fra arbeidslivet. Dette kan få store sosiale konsekvenser. Vi har ennå opptøyene i forstedene til Paris friskt i minne. Jeg tror vi får se lignende opptøyer om vi ikke klare å gjøre noe med den stadig økende ungdomsledigheten, advarer han.
Norges lavest ungdomsledighet
Selv om Norge har Europas laveste ungdomsledighet, er Tangen også bekymret for unge arbeidsledige i vårt eget land.
– Ledighetsnivået i Norge er fortsatt høyest i aldersgruppen 20-24 år med ca 5,7 %, mot ca 3,0% for gjennomsnittet av alle aldersgrupper, minner han om. Dette var også bakgrunnen for at Roar Flåthen på 1.mai inviterte de politiske ungdomsorganisasjonene til dialog for å motvirke frafall fra arbeidslivet. Målet er å finne tiltak som man kan legge i en strategi for å redusere ungdomsledigheten ytterligere. I tillegg vil LO ha forslag til nye tiltak som kan skape næringsutvikling og arbeidsplasser for framtiden.
Vil utvide ungdomsgarantien
LO-sekretær Kristian Tangen krever nå at ungdomsgarantien blir forbedret.
– Ungdomsgarantien må gjelde etter tre måneder, ikke først etter seks måneder som i dag, sier LO-sekretær Kristian Tangen. Han får også støtte fra stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) som også er tilstede på SAMAK-møtet.
Ungdomsgarantien ble innført av Arbeiderpartiets regjering i 1995. Den skulle sikre ungdom under 25 år rett til enten arbeid, utdanning eller kompetansegivende opplæring innen 6 måneder.
– Den ordningen fikk et kort liv. Sentrumsregjeringa Bondevik 1 fjerna ungdomsgarantien allerede for statsbudsjettet i 1998. Siden har kravet om en gjeninnføring av ungdomsgarantien vært et ungdomspolitisk hovedkrav for LO. I Statsbudsjettet for 2007 ble det innført en oppfølgingsgaranti for unge i alderen 20-24 år som har vært ledige i mer enn tre måneder. Hovedfokuset var aktiv jobbsøking, egenaktivitet og motivasjon. Nå vil Kristian Tangen gå videre med dette. Han mener dette vil være en god investering.
– Det lønner seg for alle parter å satse mer på arbeidsmarkedstiltak. Dersom vi får 100 unge ut i arbeid, vil samfunnet spare 40 millioner kroner i året. Samtidig må vi være klar over at det er en skjebne bak hvert tall, sier Tangen.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.
Erlend Angelo
Stengte grenser har gitt butikksjef Frode gode dager på jobb, men har det ført til flere arbeidsplasser?
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo