Lav lønnsvekst i flere år
Årets lønnsoppgjør var bare en forsmak på hva som må komme, ifølge finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).
– Lønnsveksten må videre ned de neste årene, sier han.
Det henger et dystert slør over de økonomiske utsiktene finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) tegner opp for de neste årene. Det er lavkonjunktur og gjeldskrise hos handelspartnerne våre i Europa.
Kan ikke fortsette
Det vil føre til at du som lønnsmottaker i flere år framover må tåle svært beskjedne lønnsoppgjør og «betydelig redusert vekst i kjøpekraften», ifølge finansministeren.
– Nordmenn har hatt en reallønnsvekst de siste ti årene som ligger 30 prosent over utviklingen i euroområdet. Det kan ikke fortsette, sier Johnsen til NTB.
Den magre trøsten er at han lover å avhjelpe situasjonen noe med statsbudsjetter som ikke bidrar til å øke renteforskjellen mellom Norge og Europa.
Ned på euronivå
Statsråden vet godt at det ikke er opp til ham å tallfeste hvor skrinne lønnsoppgjør vi har i vente. Det er det partene i arbeidslivet som skal avgjøre. Men han framholder med styrke at den norske lønnsveksten må ned på europeisk nivå. Og det ligger for tiden faretruende nær null. I enkelte land snakker man om lønnskutt for å komme seg gjennom en vanskelig lavkonjunktur, som bli forverret av en blytung gjeldsbyrde og store kutt i offentlige budsjetter.
Johnsen svarer ikke ja på spørsmål om nordmenn må regne med å få svekket kjøpekraft de neste årene. Men lønnsveksten må bli svakere i årene som kommer enn den var i år, mener han. Årets totale ramme kommer trolig til å ende på rundt 3,5 prosent.
– De aller fleste vil tåle en betydelig redusert reallønnsvekst, sier Johnsen.
Livet etter oljen
Hvis norsk industri priser seg ut av markedet nå, vil det skade mulighetene for å kunne falle tilbake på fastlandsnæringslivet når inntektene fra oljevirksomheten tørker inn. Prognosene for oljevirksomheten er allerede nedjustert, og nylig kom påstander om mindre gassforekomster enn vi tidligere har antatt. Johnsen har allerede begynt å tenke på livet etter oljen.
– Samtidig som oljeinntektene flater ut, vil vi fra neste år også begynne å merke at antallet innbyggere over 67 år begynner å øke. Vi må fylle det økende gapet mellom disse to faktorene med inntekter fra fastlandsnæringslivet, sier han.
Johnsen og regjeringen legger siste hånd på statsbudsjettet for neste år i slutten av august. Det blir preget av innstramminger i oljepengebruken og tøffere prioriteringer, ifølge finansministeren. Målet om å komme tilbake til handlingsregelens fire prosent «så fort som råd er» står fast.
Frykter sosialt opprør
Johnsen mener det er avgjørende at de europeiske landene finner balansenpunktet for kostander og innstramming når de skal barbere underskuddene i sine offentlige budsjetter. Det er fare for at problemene i Europa kan utvikle seg til en ny finanskrise, som kan sende land med store underskudd ut i en «bunnløs gjeldskrise». Rentevåpenet og andre virkemidler er brukt opp på den forrige krisen. Samtidig blir det gjort store kutt i offentlige utgifter og velferdsordninger i en tid da arbeidsledigheten, spesielt blant ungdom, er svært høy.
– Strammer de inn for hardt nå, kan økonomien gå helt i stå. Det kan utløse politisk uro og sosialt opprør. Det er grenser for hvor store byrder man kan legge på befolkningen, sier han.
Lang vei ut av krisen
Han tror veien ut av krisen hos handelspartnerne kan bli enda lengre enn Statistisk sentralbyrås prognoser om et økonomisk omslag i 2012 og 2013.
– Det er umulig å forutsi dette. De fleste av landene som nå setter inn tiltak for å få budsjettunderskuddene ned til tre prosent, har en treårshorisont, men ut fra budsjettforslagene jeg har sett, kan det ta lengre tid, sier han. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp