JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høstens Aschehoug

Om Gyldendal og Cappelen brenner, er det bare Aschehoug igjen! Den gamle forleggervitsen er ikke sann, men det var likevel en imponerende høstliste Aschehoug forlag la fram i dag.

jan.erik.ostlie@lomedia.no

– Vår høstliste er preget av stor bredde, men også av spissene, sier Mads Nygaard, forlagssjef i Aschehoug som er inne i sitt første år som forlagets leder. Og der andre ofte må hoppe etter Wirkola, må Mads hoppe etter både Wirkola og sin far. Forgjengeren er nemlig ingen ringere enn William Nygaard, en legende i norsk bokbransje. Og tidligere skihopper.

Viktig samspill

Nygaard jr. kunne under årets lansering av forlagets høstliste skryte av at Aschehougkonsernet gir ut halvparten av all skjønnlitteratur som selges her i landet.

– Og det leses mye i Norge, og vi har verdens beste og mest velfungerende bokmarked. Men det er skjørt, og mye er avhengig av samspillet mellom bokbransjens egne medspillere og myndighetene, sier Nyggard.

E-boka og moms

Og det han tenker på – og mange med ham i den norske bokbransjen – er den elektroniske boka, e-boka.

– Nå må myndighetene tilrettelegge for det digitale markedet. For e-bøker er en unik mulighet for oss, men de må likestilles med de fysiske bøkene. Det betyr at heller ikke e-bøker må momsbelegges. Det er viktig med en så lav pris på e-bøkene som mulig, sier Mads Nygaard.

De fattige

Ei bok fra den rikholdige høstkatalogen trakk den ferske forleggeren fram, nemlig Steve Sem-Sandbergs roman ”De fattige i Lódz.

– Dette er en beskrivelse av hvor grusomme mennesker kan bli. Romanen er solgt i over 100.000 eksemplarer i hjemlandet Polen, sier Mads Nygaard.

Fra Afrika til Finnskogen

Av kjente, og for mange kjære, aschehougforfattere kan det nevnes at både Tom Egeland (”Fedrenes sønner”, er utkommet) og Unni Lindell (”Sukkerdøden”) står på høstlista. Det samme gjør Adelheid Seyfarth med romanen ”40 kalde bak månen”.

– Hun er nok den første kvinnen som skriver om jakt, sier forlagsdirektør Kari Spjeldnæs med et smil.

Tidligere har Seyfarth skrevet to romaner hvor handlingen er hentet fra Afrika. Denne gangen er vi i svarteste Finnskogen.

– Vi trenger ikke reise til Afrika for å finne mennesker som lever på spissen, sier forfatteren.

Libanon farvel

En annen veteran hos Aschehoug er Odd Karsten Tveit, mangeårig NRK-korrespondent i Midtøsten og en dreven fagbokforfatter. I høst gir han ut ”Libanon farvel”, ei bok om Israels første nederlag. Tveit mener boka er full av dramatikk, og han var hentet informasjon fra så vel den amerikanske etterretningstjenesten CIA som den israelske Mossad. I tillegg har Tveit snakket med gisler og dessuten forsøkt å trekke det han kaller de lange linjene.

– For meg var Libanon som et skittent, gammelt teppe der mønsteret nesten ikke var synlig. Jeg håper mønsteret blir litt mer synlig for leserne av denne boka, sier Odd Karsten Tveit.

Hele høstlista fins på www.aschehoug.no

Annonse
Annonse