JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholderne må være i NAF

Eva Jenssen, hovedtillitsvalgt i ISS, er helt uenig med Fellesforbundet i at det beste for renholderne på hotell er å være organisert i Fellesforbundet. Alle renholdere må være samlet i Arbeidsmandsforbundet, mener hun.

ane.borrud@lomedia.no

I midten av august slo organisasjonskomiteen i LO fast at renholdere som er ansatt i ISS og jobber på hotell, skal være organisert i Arbeidsmandsforbundet. Dette har skapt stor harme i Fellesforbundet.

– Sitter LO med hodet under armen og armen i bind? I Oslo har mange hotell satt ut husøkonomfunksjonen, dvs stuepikene. Hvorfor? Garantert ikke for å gi dem bedre lønn og arbeidsbetingelser. Tror LO det? Nei, de har ikke spurt stuepikene en gang, skriver Eldar Myhre, leder av avdeling 25 i Fellesforbundet, i et brev som blant andre er sendt til LO-ledelsen, i følge Magasinett.org.

– Riksavtalen er best egnet til å gi stuepikene en trygg jobb med anstendige lønns- og arbeidsvilkår, sier Børge Ånesen, nyvalgt leder av Fellesforbundets sentrale ungdomskomite til Magasinett.org.

Lønnsløft - ikke sosial dumping

Hovedtillitsvalgt i ISS, Eva Jenssen, er ikke fornøyd med fremstillingen av ISS og renholdsoverenskomsten.

– Jeg synes både de ansatte og folket i ISS blir framstilt på en ufin måte. Det er 14.000 medarbeidere i ISS i Norge. Hvis alle skulle hatt det så ille som det blir fremstilt, så hadde det ikke vært folk igjen, sier hun.

Jenssen liker heller ikke at det blir fremstilt som sosial dumping å gå fra Riksavtalen, som Fellesforbundet har, til overenskomst for renholdsbedrifter, som Arbeidsmandsforbundet har.

– Riksavtalen er en minstelønnsavtale, og Renholdsoverenskomsten er en normallønnsavtale. I renholdsoverenskomsten får man 20 kroner mer i timen enn minstesatsen på Riksavtalen. Per i dag har ISS renhold på mellom 25 og 30 hotell. På tre av disse hotellene er det forhandlet lønn utover minstelønna. Det vil si at hvis de rundt 250 renholderne på disse hotellene går over på vår avtale, vil de få et skikkelig lønnsløft, slår hun fast.

Stordalen bestemmer

– Når Stordalen gjør en beslutning om outsorcing, så kan ikke fagbevegelsen gjøre noe med det. Den kampen er tapt. Og ved outsorcing følger ofte effektivisering. Og hvis den er riv ruskende gal, hvordan får vi gjort noe med det?

Selv mener hun at løsningen er at alle renholderne er organisert i Arbeidsmandsforbundet og går på renholdsavtalen.

– Vi har prøverenhold i vår overenskomst, det er det ikke i Riskavtalen. Hvis man mener et område er for stort, kan man be om prøverenhold, som vil si fire uker med prøvevask på det faste området. Dette skal følges av nærmeste leder og tillitsvalgt. Snitt-tiden man bruker på disse fire ukene er den tiden som blir stående at man skal bruke i ettertid, forklarer Jenssen.

Hun er ikke i tvil om at ISS har gjort mange feil i prosessen.

– Man kan ikke forvente at en 53-åring skal kunne ta like mange om som en 23-åring. Men hvis renholderne ikke går på vår avtale, hvordan skal vi da få gjort noe med problemet, spør hun.

Redd for konsekvensene

Fellesforbundet har nå anket organisasjonskomiteens vedtak inn til LO-sekretariatet. Jenssen frykter konsekvensene dersom Fellesforbundet vinner gjennom med sitt syn.

– Dersom alle forbund skulle opprettholdt sin tariffavtale ved outsorcing, vil vi ikke klare å opprettholde vår tariffavtale. Det må være et forbund som jobber for renholderne, og det må være Arbeidsmandsforbundet, avslutter Jensen.

Annonse
Annonse