Vil ha tillitsvalgte på banen
Staten må styrke samarbeidet med arbeidstakerorganisasjonene om IA-avtalen, fastslår seniorrådgiver i FAD. NSB-direktør etterlyser større engasjement fra de tillitsvalgte.
morten.hansen@lomedia.no
anders.hauge-eltvik@lomedia.no
Lista er lagt for statens arbeid med den nye avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen): De skal være best.
- Staten skal være best i klassen, som både lovgiver og stor arbeidsgiver. Skal staten lykkes må samarbeidet med arbeidstakerorganisasjonene styrkes, og ha "nerver til nærver", sier seniorrådgiver Paal Richard Peterson i Fornyings- og administrasjons- og kirkedepartementet (FAD).
Han orienterte torsdag deltagerne på LO Stats landskonferanse for fylkeskartellene om statens arbeid med den nye IA-avtalen.
Mange tiltak
Peterson sier noen tiltak er bestemt, men minner om at avtalen virker i over tre år til, og at det er tid til å sette inn omfattende tiltak.
- Vi er enige om å prøve å kartlegge hvilke områder som har særlige utfordringer, og så tenke ut hvilke tiltak som kan passe for dem med særlige utfordringer. Her trenger vi mange innspill, sier han.
Les også: Redd IA-avtalen stiller for høye krav
Så langt har staten lagt ut informasjon, startet med å utvikle statistikk over sykefravær, intensivert samarbeidet med hovedsammenslutningene, har arrangert IA-konferanser og har planer om mye mer.
Peterson gleder seg også over at statistikken for første kvartal i år viste nedgang i sykefraværet på 0,7 prosentpoeng.
- Fraværet har gått ned og det er gledelig at andelen av graderte sykemeldinger har gått opp. Samtidig skal sykefraværet ned med 20 prosent innen 2013. Nedgangen vi så 1. kvartal utgjør 2 prosent, så vi har 18 prosent å ta igjen, sier Peterson.
Hvorfor fravær?
At sykefraværet i Norge er veldig mye høyere enn i andre land er ikke Peterson enig i. I en vurdering av hvorfor det skulle være slik, finner han ingen forklaring som skulle tilsi at Norge har mye høyere fravær.
Han mener verken høy yrkesdeltagelse, variasjoner mellom arbeidstakergrupper, for rause ordninger eller brutalt arbeidsliv kvalifiserer til å gi mer fravær i Norge enn andre land.
Det han imidlertid ser, er at vi er lengre sykemeldt for samme skader enn for 15 år siden. Det er derfor gradert sykemelding er tatt inn som et viktig virkemiddel i den nye IA-avtalen.
- Vi skal ikke ha ned fraværet fordi det er økonomisk lønnsomt, men på grunn av hver enkelts helse. Man skal ikke bli skadelidende om man blir syk. Med den nye IA-avtalen trir jeg vi skal få fraværet ned, og vi er godt i gang. Nærværsarbeid handler om mange tiltak som fører i riktig retning, sier han.
Ulemper
- Jeg sitter med en følelse av at tillitsvalgte alt for ofte skriver under IA-avtalen og så forsvinner de. I store bedrifter, som NSB, er ikke dette noe problem. Her kommer hovedvernombudet ofte fra tillitsmannsapparatet. Det er et større problem i mindre virksomheter. Jeg håper arbeidstakerorganisasjonene tar en diskusjon rundt dette, sier Ann Kristin Hjortbakk, HR-direktør i NSB, og tidligere spesialrådgiver i Spekter.
Hun er ikke sikker på om den nye avtalen representerer en ny giv i IA-arbeidet. Men hun håper.
- Men vi må i alle fall forsøke å få en ny giv. Det er intensjonen. Jeg tror de som skrev under ser på dette som en siste mulighet til få ned sykefraværet, sier Hjortbakk.
Fra sitt ståsted i NSB ser hun flere utfordringer med den nye avtalen. Blant annet det faktum at aktiv sykemelding ikke lenger er tillat.
- Hvis en konduktører mister sikkerhetssertifiseringen på grunn av sykdom som diabetes, er han eller hun fortsatt i stand til å jobbe. Men kan ikke gjøre sin egentlige jobb. I disse tilfellene var aktiv sykemelding en god ordning. Slik er det ikke lenger, sier Hjortbakk.
I tillegg mener hun den nye avtalen skaper mer papirarbeid.
- Jeg kan ikke skjønne hvorfor vi må søke NAV for hver enkelte person når det er snakk om samme tiltak for flere personer.
Mer personlig
NSB har fortsatt et høyt sykefravær. HR-sjefen tror bedriften må gå grundigere til verks. Hjortbakk tror kanskje arbeidsgiver må bli enda mer personlig. Spesielt når det gjelder livstilssykdommer.
- Når det kommer en lokfører eller konduktør til bedriftshelsetjenesten, som står i fare for å miste sikkerhetssertifiseringen på grunn av overvekt, så holder det ikke å si at du må gå ned i vekt eller gå en tur. Kanskje må vi stille opp med mer hjelp og veiledning, tror Hjortbakk.
IA – intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv – er en avtale inngått mellom partene i arbeidslivet og regjeringen.
Avtalens hovedmål er å gi plass til alle som kan og vil arbeide. Virksomheter som inngår en samarbeidsavtale med NAV blir IA-virksomhet med tilgang til spesielle tjenester og virkemidler.
Den første IA-avtalen ble signert i desember 2001 og varte i fire år. Den ble erstattet med en ny, som utløp 31.12.09 (forlenget til 1. mars 2010).
24. februar 2010 ble den tredje IA-avtalen signert, med varighet fra 1. mars 2010 – 31. desember 2013, med mindre avtalepartene er enig om å si opp avtalen underveis på grunn av manglende måloppnåelse.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.
Ole Palmstrøm
Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kommuneansatte har fått ny lønn – men lærerne varsler streik
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører. Her er hennes råd
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.
Martin Guttormsen Slørdal
Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus
LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.
Håvard Sæbø
Dette verkstedet kan bidra til å løse strømkrisa: – Men da må politikerne satse på vannkraft
Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)
Erlend Angelo
Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Eirik Dahl Viggen
Mekling på overtid i staten: – Det er jævlig vanskelig
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.
Brian Cliff Olguin
Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen