JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mennesker. Motivasjon. Muligheter

Klesbedriften Stormberg selger ikke bare billige klær, men har klart det kunststykket å være en økonomisk suksess og samtidig rekruttere folk som ofte har vanskeligheter på arbeidsmarkedet.14.09.2010
14:33
16.12.2013 14:05

jan.erik.ostlie@lomedia.no

Mens jeg sitter og venter på Steinar J. Olsen; gründeren, den opprinnelige stormbergeren, den daglige lederen av Stormberg; får jeg tid til å se meg om i de lyse lokalene til kristiansandsbedriften.

Vi bryr oss, er misjonen, turglede til alle, er visjonen. Verdigrunnlaget er mot, ærlighet, bærekraftig og inkluderende. Alt er nedfelt i tydelig blå skrift på hvit bunn.

Jeg ser bilde av ei lita jente som bygger småstein på småstein, som en varde. I motlys. Det lyser blidt sørland, det lyser alvor.

Menneskers muligheter

Og alvoret startet i 1998. Steinar J. Olsen og tre andre, hvorav en kom fra NAV, er her ennå, startet klesbedriften Stormberg under mottoet små turer er også store. En bedrift som i dag omsetter for 180 millioner kroner.

– Vi ble fort enige om at vi skulle være en bedrift som var opptatt av mer enn topp- og bunnlinja, sier Olsen.

For han hadde øye for at det fins mange mennesker i dette landet som sliter med å komme inn i arbeidslivet.

Det kan være mennesker med ulike fysiske og psykiske handikap, eller menesker som har sittet i fengsel og dermed ikke er de mest populære arbeidssøkerne.

Olsen bestemte sammen med sine kolleger at Stormberg skulle være en bedrift som rekrutterte 25 prosent av sine ansatte blant denne gruppen.

– Vi ønsker å se på menneskers evner og muligheter. Da må vi gi dem tillit. Behandler du folk som kriminelle, ja så oppfører de seg jo ofte nettopp som det, forteller han.

Opptatt av framtida

Stormberg har god kontakt med flere arbeidsmarkedsbedrifter og NAV. Sistnevnte tar de direkte kontakt med etter behov.

Når de får inn en kandidat de vurdere å ansette innenfor 25 prosent-regelen, så gjør de et intervju.

– Hva legger dere vekt på i intervjuet?

– Vi ser etter om de har motivasjon og vil videre i livet. Noen er åpne om fortida si, andre ikke. Det vi er interesserte i, er hva de vil gjøre framover, ikke hva de har gjort. Vi forventer ærlighet og sjekker gjerne referanser. Men om det er tidligere fengselsfugler, så har de jo sonet dommen ferdig når de kommer til oss, sier Olsen.

Involvering

Stormberg, som i dag har 92 ansatte, liker også å markere på sin egen hjemmeside og andre steder at de praktiserer en stor grad av medbestemmelse.

Olsen viser til Lean-metoden. De ansatte deler seg gjerne inn i mange grupper som ledes av folk som ellers ikke har lederansvar. Her diskuterer de hvordan Stormberg ledes fra dag til dag.

De har hyppige allmøter, av og til to ganger i uka. De kjører helgeseminarer og mye interninformasjon på mail. Teamarbeid er utbredt, og ofte involveres ansatte på tvers av disse teamene. Ifølge Olsen.

– Vi bruker nok litt lenger tid på beslutningene, men det blir stor kraft på det vi vedtar. Alle er ikke nødvendigvis enige om alt, men prosessen er involverende og god, mener han.

Realkompetanse

Stormberg er en bedrift der de ansatte ikke har mye formell kompetanse.

Få har universitet- og høyskoleutdanning. Men veldig mange har bra realkompetanse.

Likevel har suksessen vært formiddabel på de 12 årene bedriften har eksistert. Ti av årene har de levert med overskudd.

For kort tid siden var de imidlertid nødt til å nedbemanne med tre ansatte.

– To faste måtte gå, men disse er begge i arbeid igjen. Og en vikar kunne vi ikke fornye kontrakten med. Det var en vond situasjon. Det er jo mye mer lystig å rekruttere folk enn å gå den andre veien, forteller Olsen.

Peker ikke nese

I Stormbergs rekrutteringspolitikk vil nok noen mene at det også ligger implisert en kritikk av myndighetene og andre bedrifter som ikke er så flinke til å rekruttere fra de som oftest faller utenfor arbeidslivet. Olsen ser også dette poenget.

– Jeg har kritisert arbeidsgivere i det offentlige for ikke å rekruttere på samme måte som oss. Jeg peker ikke nese til noen, men mener jo at det er mulig å bli mye flinkere enn mange er.

Festtaler

Olsen sitter for øvrig i et regjeringsoppnevnt utvalg for arbeidsrettede tiltak og mener at effekten av arbeidsmarkedstiltak har vært veldig liten i Norge.

Han peker også på at de i Sverige har redusert midlene som brukes på dette.

Olsen skulle gjerne sett at arbeidsgivere ble pålagt å ta inn mennesker som har vært arbeidsledige lenge.

6. mars i år besøkte statsminister Jens Stoltenberg på eget initiativ Stormberg.

– Veldig hyggelig og interessant møte, forteller Olsen, som under besøket la fram et forslag om å la arbeidsgivere som ansatte folk som har vært arbeidsledige i mer enn to år få to års fritak av arbeidsgiveravgiften for denne konkrete arbeidstakeren.

Statsministeren var ikke like begeistret.

– Er det ikke en fallitterklæring å friste med økonomiske midler?

– For Stormbergs fortsatte motivering vil et sånt forslag ikke ha noen betydning, og kanskje ikke så mange andre heller. Men mange bedrifter sier de skal ta samfunnsansvar – men gjør de det? Det blir mange fine ord og mye festtaler.

Mye kastes

I 2007 begynte Stormberg også med panting av klær som den første klesbedriften i landet. Også her har Olsen oppfordret andre bedrifter til å følge Stormbergs eksempel.

Foreløpig uten synlige resultater. Men han tror dette kommer.

Om lag 1.000 plagg stormbergklær i året får de inn til panting, noe lederen mener er for lite.

– Det kastes utrolig mye brukbare klær i Norge, sier han.

Samarbeid med LO

Stormbergklærne, som gjennomgående er billige, er alle produsert i Kina – et land som ikke er verdenskjent for å ha ordnede arbeidsforhold.

Olsen forteller at heller ikke de har noen garantier for at alt er som det bør være i Kina.

– Vi jobber kontinuerlig for å forbedre arbeidsvilkårene til de som lager våre klær. Ikke minst jobber vi med lønningene. Vi får tilbakemeldinger fra den enkelte bedrift. To ganger i året reiser vi dit på anmeldte besøk. Dessuten samarbeider vi med Wei Chen i LOs internasjonale avdeling, sier Steinar J. Olsen.

Om lag 30 fabrikker i Kina med til sammen 7.000 ansatte lager stormbergklær.

Ærlighet varer lengst

En av de ansatte Stormberg har rekruttert innenfor 25 prosent-regelen er 40 år gamle Siri. Hun var stoffmisbruker i mange år og har flere fengselsdommer bak seg.

Siste gangen hun sonet, bestemte hun seg for at nå måtte det bli slutt. Riktig nok hadde hun hatt ulike jobber mellom soningen av de ulike dommene, men rusmisbruket var i ferd med å ta fullstendig overhånd.

I Stavanger fengsel, hvor hun satt, kom Siri i kontakt med programmet ”Ny Start” – og via dette med Stormberg.

En kamerat jobbet også hos Stormberg. Siri fikk permisjon fra fengslet til jobbintervju med Steinar J. Olsen.

I dag er dette tre og et halvt år siden.

– Jeg hadde vært inne i fengsel veldig lenge – det var veldig merkelig å komme ut og treffe mennesker i frihet igjen. Var litt nervøs, men det gikk da greit. Steinar ønsket at jeg var ærlig, og det prøvde jeg å være, sier hun.

Jobb alfa og omega

Så gikk det noen få dager, og Siri fikk beskjed om at hun var hjertelig velkommen hos Stormberg. På lageret.

– Det var jo akkurat det jeg ville. Jeg liker fysisk arbeid og er ikke noe kontormenneske. Nå trives jeg kjempegodt. Ikke minst fordi arbeidsmiljøet her er så bra, sier Siri.

Hos Stormberg opplever hun mye medbestemmelse og er begeistret for det Olsen og bedriften står for. Hun mener mange burde tenke på samme måte.

– Jeg har møtt mange dyktige arbeidsfolk i fengslet, men flere arbeidsgivere vil ikke ta i tidligere domfelte med ildtang en gang. Det hadde gått galt med meg om jeg ikke hadde fått tillit av Stormberg. Det er alfa og omega for en straffedømt å ha noe å gå til ved løslatelsen, sier Siri.

Stormberg er en Inkluderende arbeidsliv-bedrift og har inngått en avtale med trygdeetatens Arbeidslivssenter, som blant annet forplikter dem til å arbeide målrettet for å holde sykefraværet på et lavt nivå og å bidra til at mennesker som har problemer med å komme ut i arbeidslivet, får jobb.

Siden starten i 1998 har Stormberg rekruttert en del av sine medarbeidere blant unge mennesker som har hatt vansker med å komme inn på arbeidsmarkedet.

I Stormbergs "Handlingsplan for inkluderende arbeidsliv" er det fastsatt et mål om at 25 prosent av medarbeiderne i skal være rekruttert blant unge mennesker som har hatt problemer med å komme ut i arbeidslivet.

Stormberg har hatt et mangeårig samarbeid med NAV Arbeid, arbeidsmarkedsbedrifter og fengsler i forhold til rekruttering av medarbeidere.

Dette har gitt bedriften dyktige, lojale og stabile medarbeidere som har bidratt sterkt til at Stormberg som merkevare har klart seg godt i konkurransen med sterke, internasjonale merkevarer.

Sykefraværet ligger på et lavt nivå. I snitt har det totale kort- og langtidsfraværet de siste fem årene vært på 5,4 prosent (2,7 prosent i 2005. 4,2 prosent i 2006, 7,2 prosent i 2007, 5,7 prosent i 2008, 7,4 prosent i 2009). Kilde: Stormberg.no

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.09.2010
14:33
16.12.2013 14:05Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

Kommentar:

Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.

Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.

Leif Martin Kirknes

«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes


Flere saker