JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mennesker. Motivasjon. Muligheter

Klesbedriften Stormberg selger ikke bare billige klær, men har klart det kunststykket å være en økonomisk suksess og samtidig rekruttere folk som ofte har vanskeligheter på arbeidsmarkedet.


14.09.2010
14:33
16.12.2013 14:05

jan.erik.ostlie@lomedia.no

Mens jeg sitter og venter på Steinar J. Olsen; gründeren, den opprinnelige stormbergeren, den daglige lederen av Stormberg; får jeg tid til å se meg om i de lyse lokalene til kristiansandsbedriften.

Vi bryr oss, er misjonen, turglede til alle, er visjonen. Verdigrunnlaget er mot, ærlighet, bærekraftig og inkluderende. Alt er nedfelt i tydelig blå skrift på hvit bunn.

Jeg ser bilde av ei lita jente som bygger småstein på småstein, som en varde. I motlys. Det lyser blidt sørland, det lyser alvor.

Menneskers muligheter

Og alvoret startet i 1998. Steinar J. Olsen og tre andre, hvorav en kom fra NAV, er her ennå, startet klesbedriften Stormberg under mottoet små turer er også store. En bedrift som i dag omsetter for 180 millioner kroner.

– Vi ble fort enige om at vi skulle være en bedrift som var opptatt av mer enn topp- og bunnlinja, sier Olsen.

For han hadde øye for at det fins mange mennesker i dette landet som sliter med å komme inn i arbeidslivet.

Det kan være mennesker med ulike fysiske og psykiske handikap, eller menesker som har sittet i fengsel og dermed ikke er de mest populære arbeidssøkerne.

Olsen bestemte sammen med sine kolleger at Stormberg skulle være en bedrift som rekrutterte 25 prosent av sine ansatte blant denne gruppen.

– Vi ønsker å se på menneskers evner og muligheter. Da må vi gi dem tillit. Behandler du folk som kriminelle, ja så oppfører de seg jo ofte nettopp som det, forteller han.

Opptatt av framtida

Stormberg har god kontakt med flere arbeidsmarkedsbedrifter og NAV. Sistnevnte tar de direkte kontakt med etter behov.

Når de får inn en kandidat de vurdere å ansette innenfor 25 prosent-regelen, så gjør de et intervju.

– Hva legger dere vekt på i intervjuet?

– Vi ser etter om de har motivasjon og vil videre i livet. Noen er åpne om fortida si, andre ikke. Det vi er interesserte i, er hva de vil gjøre framover, ikke hva de har gjort. Vi forventer ærlighet og sjekker gjerne referanser. Men om det er tidligere fengselsfugler, så har de jo sonet dommen ferdig når de kommer til oss, sier Olsen.

Involvering

Stormberg, som i dag har 92 ansatte, liker også å markere på sin egen hjemmeside og andre steder at de praktiserer en stor grad av medbestemmelse.

Olsen viser til Lean-metoden. De ansatte deler seg gjerne inn i mange grupper som ledes av folk som ellers ikke har lederansvar. Her diskuterer de hvordan Stormberg ledes fra dag til dag.

De har hyppige allmøter, av og til to ganger i uka. De kjører helgeseminarer og mye interninformasjon på mail. Teamarbeid er utbredt, og ofte involveres ansatte på tvers av disse teamene. Ifølge Olsen.

– Vi bruker nok litt lenger tid på beslutningene, men det blir stor kraft på det vi vedtar. Alle er ikke nødvendigvis enige om alt, men prosessen er involverende og god, mener han.

Realkompetanse

Stormberg er en bedrift der de ansatte ikke har mye formell kompetanse.

Få har universitet- og høyskoleutdanning. Men veldig mange har bra realkompetanse.

Likevel har suksessen vært formiddabel på de 12 årene bedriften har eksistert. Ti av årene har de levert med overskudd.

For kort tid siden var de imidlertid nødt til å nedbemanne med tre ansatte.

– To faste måtte gå, men disse er begge i arbeid igjen. Og en vikar kunne vi ikke fornye kontrakten med. Det var en vond situasjon. Det er jo mye mer lystig å rekruttere folk enn å gå den andre veien, forteller Olsen.

Peker ikke nese

I Stormbergs rekrutteringspolitikk vil nok noen mene at det også ligger implisert en kritikk av myndighetene og andre bedrifter som ikke er så flinke til å rekruttere fra de som oftest faller utenfor arbeidslivet. Olsen ser også dette poenget.

– Jeg har kritisert arbeidsgivere i det offentlige for ikke å rekruttere på samme måte som oss. Jeg peker ikke nese til noen, men mener jo at det er mulig å bli mye flinkere enn mange er.

Festtaler

Olsen sitter for øvrig i et regjeringsoppnevnt utvalg for arbeidsrettede tiltak og mener at effekten av arbeidsmarkedstiltak har vært veldig liten i Norge.

Han peker også på at de i Sverige har redusert midlene som brukes på dette.

Olsen skulle gjerne sett at arbeidsgivere ble pålagt å ta inn mennesker som har vært arbeidsledige lenge.

6. mars i år besøkte statsminister Jens Stoltenberg på eget initiativ Stormberg.

– Veldig hyggelig og interessant møte, forteller Olsen, som under besøket la fram et forslag om å la arbeidsgivere som ansatte folk som har vært arbeidsledige i mer enn to år få to års fritak av arbeidsgiveravgiften for denne konkrete arbeidstakeren.

Statsministeren var ikke like begeistret.

– Er det ikke en fallitterklæring å friste med økonomiske midler?

– For Stormbergs fortsatte motivering vil et sånt forslag ikke ha noen betydning, og kanskje ikke så mange andre heller. Men mange bedrifter sier de skal ta samfunnsansvar – men gjør de det? Det blir mange fine ord og mye festtaler.

Mye kastes

I 2007 begynte Stormberg også med panting av klær som den første klesbedriften i landet. Også her har Olsen oppfordret andre bedrifter til å følge Stormbergs eksempel.

Foreløpig uten synlige resultater. Men han tror dette kommer.

Om lag 1.000 plagg stormbergklær i året får de inn til panting, noe lederen mener er for lite.

– Det kastes utrolig mye brukbare klær i Norge, sier han.

Samarbeid med LO

Stormbergklærne, som gjennomgående er billige, er alle produsert i Kina – et land som ikke er verdenskjent for å ha ordnede arbeidsforhold.

Olsen forteller at heller ikke de har noen garantier for at alt er som det bør være i Kina.

– Vi jobber kontinuerlig for å forbedre arbeidsvilkårene til de som lager våre klær. Ikke minst jobber vi med lønningene. Vi får tilbakemeldinger fra den enkelte bedrift. To ganger i året reiser vi dit på anmeldte besøk. Dessuten samarbeider vi med Wei Chen i LOs internasjonale avdeling, sier Steinar J. Olsen.

Om lag 30 fabrikker i Kina med til sammen 7.000 ansatte lager stormbergklær.

Ærlighet varer lengst

En av de ansatte Stormberg har rekruttert innenfor 25 prosent-regelen er 40 år gamle Siri. Hun var stoffmisbruker i mange år og har flere fengselsdommer bak seg.

Siste gangen hun sonet, bestemte hun seg for at nå måtte det bli slutt. Riktig nok hadde hun hatt ulike jobber mellom soningen av de ulike dommene, men rusmisbruket var i ferd med å ta fullstendig overhånd.

I Stavanger fengsel, hvor hun satt, kom Siri i kontakt med programmet ”Ny Start” – og via dette med Stormberg.

En kamerat jobbet også hos Stormberg. Siri fikk permisjon fra fengslet til jobbintervju med Steinar J. Olsen.

I dag er dette tre og et halvt år siden.

– Jeg hadde vært inne i fengsel veldig lenge – det var veldig merkelig å komme ut og treffe mennesker i frihet igjen. Var litt nervøs, men det gikk da greit. Steinar ønsket at jeg var ærlig, og det prøvde jeg å være, sier hun.

Jobb alfa og omega

Så gikk det noen få dager, og Siri fikk beskjed om at hun var hjertelig velkommen hos Stormberg. På lageret.

– Det var jo akkurat det jeg ville. Jeg liker fysisk arbeid og er ikke noe kontormenneske. Nå trives jeg kjempegodt. Ikke minst fordi arbeidsmiljøet her er så bra, sier Siri.

Hos Stormberg opplever hun mye medbestemmelse og er begeistret for det Olsen og bedriften står for. Hun mener mange burde tenke på samme måte.

– Jeg har møtt mange dyktige arbeidsfolk i fengslet, men flere arbeidsgivere vil ikke ta i tidligere domfelte med ildtang en gang. Det hadde gått galt med meg om jeg ikke hadde fått tillit av Stormberg. Det er alfa og omega for en straffedømt å ha noe å gå til ved løslatelsen, sier Siri.

Stormberg er en Inkluderende arbeidsliv-bedrift og har inngått en avtale med trygdeetatens Arbeidslivssenter, som blant annet forplikter dem til å arbeide målrettet for å holde sykefraværet på et lavt nivå og å bidra til at mennesker som har problemer med å komme ut i arbeidslivet, får jobb.

Siden starten i 1998 har Stormberg rekruttert en del av sine medarbeidere blant unge mennesker som har hatt vansker med å komme inn på arbeidsmarkedet.

I Stormbergs "Handlingsplan for inkluderende arbeidsliv" er det fastsatt et mål om at 25 prosent av medarbeiderne i skal være rekruttert blant unge mennesker som har hatt problemer med å komme ut i arbeidslivet.

Stormberg har hatt et mangeårig samarbeid med NAV Arbeid, arbeidsmarkedsbedrifter og fengsler i forhold til rekruttering av medarbeidere.

Dette har gitt bedriften dyktige, lojale og stabile medarbeidere som har bidratt sterkt til at Stormberg som merkevare har klart seg godt i konkurransen med sterke, internasjonale merkevarer.

Sykefraværet ligger på et lavt nivå. I snitt har det totale kort- og langtidsfraværet de siste fem årene vært på 5,4 prosent (2,7 prosent i 2005. 4,2 prosent i 2006, 7,2 prosent i 2007, 5,7 prosent i 2008, 7,4 prosent i 2009). Kilde: Stormberg.no

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.09.2010
14:33
16.12.2013 14:05Mest lest

Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Paul S. Amundsen

Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

– Menneskelig sett skjuler det seg en personlig svært krevende situasjon bak dommen, sier advokat Anne-Lise Rolland.

– Menneskelig sett skjuler det seg en personlig svært krevende situasjon bak dommen, sier advokat Anne-Lise Rolland.

Tri Nguyen Dinh

Alenemoren ble sagt opp og sto uten inntekt. Nå kan hun få fast jobb og 300.000 i erstatning

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

Oljearbeider Øyvind Jahren mener det er urettferdig at ikke innleide skal ha samme bonuser som det de fast ansatte får.

Oljearbeider Øyvind Jahren mener det er urettferdig at ikke innleide skal ha samme bonuser som det de fast ansatte får.

Ole Palmstrøm

Innleide Øyvind krever samme bonuser som fast ansatte i bedriften

Imagebroker/Martin Siepmann

Full ordkrig: Wizz Air-sjefen kaller fagbevegelsen barnslig

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

Håvard Sæbø

Bussjåførene vant folkets støtte: – På 13 år har vi mistet 40.000 i årslønn. Det ser vi på som et tyveri

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Ny rapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air

Ap: Høyres nyslåtte motstand mot Wizz Air fremstår som en ren tilsnikelse. – Bare vås, får de til svar


Flere saker