JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mennesker. Motivasjon. Muligheter

Klesbedriften Stormberg selger ikke bare billige klær, men har klart det kunststykket å være en økonomisk suksess og samtidig rekruttere folk som ofte har vanskeligheter på arbeidsmarkedet.14.09.2010
14:33
16.12.2013 14:05

jan.erik.ostlie@lomedia.no

Mens jeg sitter og venter på Steinar J. Olsen; gründeren, den opprinnelige stormbergeren, den daglige lederen av Stormberg; får jeg tid til å se meg om i de lyse lokalene til kristiansandsbedriften.

Vi bryr oss, er misjonen, turglede til alle, er visjonen. Verdigrunnlaget er mot, ærlighet, bærekraftig og inkluderende. Alt er nedfelt i tydelig blå skrift på hvit bunn.

Jeg ser bilde av ei lita jente som bygger småstein på småstein, som en varde. I motlys. Det lyser blidt sørland, det lyser alvor.

Menneskers muligheter

Og alvoret startet i 1998. Steinar J. Olsen og tre andre, hvorav en kom fra NAV, er her ennå, startet klesbedriften Stormberg under mottoet små turer er også store. En bedrift som i dag omsetter for 180 millioner kroner.

– Vi ble fort enige om at vi skulle være en bedrift som var opptatt av mer enn topp- og bunnlinja, sier Olsen.

For han hadde øye for at det fins mange mennesker i dette landet som sliter med å komme inn i arbeidslivet.

Det kan være mennesker med ulike fysiske og psykiske handikap, eller menesker som har sittet i fengsel og dermed ikke er de mest populære arbeidssøkerne.

Olsen bestemte sammen med sine kolleger at Stormberg skulle være en bedrift som rekrutterte 25 prosent av sine ansatte blant denne gruppen.

– Vi ønsker å se på menneskers evner og muligheter. Da må vi gi dem tillit. Behandler du folk som kriminelle, ja så oppfører de seg jo ofte nettopp som det, forteller han.

Opptatt av framtida

Stormberg har god kontakt med flere arbeidsmarkedsbedrifter og NAV. Sistnevnte tar de direkte kontakt med etter behov.

Når de får inn en kandidat de vurdere å ansette innenfor 25 prosent-regelen, så gjør de et intervju.

– Hva legger dere vekt på i intervjuet?

– Vi ser etter om de har motivasjon og vil videre i livet. Noen er åpne om fortida si, andre ikke. Det vi er interesserte i, er hva de vil gjøre framover, ikke hva de har gjort. Vi forventer ærlighet og sjekker gjerne referanser. Men om det er tidligere fengselsfugler, så har de jo sonet dommen ferdig når de kommer til oss, sier Olsen.

Involvering

Stormberg, som i dag har 92 ansatte, liker også å markere på sin egen hjemmeside og andre steder at de praktiserer en stor grad av medbestemmelse.

Olsen viser til Lean-metoden. De ansatte deler seg gjerne inn i mange grupper som ledes av folk som ellers ikke har lederansvar. Her diskuterer de hvordan Stormberg ledes fra dag til dag.

De har hyppige allmøter, av og til to ganger i uka. De kjører helgeseminarer og mye interninformasjon på mail. Teamarbeid er utbredt, og ofte involveres ansatte på tvers av disse teamene. Ifølge Olsen.

– Vi bruker nok litt lenger tid på beslutningene, men det blir stor kraft på det vi vedtar. Alle er ikke nødvendigvis enige om alt, men prosessen er involverende og god, mener han.

Realkompetanse

Stormberg er en bedrift der de ansatte ikke har mye formell kompetanse.

Få har universitet- og høyskoleutdanning. Men veldig mange har bra realkompetanse.

Likevel har suksessen vært formiddabel på de 12 årene bedriften har eksistert. Ti av årene har de levert med overskudd.

For kort tid siden var de imidlertid nødt til å nedbemanne med tre ansatte.

– To faste måtte gå, men disse er begge i arbeid igjen. Og en vikar kunne vi ikke fornye kontrakten med. Det var en vond situasjon. Det er jo mye mer lystig å rekruttere folk enn å gå den andre veien, forteller Olsen.

Peker ikke nese

I Stormbergs rekrutteringspolitikk vil nok noen mene at det også ligger implisert en kritikk av myndighetene og andre bedrifter som ikke er så flinke til å rekruttere fra de som oftest faller utenfor arbeidslivet. Olsen ser også dette poenget.

– Jeg har kritisert arbeidsgivere i det offentlige for ikke å rekruttere på samme måte som oss. Jeg peker ikke nese til noen, men mener jo at det er mulig å bli mye flinkere enn mange er.

Festtaler

Olsen sitter for øvrig i et regjeringsoppnevnt utvalg for arbeidsrettede tiltak og mener at effekten av arbeidsmarkedstiltak har vært veldig liten i Norge.

Han peker også på at de i Sverige har redusert midlene som brukes på dette.

Olsen skulle gjerne sett at arbeidsgivere ble pålagt å ta inn mennesker som har vært arbeidsledige lenge.

6. mars i år besøkte statsminister Jens Stoltenberg på eget initiativ Stormberg.

– Veldig hyggelig og interessant møte, forteller Olsen, som under besøket la fram et forslag om å la arbeidsgivere som ansatte folk som har vært arbeidsledige i mer enn to år få to års fritak av arbeidsgiveravgiften for denne konkrete arbeidstakeren.

Statsministeren var ikke like begeistret.

– Er det ikke en fallitterklæring å friste med økonomiske midler?

– For Stormbergs fortsatte motivering vil et sånt forslag ikke ha noen betydning, og kanskje ikke så mange andre heller. Men mange bedrifter sier de skal ta samfunnsansvar – men gjør de det? Det blir mange fine ord og mye festtaler.

Mye kastes

I 2007 begynte Stormberg også med panting av klær som den første klesbedriften i landet. Også her har Olsen oppfordret andre bedrifter til å følge Stormbergs eksempel.

Foreløpig uten synlige resultater. Men han tror dette kommer.

Om lag 1.000 plagg stormbergklær i året får de inn til panting, noe lederen mener er for lite.

– Det kastes utrolig mye brukbare klær i Norge, sier han.

Samarbeid med LO

Stormbergklærne, som gjennomgående er billige, er alle produsert i Kina – et land som ikke er verdenskjent for å ha ordnede arbeidsforhold.

Olsen forteller at heller ikke de har noen garantier for at alt er som det bør være i Kina.

– Vi jobber kontinuerlig for å forbedre arbeidsvilkårene til de som lager våre klær. Ikke minst jobber vi med lønningene. Vi får tilbakemeldinger fra den enkelte bedrift. To ganger i året reiser vi dit på anmeldte besøk. Dessuten samarbeider vi med Wei Chen i LOs internasjonale avdeling, sier Steinar J. Olsen.

Om lag 30 fabrikker i Kina med til sammen 7.000 ansatte lager stormbergklær.

Ærlighet varer lengst

En av de ansatte Stormberg har rekruttert innenfor 25 prosent-regelen er 40 år gamle Siri. Hun var stoffmisbruker i mange år og har flere fengselsdommer bak seg.

Siste gangen hun sonet, bestemte hun seg for at nå måtte det bli slutt. Riktig nok hadde hun hatt ulike jobber mellom soningen av de ulike dommene, men rusmisbruket var i ferd med å ta fullstendig overhånd.

I Stavanger fengsel, hvor hun satt, kom Siri i kontakt med programmet ”Ny Start” – og via dette med Stormberg.

En kamerat jobbet også hos Stormberg. Siri fikk permisjon fra fengslet til jobbintervju med Steinar J. Olsen.

I dag er dette tre og et halvt år siden.

– Jeg hadde vært inne i fengsel veldig lenge – det var veldig merkelig å komme ut og treffe mennesker i frihet igjen. Var litt nervøs, men det gikk da greit. Steinar ønsket at jeg var ærlig, og det prøvde jeg å være, sier hun.

Jobb alfa og omega

Så gikk det noen få dager, og Siri fikk beskjed om at hun var hjertelig velkommen hos Stormberg. På lageret.

– Det var jo akkurat det jeg ville. Jeg liker fysisk arbeid og er ikke noe kontormenneske. Nå trives jeg kjempegodt. Ikke minst fordi arbeidsmiljøet her er så bra, sier Siri.

Hos Stormberg opplever hun mye medbestemmelse og er begeistret for det Olsen og bedriften står for. Hun mener mange burde tenke på samme måte.

– Jeg har møtt mange dyktige arbeidsfolk i fengslet, men flere arbeidsgivere vil ikke ta i tidligere domfelte med ildtang en gang. Det hadde gått galt med meg om jeg ikke hadde fått tillit av Stormberg. Det er alfa og omega for en straffedømt å ha noe å gå til ved løslatelsen, sier Siri.

Stormberg er en Inkluderende arbeidsliv-bedrift og har inngått en avtale med trygdeetatens Arbeidslivssenter, som blant annet forplikter dem til å arbeide målrettet for å holde sykefraværet på et lavt nivå og å bidra til at mennesker som har problemer med å komme ut i arbeidslivet, får jobb.

Siden starten i 1998 har Stormberg rekruttert en del av sine medarbeidere blant unge mennesker som har hatt vansker med å komme inn på arbeidsmarkedet.

I Stormbergs "Handlingsplan for inkluderende arbeidsliv" er det fastsatt et mål om at 25 prosent av medarbeiderne i skal være rekruttert blant unge mennesker som har hatt problemer med å komme ut i arbeidslivet.

Stormberg har hatt et mangeårig samarbeid med NAV Arbeid, arbeidsmarkedsbedrifter og fengsler i forhold til rekruttering av medarbeidere.

Dette har gitt bedriften dyktige, lojale og stabile medarbeidere som har bidratt sterkt til at Stormberg som merkevare har klart seg godt i konkurransen med sterke, internasjonale merkevarer.

Sykefraværet ligger på et lavt nivå. I snitt har det totale kort- og langtidsfraværet de siste fem årene vært på 5,4 prosent (2,7 prosent i 2005. 4,2 prosent i 2006, 7,2 prosent i 2007, 5,7 prosent i 2008, 7,4 prosent i 2009). Kilde: Stormberg.no

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.09.2010
14:33
16.12.2013 14:05Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

Jan-Erik Østlie

Folk flest skal ikke betale for strømkabler til oljeplattformene. Oljebransjen må ta regninga, mener tillitsvalgt

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident

Ole Palmstrøm

Vilkårene til tusenvis av postansatte er truet


Flere saker