Strengere regelverk ved sykdom
Nå jobbes det med å stramme inn regelverket ved sykdom. Departementet foreslår både raskere oppfølging av sykmeldte, og sanksjoner om regelverket ikke blir fulgt.
anne.grete.lossius@lomedia.no
I forbindelse med inngåelse av ny IA-avtale 1. mars i år ble regjeringen og partene i arbeidslivet enige om flere tiltak som skulle sikre raskere og bedre oppfølging av sykmeldte.
Partene var også enige om behovet for en gjennomgang av sanksjonene ved brudd på lovbestemte oppgaver i sykefraværsoppfølgingen.
Endringer i lovverket
– Tiltakene krever flere endringer i arbeidsmiljø- og folketrygdloven. Lovforslaget er utformet for å sikre en bedre og mer effektiv sykefraværsoppfølging, med vekt på tidligere og tettere oppfølging av den sykmeldte og reelle sanksjonsmuligheter overfor aktørene, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.
Arbeidsdepartementet sendte 1. juli i år ut en høring med forslag til endringer i de to lovverkene. Høringsnotatet gjennomgår reglene for sanksjoner overfor arbeidsgiver, arbeidstaker og lege i forbindelse med arbeidstakers sykdom.
Ansvarsforhold
Forbundssekretær i NTL, Anita Busch, forteller at høringsnotatet klargjør ansvarsforholdet til Arbeids- og velferdsetaten (AV).
– AV-etaten trenger ikke å ha en aktiv rolle i sykefraværsarbeidet på arbeidsplassen før det har gått 26 uker. Før var det slik at NAV kom inn ganske tidlig i sykemeldingsperioden. Nå skal mer legges over på arbeidsgiver og den sykmeldte, forklarer Busch.
Strengere krav
Arbeidsgivere og leger vil få strengere krav til oppfølging av den sykmeldte, og sanksjoner vil bli innført om de ikke følger opp kravene.
Blant krav til arbeidsgiver er å avholde dialogmøter innen en viss frist. Leger blir pålagt å delta på disse møtene.
– Folk kan være sykmeldte og ha arbeidsrettete tiltak på jobben, men det viktigste er at arbeidsgiver og arbeidstaker sammen skal legge planer slik at arbeidstakeren kommer raskere tilbake til jobb, sier Busch.
Arbeidstaker skadelidende
NTL mener at arbeidsgivers plikter blir avklart på en god måte i høringsnotatet, men forbundet har enkelte kritiske merknader.
Spesielt registrerer NTL at dagens sanksjoner mot arbeidstaker opprettholdes. Det innebærer at det er arbeidstaker som blir mest skadelidende i en allerede vanskelig situasjon. En arbeidstaker får stans i utbetaling om vedkommende blant annet ikke deltar på dialogmøter, mens øvrige aktører får økonomiske bøter.
Høringsfristen går ut 1. oktober. Lovendringene skal tre i kraft 1. juli 2011.
Oppfølgingsplaner skal utarbeides av arbeidsgiver og arbeidstaker senest innen fire uker.
Arbeidsgiver skal sende planen til sykmelder når den er utarbeidet, senest etter fire uker.
Sykmelder skal delta i dialogmøte 1 med mindre arbeidstaker ikke ønsker det, eller det ikke anses hensiktsmessig.
Dialogmøte 1 skal avholdes senest innen sju uker.
Ordningen med aktiv sykmelding avvikles.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.
Knut Viggen
Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake
DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.
Colourbox
Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim
Beate Oma Dahle / NTB
Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging
HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.
Colourbox.com