Raseri mot tysk sosialstøtte
Tyskerne er rasende etter at arbeidsminister Ursula von der Leyen i helgen foreslo å øke arbeidsledighetstrygden med beskjedne 40 kroner i måneden.
Ord som «vanvidd», «løftebrudd», «smålighet» og «menneskeforakt» har preget avisoverskriftene siden fem-euro-forslaget ble kjent søndag. Samtidig kommer det kritikk fra OECD-hovedkvarteret i Paris: Tyskland gir for mye støtte til underbetalte mini-jobber. Man bør heller stimulere normalt betalte heltidsjobber.
I månedsvis har regjeringen finregnet på ledighetstrygden. Og både opposisjonen og fagbevegelsen har ventet i spenning. I helgen la arbeidsminister Ursula von der Leyen fram forslag om å øke ledighetstrygden med 40 kroner måneden, fra 359 til 364 euro (364 euro = 2 907 NOK).
DGB fullstendig avvisende
Nå rammes regjeringen av rasende reaksjoner. De politiske opposisjonspartiene, sosialdemokratene SPD, De Grønne og venstresosialistene i Die Linke, lover kamp til siste slutt. Landsorganisasjonen DGB er totalt avvisende, og nestleder Annelie Buntenbach sier at regjeringen mangler «enhver respekt» for de som er avhengig av sosialstøtte.
«Forslaget er en fornærmelse mot de rundt sju millioner stønadsmottakerne i Hartz IV-systemet», sier Buntenbach
En rekke andre organisasjoner, den evangeliske kirken, Den nasjonale fattigdomskonferansen, Arbeidervelferdsorganisasjonen, for å nevne noen, kommer også med massiv kritikk.
Regjeringen til Angela Merkel står med andre ord foran en meget krevende høst. Problemene øker fordi Hartz IV-saken ikke bare må gjennom Forbundsdagen (der regjeringen har flertall), men må også godkjennes av Forbundsrådet. Etter nederlaget ved delstatsvalget i Baden-Württemberg i mai, da SPD overtok regjeringsmakten i koalisjon med De Grønne, har regjeringen mistet flertallet der. Det er dermed usikkert om det upopulære forslaget overhodet blir praktisk politikk.
Gammel verkebyll
Hartz IV har vært en verkebyll i tysk politikk helt siden den sosialdemokratiske forbundskansleren Gerhard Schröder tok initiativ til den såkalte Hartz-utredning i 2002. Året etter ble kommisjonens forslag til effektivisering og modernisering av trygde- og sosialytelsene vedtatt av regjeringen som en del av den såkalte Agenda 2010-politikken.
Kritikken mot Hartz IV har dels gått på at stønadssatsene er for lave og dels på hvordan stønadssatsene beregnes. Dagens system er slik at arbeidsledige får dekket bokostnadene etter bestemte regler. I tilegg får de 359 euro (2.900 kroner) per måned som støtte til livsopphold. Det gis tilleggsstøtte for barn.
Får råd til potetsuppe
Nå vil altså regjeringen øke dette beløpet med fem euro i måneden. Berliner Zeitung har vært hos matvaregiganten Aldi og funnet ut at for denne summen vil den arbeidsledige kunne unne seg litt ekstra i måneden, nemlig en boks potetsuppe, en flaske olivenolje og en pakke spagetti. Da har han til og med tre cent til overs!
Samtidig har regjeringen endret den såkalte strukturen for beregning av støtte. Hartz IV beregnes ut fra 240 ulike poster for daglige kostnader, og nå fjerner man alkohol og tobakk fra listen. Arbeidsledige skal heretter leve sunt og ikke drikke øl og røyke.
Hartz IV er det tyske systemet for arbeidsmarkedstiltak som blant annet regulerer trygde- og sosialytelser for arbeidsledige.
Hartz IV ble vedtatt i 2003 under den sosialdemokratiske forbundskansleren Gerhard Schröder.
I februar erklærte Den høyeste forvaltningsretten at Hartz IV er "intransparent, vilkårlig og grunnlovsstridig". Kritikken gjaldt i første rekke hvordan satsene for livsopphold blir fastsatt.
Dagens Hartz IV gir en voksen arbeidsledig 359 euro (cirka 2.900 kroner) per måned . Da er boligutgifter etter bestemte regler allerede dekket.
Fra ulike hold har det vært krevd at satsen i det minste må økes til 420 euro (3.360 kroner). Regjeringen foreslår nå å øke med fem euro, eller 40 kroner, per måned.
6,7 millioner personer mottar i dag Hartz IV-støtte. Antallet trygdemottakere er høyest i det tidligere DDR. Delstatene Berlin, Sachsen-Anhalt og Mecklenburg-Vorpommern topper statistikken med hhv. 21,6, 18,4 og 17,7 prosent sosialklienter av totalbefolkningen. De rike vest-statene Bayern og Baden-Württemberg ligger lavest med 5,1 og 5,8 prosent.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trond Giske
Leif Martin Kirknes
Giske foreslått som lokallagsleder i Trondheim, men takket selv nei til å stille
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB