Gruvedrama mot slutten
Om noen timer heises den første av de 33 gruvearbeiderne som har sittet innesperret 700 meter under bakken siden 5. august opp. På overflaten er kaoset allerede i gang.
einar.fjellvik@lomedia.no
I tillegg til koner, kjærester, elskerinner og andre pårørende som i ukevis har holdt til i «Håpets leir», har nå også 1 700 journalister fra hele verden funnet veien til den avsidesliggende gruva i ørkenen i det nordlige Chile. Også presidentene i Chile og Bolivia har varslet sitt nærvær når den første arbeideren blir heist opp en gang i natt, norsk tid.
Innesperret i over to måneder
De 33 arbeiderne ble sperret inne da gruva raste sammen 5. august. Vel to uker senere ble de oppdaget da redningsmannskapene greide å bore et tynt hull ned til tilfluktsrommet der de 33 var samlet.
Den gangen regnet man ikke med å kunne hente arbeiderne opp før ved juletid. Arbeidet med å bore et stort nok hull til å heise dem opp har imidlertid gått vesentlig raskere enn ventet, og i natt skal førstemann hentes opp fra dypet.
Rene klær og medietrening
De innesperrede har gjennomgått omfattende forberedelser til selve redningsaksjonen. Det begynte med kosthold og treningsprogrammer for å få alle slanke nok til å komme inn i redningskapselen.
I det siste har de også fått sendt ned både rene klær og shampoo for å være presentable når de møter verden igjen. De blir i tillegg utstyrt med mørke briller for å beskytte øynene mot dagslyset, en spesiell vest som skal måle blodtrykk og hjerterytme under oppfarten, og kommunikasjonsutstyr for å holde kontakten og varsle om eventuelle problemer.
De innesperrede har også fått medietrening for å takle det voldsomme oppbudet av mediefolk som venter på overflaten.
Sexy undertøy
Også oppe i «Håpets leir» forbereder man seg, melder de internasjonale nyhetsbyråene. Koner, elskerinner og kjærester har skaffet seg sexy undertøy for anledningen, og frisør og hudpleiere står parat for å hjelpe dem å se freshe ut etter uker i telt.
Kapteinen sistemann
Ifølge redningsmannskapene vil fem av de sterkeste bli heist opp først, siden de vil være de beste til å takle eventuelle problemer. Deretter kommer de svakeste, som blant annet har høyt blodtrykk, diabetes og silikose. Til slutt skal resten av de sterkeste heises opp, med Luís Urzúa, som hele tiden har fungert som leder for gruppa, som aller sistemann.
Det skal ha vært en viss konkurranse om å bli sistemann opp, siden vedkomne vil havne i Guisness’ rekordbok som den som har sittet lengst innesperret etter en gruveulykke.
Økonomisk etterspill
Blir redningsaksjonen vellykket, er det allerede klart at ulykken vil få et omfattende etterspill. Gruveselskapet hevder det er konkurs og ikke har penger til å betale de innesperrede lønn lenger enn ut september. Gruvearbeiderne har på sin side allerede tatt ut søksmål mot gruveeierne, og de planlegger det samme mot regjeringen. I begge tilfeller er grunnlaget alvorlige mangler ved sikkerheten i gruva.
En chilensk milliardær har lovet hver av de innesperrede en sum på omkring 10 000 dollar når de kommer opp, og arbeiderne har allerede fått opplæring i hvordan man oppretter en bankkonto og råd om hvordan de bør forvalte pengene sine.
Rykter, som skal være basert på et brev fra en av arbeiderne til kona hans, sier også at arbeiderne allerede har bedt en advokat sette opp en avtale om at alle inntekter fra eventuelle filmer, bøker og TV-opptredener skal deles likt mellom de 33 arbeiderne.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Trond Giske
Leif Martin Kirknes