JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Velferdsguru i vater

Nå vil hele verden ha en bit av Richard Wilkinson.21.10.2010
13:09
16.12.2013 14:24

nina.hanssen@lomedia.no

Richard Wilkinson har forsket på sosiale og økonomiske ulikheter i over 30 år. Men det var først med boka ”The spirit Level”, der levekår i 23 av de rikeste landene i verden og 49 amerikanske delstater sammenlignes, at det tok helt av

Det mest oppsiktsvekkende i boka er konklusjonen. Den viser at samfunn med større likhet gjør det bedre på praktisk talt alle områder som er viktige for folks livskvalitet. Folk har bedre helse, færre sitter i fengsel, færre drap, færre rusavhengige, lavere barnedødelighet, barn har bedre skolekarakterer og mindre psykiske lidelser. Selv mindre fedme er det i land med større likhet mellom folk.

Blant de ti viktigste bøkene

De nordiske landene og Japan kommer svært godt ut på alle disse dimensjonene og har samtidig størst økonomisk likhet mellom innbyggerne. De engelskspråklige landene som er med i undersøkelsen er på bunnen i mange statistikker.

Boka foreligger kun på engelsk i norske bokhandlere, men ligger likevel på bestselgerlisten hos bokhandelen Tronsmo i Oslo. Det britiske magasinet The New Statsman skrev nylig at ”The Spirit Level” er blant de ti viktigste bøkene på 2000-tallet.

Forventningene stiger. Dette er ikke Richard Wilkinsons første bok, og den har gjort ham kjent. Også i Norge.

Mange var forventningsfulle da velferdsguru Wilkinson gikk på talerstolen på årets velferdskonferanse.

Det er helt stille mens Wilkinson foreleser for 700 delegater i Folkets Hus. Etterpå bryter applausen løs, og varer lenge. Flere ønsker å hilse på og slå av en prat. Noen vil ha autografen. Wilkinson har mange fans blant tillitsvalgte i norsk fagbevegelse.

Tar livet med ro

Suksessforfatteren tar livet med knusende ro.

– Jeg har holdt rundt 350 foredrag alene eller sammen med samboeren de siste månedene, og er blitt vant til dette livet nå, smiler tobarnsfaren, og skjenker kaffe i koppen min.

Det er lett å slappe av i Wilkinsons selskap. Han er interessert i langt mer enn i sin egen forskning fra 20 land, og forteller ivrig at en av hans sønner nå har flyttet til Kenya for å jobbe. Han er langt inne i fortellingen om barna og samboer og kollega Kate Pickett gjennom seks år, før jeg har stilt et spørsmål. Han ler plutselig.

– Det var kanskje ikke min familie vi skulle snakke om, sier han mens han nyter suppen som blir servert.

Slekt fra Sverige

– Hvorfor ble du så engasjert i spørsmål om ulikhet?

– Min slekt kommer fra Sverige. Men mye av engasjementet mitt fikk jeg nok fra min mor som var kveker. Jeg vokste opp i et kristent kvekersamfunn med lange tradisjoner for å jobbe med likhet og rettferdighet, sier han.

I 1947 mottok kvekerne Nobels fredspris for engasjement gjennom to av sine internasjonale hjelpeorganisasjoner. Men Wilkinson opplevde aldri fattigdom på nært hold som liten. Han kommer fra øvre middelklassen. Og innrømmer at kvekernes puritanske levesett og sterkt sosialt engasjement preget oppveksten.

Brøt med kvekersamfunnet

– Da jeg var rundt 19-20 år, brøt jeg ut og har nå verken noen religiøs eller politisk tilknytning. Men med denne bakgrunnen deler jeg fortsatt verdiene og har blant annet alltid vært pasifist og imot at mitt eget land sender tropper til Irak og Afghanistan. Det er jo helt galskap, utbryter han.

De storvokste, mørke øyenbrynene danser lett. Men smilet sitter fortsatt løst på den lunefulle gentlemannen.

London School of Economics

Til tross for sterke meninger, er Wilkinson roen selv. Han er en mann i vater som roser betjeningen for god service og sørger samtidig for at alle rundt han har det de trenger.

– Mer kaffe? spør han og er klar til å helle. Jeg nikker.

Vi fortsetter samtalen om hans yrkesliv.

– Sans for tall og samfunnsøkonomi fikk jeg da jeg studerte ved London School of Economics. Det var først og fremst lærere og medelever som påvirket meg. Det var mange sterke personligheter som siden skulle prege britiske politikk. Skolen fungerte nesten som en tenketank for Labour Party den gangen, smiler han.

Flott med debatt

Wilkinson synes det er flott at ”The Spirit Level” har skapt debatt verden over. Etter at den ble oversatt til svensk, har det vært masse debatt rundt den. De konservative tenketankene har også i Sverige skrevet motinnlegg, mens svensk LO laget sin egen kortversjon der de understreker hvor viktig denne boken er.

Wilkinson håper på en debatt også i Norge. Etter å ha innledet på et frokostmøte hos Manifest Analyse og vært hovedinnleder på Velferdskonferansen i år, vet han at det er mye engasjement her. Han liker godt at tillitsvalgte og politikere bruker argumenter fra hans bok. Han har heller ingenting imot at høyresidens tenketanker lager motargumenter.

På defensiven

– I debatten om økonomisk utjevning, klasseforskjeller og ulikhet, tvinges høyresiden på defensiven, og det er relativt lett å argumentere mot dem. Vi har laget svar til de konservative tenketankenes utspill på nettet, forteller han.

Kritikken fra høyresiden går på de statistiske metodene, datautvalg og at forfatterne ikke diskuterer andre forklaringer enn små økonomiske forskjeller. Denne kritikken preller av på Wilkinson. Han er fornøyd med at politikere på venstresiden liker boka og bruker den. Blant annet er den nyvalgte labourlederen Ed Miliband meget opptatt av funnene i boka.

Ed Miliband..

– Da valgkampen i Storbritannia startet, var det liberaldemokratenes leder som ivret mest for å snakke om denne boken. Etter at han gikk i koalisjon med høyresidens David Cameron snakket han ikke lenger om funnene, sier Wilkinson.

Men også Ed Miliband var opptatt av dette og har i flere av sine taler i det siste referert til boka.

– Ja, jeg har hatt et godt forhold til både Ed og hans bror David. De har invitert meg flere ganger til labourmøter for å snakke om funnene i boka. Det er bra, sier han.

… og Barack Obama

. Wilkinson innrømmer at han gjerne skulle hørt at også president Barack Obama leste boken og ble inspirert.

– Han har en stor jobb foran seg for å endre USA som har stor ulikhet i mange stater. Jeg så jo hvordan han kjempet for å få igjennom helseforsikringsreformen, sier han.

Wilkinson tror ”The Spirit Level” vil være en inspirasjon for Obama som også er opptatt av folkehelse.

– Vi slår fast at ulikhet skaper stress og i ytterste konsekvens kan dette føre til sykdom og død. Mindre bekymring og stress i et velfungerende sosialt liv er årsaken til at samfunn med mer likhet klarer seg bedre, forteller Wilkinson.

Obama bør også merke seg at større sosiale forskjeller rammer alle i samfunnet.

– Her om dagen sendte en venn av meg et pressebilde av Obama foran en bokhandel. Bak Obama lå det nemlig en stor stabel med ”The Spirit Level”. Hadde jo vært flott om han plukket den opp, sier Richard Wilkinson.

Richard Wilkinson, britisk professor i sosialepidemologi, har forsket på sosiale og økonomiske ulikheter i over 30 år.

I 2009 ga han ut boka "The spirit level - why equality is better for everyone" sammen med samboer Kate Pickett .

Boken "The Spirit Level" (red.anmerk Vater på norsk) regnes som en av de viktigste bøkene som er gitt ut på lenge for mange på den politiske venstresiden.

Boken viser forskning fra 20 land og konkluderer blant annet med at samfunn med små klasseforskjeller har bedre folkehelse, færre i fengsel, færre drap, mindre fedme og færre med psykiske lidelser. Større ulikhet rammer alle i samfunnet, både fattig og rik.

Wilkinson har holdt 350 foredrag på under 18 måneder.

13.september holdt han hovedinnlegget på årets velferdskonferanse, arrangert av For velferdsstaten i Oslo, og deltok også på seminaret "Fattigdom i overflodssamfunnet" på samme konferanse.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.10.2010
13:09
16.12.2013 14:24Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

Sissel M. Rasmussen

Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole


Flere saker