JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Velferdsguru i vater

Nå vil hele verden ha en bit av Richard Wilkinson.21.10.2010
13:09
16.12.2013 14:24

nina.hanssen@lomedia.no

Richard Wilkinson har forsket på sosiale og økonomiske ulikheter i over 30 år. Men det var først med boka ”The spirit Level”, der levekår i 23 av de rikeste landene i verden og 49 amerikanske delstater sammenlignes, at det tok helt av

Det mest oppsiktsvekkende i boka er konklusjonen. Den viser at samfunn med større likhet gjør det bedre på praktisk talt alle områder som er viktige for folks livskvalitet. Folk har bedre helse, færre sitter i fengsel, færre drap, færre rusavhengige, lavere barnedødelighet, barn har bedre skolekarakterer og mindre psykiske lidelser. Selv mindre fedme er det i land med større likhet mellom folk.

Blant de ti viktigste bøkene

De nordiske landene og Japan kommer svært godt ut på alle disse dimensjonene og har samtidig størst økonomisk likhet mellom innbyggerne. De engelskspråklige landene som er med i undersøkelsen er på bunnen i mange statistikker.

Boka foreligger kun på engelsk i norske bokhandlere, men ligger likevel på bestselgerlisten hos bokhandelen Tronsmo i Oslo. Det britiske magasinet The New Statsman skrev nylig at ”The Spirit Level” er blant de ti viktigste bøkene på 2000-tallet.

Forventningene stiger. Dette er ikke Richard Wilkinsons første bok, og den har gjort ham kjent. Også i Norge.

Mange var forventningsfulle da velferdsguru Wilkinson gikk på talerstolen på årets velferdskonferanse.

Det er helt stille mens Wilkinson foreleser for 700 delegater i Folkets Hus. Etterpå bryter applausen løs, og varer lenge. Flere ønsker å hilse på og slå av en prat. Noen vil ha autografen. Wilkinson har mange fans blant tillitsvalgte i norsk fagbevegelse.

Tar livet med ro

Suksessforfatteren tar livet med knusende ro.

– Jeg har holdt rundt 350 foredrag alene eller sammen med samboeren de siste månedene, og er blitt vant til dette livet nå, smiler tobarnsfaren, og skjenker kaffe i koppen min.

Det er lett å slappe av i Wilkinsons selskap. Han er interessert i langt mer enn i sin egen forskning fra 20 land, og forteller ivrig at en av hans sønner nå har flyttet til Kenya for å jobbe. Han er langt inne i fortellingen om barna og samboer og kollega Kate Pickett gjennom seks år, før jeg har stilt et spørsmål. Han ler plutselig.

– Det var kanskje ikke min familie vi skulle snakke om, sier han mens han nyter suppen som blir servert.

Slekt fra Sverige

– Hvorfor ble du så engasjert i spørsmål om ulikhet?

– Min slekt kommer fra Sverige. Men mye av engasjementet mitt fikk jeg nok fra min mor som var kveker. Jeg vokste opp i et kristent kvekersamfunn med lange tradisjoner for å jobbe med likhet og rettferdighet, sier han.

I 1947 mottok kvekerne Nobels fredspris for engasjement gjennom to av sine internasjonale hjelpeorganisasjoner. Men Wilkinson opplevde aldri fattigdom på nært hold som liten. Han kommer fra øvre middelklassen. Og innrømmer at kvekernes puritanske levesett og sterkt sosialt engasjement preget oppveksten.

Brøt med kvekersamfunnet

– Da jeg var rundt 19-20 år, brøt jeg ut og har nå verken noen religiøs eller politisk tilknytning. Men med denne bakgrunnen deler jeg fortsatt verdiene og har blant annet alltid vært pasifist og imot at mitt eget land sender tropper til Irak og Afghanistan. Det er jo helt galskap, utbryter han.

De storvokste, mørke øyenbrynene danser lett. Men smilet sitter fortsatt løst på den lunefulle gentlemannen.

London School of Economics

Til tross for sterke meninger, er Wilkinson roen selv. Han er en mann i vater som roser betjeningen for god service og sørger samtidig for at alle rundt han har det de trenger.

– Mer kaffe? spør han og er klar til å helle. Jeg nikker.

Vi fortsetter samtalen om hans yrkesliv.

– Sans for tall og samfunnsøkonomi fikk jeg da jeg studerte ved London School of Economics. Det var først og fremst lærere og medelever som påvirket meg. Det var mange sterke personligheter som siden skulle prege britiske politikk. Skolen fungerte nesten som en tenketank for Labour Party den gangen, smiler han.

Flott med debatt

Wilkinson synes det er flott at ”The Spirit Level” har skapt debatt verden over. Etter at den ble oversatt til svensk, har det vært masse debatt rundt den. De konservative tenketankene har også i Sverige skrevet motinnlegg, mens svensk LO laget sin egen kortversjon der de understreker hvor viktig denne boken er.

Wilkinson håper på en debatt også i Norge. Etter å ha innledet på et frokostmøte hos Manifest Analyse og vært hovedinnleder på Velferdskonferansen i år, vet han at det er mye engasjement her. Han liker godt at tillitsvalgte og politikere bruker argumenter fra hans bok. Han har heller ingenting imot at høyresidens tenketanker lager motargumenter.

På defensiven

– I debatten om økonomisk utjevning, klasseforskjeller og ulikhet, tvinges høyresiden på defensiven, og det er relativt lett å argumentere mot dem. Vi har laget svar til de konservative tenketankenes utspill på nettet, forteller han.

Kritikken fra høyresiden går på de statistiske metodene, datautvalg og at forfatterne ikke diskuterer andre forklaringer enn små økonomiske forskjeller. Denne kritikken preller av på Wilkinson. Han er fornøyd med at politikere på venstresiden liker boka og bruker den. Blant annet er den nyvalgte labourlederen Ed Miliband meget opptatt av funnene i boka.

Ed Miliband..

– Da valgkampen i Storbritannia startet, var det liberaldemokratenes leder som ivret mest for å snakke om denne boken. Etter at han gikk i koalisjon med høyresidens David Cameron snakket han ikke lenger om funnene, sier Wilkinson.

Men også Ed Miliband var opptatt av dette og har i flere av sine taler i det siste referert til boka.

– Ja, jeg har hatt et godt forhold til både Ed og hans bror David. De har invitert meg flere ganger til labourmøter for å snakke om funnene i boka. Det er bra, sier han.

… og Barack Obama

. Wilkinson innrømmer at han gjerne skulle hørt at også president Barack Obama leste boken og ble inspirert.

– Han har en stor jobb foran seg for å endre USA som har stor ulikhet i mange stater. Jeg så jo hvordan han kjempet for å få igjennom helseforsikringsreformen, sier han.

Wilkinson tror ”The Spirit Level” vil være en inspirasjon for Obama som også er opptatt av folkehelse.

– Vi slår fast at ulikhet skaper stress og i ytterste konsekvens kan dette føre til sykdom og død. Mindre bekymring og stress i et velfungerende sosialt liv er årsaken til at samfunn med mer likhet klarer seg bedre, forteller Wilkinson.

Obama bør også merke seg at større sosiale forskjeller rammer alle i samfunnet.

– Her om dagen sendte en venn av meg et pressebilde av Obama foran en bokhandel. Bak Obama lå det nemlig en stor stabel med ”The Spirit Level”. Hadde jo vært flott om han plukket den opp, sier Richard Wilkinson.

Richard Wilkinson, britisk professor i sosialepidemologi, har forsket på sosiale og økonomiske ulikheter i over 30 år.

I 2009 ga han ut boka "The spirit level - why equality is better for everyone" sammen med samboer Kate Pickett .

Boken "The Spirit Level" (red.anmerk Vater på norsk) regnes som en av de viktigste bøkene som er gitt ut på lenge for mange på den politiske venstresiden.

Boken viser forskning fra 20 land og konkluderer blant annet med at samfunn med små klasseforskjeller har bedre folkehelse, færre i fengsel, færre drap, mindre fedme og færre med psykiske lidelser. Større ulikhet rammer alle i samfunnet, både fattig og rik.

Wilkinson har holdt 350 foredrag på under 18 måneder.

13.september holdt han hovedinnlegget på årets velferdskonferanse, arrangert av For velferdsstaten i Oslo, og deltok også på seminaret "Fattigdom i overflodssamfunnet" på samme konferanse.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.10.2010
13:09
16.12.2013 14:24Mest lest

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

Morten Hansen

Gunn ble tilbudt 10.000 ekstra i måneden for å vente med å gå av med pensjon

Hanna Skotheim

Kaisa har vært fattig i verdens rikeste land: – Det er stigmatiserende å stå fram som fattig i Norge

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Da Rafal (33) begynte å kreve lønn mellom oppdrag, ble jobben et mareritt

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Illustrasjonsfoto: Motortion/Colourbox

Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb. Her forteller tre ansatte sine historier

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Hanna Skotheim, Sidsel Valum og Brian Cliff Olguin

Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

Eivind Senneset

Først to år etter, er yrkesskaden til Yngve godkjent av Nav

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Helge Rønning Birkelund

Arbeiderpartiet har formelt bedt regjeringen utsette jernbanepakke fire

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

Roy Ervin Solstad

Bussjåfør ble bøtelagt for mobilbruk, men nektet å betale. Nå har han vunnet i retten

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Torgny Hasås

Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

Jan-Erik Østlie

AAP-generalen øyner håp om bedre forhold for syke og skadde i norsk arbeidsliv

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

Bakgrunnsfoto: Erlend Angelo

Her er LO-forbundenes ønske-statsråder

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

Tormod Ytrehus

Solberg om EUs fjerde jernbanepakke: – Tradisjon for å gjennomføre stortingsvedtak

Leif Martin Kirknes

LOs tre mektigste krever at Støre endrer loven

Kommentar

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Erna vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering»

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Erlend Angelo

Joachim har kjempet mot bemanningsbyråene i mange år. Nå kan bygningsarbeideren juble

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

Jan-Erik Østlie

Ropstad innrømmer at han prøvde å unngå skatt på pendlerleilighet

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Eivind Senneset

Heidi (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere

Jan-Erik Østlie / Atle Espen Helgesen

Industri Energi med tydelige forventninger til ny regjering

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

Tormod Ytrehus

App-selskap vann konkurranse om å køyre taxi for kommunen

Jan Erik Østlie

Støre kan juble: Norge skifter fra blått til rødt


Flere saker