JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Velferdsguru i vater

Nå vil hele verden ha en bit av Richard Wilkinson.21.10.2010
13:09
16.12.2013 14:24

nina.hanssen@lomedia.no

Richard Wilkinson har forsket på sosiale og økonomiske ulikheter i over 30 år. Men det var først med boka ”The spirit Level”, der levekår i 23 av de rikeste landene i verden og 49 amerikanske delstater sammenlignes, at det tok helt av

Det mest oppsiktsvekkende i boka er konklusjonen. Den viser at samfunn med større likhet gjør det bedre på praktisk talt alle områder som er viktige for folks livskvalitet. Folk har bedre helse, færre sitter i fengsel, færre drap, færre rusavhengige, lavere barnedødelighet, barn har bedre skolekarakterer og mindre psykiske lidelser. Selv mindre fedme er det i land med større likhet mellom folk.

Blant de ti viktigste bøkene

De nordiske landene og Japan kommer svært godt ut på alle disse dimensjonene og har samtidig størst økonomisk likhet mellom innbyggerne. De engelskspråklige landene som er med i undersøkelsen er på bunnen i mange statistikker.

Boka foreligger kun på engelsk i norske bokhandlere, men ligger likevel på bestselgerlisten hos bokhandelen Tronsmo i Oslo. Det britiske magasinet The New Statsman skrev nylig at ”The Spirit Level” er blant de ti viktigste bøkene på 2000-tallet.

Forventningene stiger. Dette er ikke Richard Wilkinsons første bok, og den har gjort ham kjent. Også i Norge.

Mange var forventningsfulle da velferdsguru Wilkinson gikk på talerstolen på årets velferdskonferanse.

Det er helt stille mens Wilkinson foreleser for 700 delegater i Folkets Hus. Etterpå bryter applausen løs, og varer lenge. Flere ønsker å hilse på og slå av en prat. Noen vil ha autografen. Wilkinson har mange fans blant tillitsvalgte i norsk fagbevegelse.

Tar livet med ro

Suksessforfatteren tar livet med knusende ro.

– Jeg har holdt rundt 350 foredrag alene eller sammen med samboeren de siste månedene, og er blitt vant til dette livet nå, smiler tobarnsfaren, og skjenker kaffe i koppen min.

Det er lett å slappe av i Wilkinsons selskap. Han er interessert i langt mer enn i sin egen forskning fra 20 land, og forteller ivrig at en av hans sønner nå har flyttet til Kenya for å jobbe. Han er langt inne i fortellingen om barna og samboer og kollega Kate Pickett gjennom seks år, før jeg har stilt et spørsmål. Han ler plutselig.

– Det var kanskje ikke min familie vi skulle snakke om, sier han mens han nyter suppen som blir servert.

Slekt fra Sverige

– Hvorfor ble du så engasjert i spørsmål om ulikhet?

– Min slekt kommer fra Sverige. Men mye av engasjementet mitt fikk jeg nok fra min mor som var kveker. Jeg vokste opp i et kristent kvekersamfunn med lange tradisjoner for å jobbe med likhet og rettferdighet, sier han.

I 1947 mottok kvekerne Nobels fredspris for engasjement gjennom to av sine internasjonale hjelpeorganisasjoner. Men Wilkinson opplevde aldri fattigdom på nært hold som liten. Han kommer fra øvre middelklassen. Og innrømmer at kvekernes puritanske levesett og sterkt sosialt engasjement preget oppveksten.

Brøt med kvekersamfunnet

– Da jeg var rundt 19-20 år, brøt jeg ut og har nå verken noen religiøs eller politisk tilknytning. Men med denne bakgrunnen deler jeg fortsatt verdiene og har blant annet alltid vært pasifist og imot at mitt eget land sender tropper til Irak og Afghanistan. Det er jo helt galskap, utbryter han.

De storvokste, mørke øyenbrynene danser lett. Men smilet sitter fortsatt løst på den lunefulle gentlemannen.

London School of Economics

Til tross for sterke meninger, er Wilkinson roen selv. Han er en mann i vater som roser betjeningen for god service og sørger samtidig for at alle rundt han har det de trenger.

– Mer kaffe? spør han og er klar til å helle. Jeg nikker.

Vi fortsetter samtalen om hans yrkesliv.

– Sans for tall og samfunnsøkonomi fikk jeg da jeg studerte ved London School of Economics. Det var først og fremst lærere og medelever som påvirket meg. Det var mange sterke personligheter som siden skulle prege britiske politikk. Skolen fungerte nesten som en tenketank for Labour Party den gangen, smiler han.

Flott med debatt

Wilkinson synes det er flott at ”The Spirit Level” har skapt debatt verden over. Etter at den ble oversatt til svensk, har det vært masse debatt rundt den. De konservative tenketankene har også i Sverige skrevet motinnlegg, mens svensk LO laget sin egen kortversjon der de understreker hvor viktig denne boken er.

Wilkinson håper på en debatt også i Norge. Etter å ha innledet på et frokostmøte hos Manifest Analyse og vært hovedinnleder på Velferdskonferansen i år, vet han at det er mye engasjement her. Han liker godt at tillitsvalgte og politikere bruker argumenter fra hans bok. Han har heller ingenting imot at høyresidens tenketanker lager motargumenter.

På defensiven

– I debatten om økonomisk utjevning, klasseforskjeller og ulikhet, tvinges høyresiden på defensiven, og det er relativt lett å argumentere mot dem. Vi har laget svar til de konservative tenketankenes utspill på nettet, forteller han.

Kritikken fra høyresiden går på de statistiske metodene, datautvalg og at forfatterne ikke diskuterer andre forklaringer enn små økonomiske forskjeller. Denne kritikken preller av på Wilkinson. Han er fornøyd med at politikere på venstresiden liker boka og bruker den. Blant annet er den nyvalgte labourlederen Ed Miliband meget opptatt av funnene i boka.

Ed Miliband..

– Da valgkampen i Storbritannia startet, var det liberaldemokratenes leder som ivret mest for å snakke om denne boken. Etter at han gikk i koalisjon med høyresidens David Cameron snakket han ikke lenger om funnene, sier Wilkinson.

Men også Ed Miliband var opptatt av dette og har i flere av sine taler i det siste referert til boka.

– Ja, jeg har hatt et godt forhold til både Ed og hans bror David. De har invitert meg flere ganger til labourmøter for å snakke om funnene i boka. Det er bra, sier han.

… og Barack Obama

. Wilkinson innrømmer at han gjerne skulle hørt at også president Barack Obama leste boken og ble inspirert.

– Han har en stor jobb foran seg for å endre USA som har stor ulikhet i mange stater. Jeg så jo hvordan han kjempet for å få igjennom helseforsikringsreformen, sier han.

Wilkinson tror ”The Spirit Level” vil være en inspirasjon for Obama som også er opptatt av folkehelse.

– Vi slår fast at ulikhet skaper stress og i ytterste konsekvens kan dette føre til sykdom og død. Mindre bekymring og stress i et velfungerende sosialt liv er årsaken til at samfunn med mer likhet klarer seg bedre, forteller Wilkinson.

Obama bør også merke seg at større sosiale forskjeller rammer alle i samfunnet.

– Her om dagen sendte en venn av meg et pressebilde av Obama foran en bokhandel. Bak Obama lå det nemlig en stor stabel med ”The Spirit Level”. Hadde jo vært flott om han plukket den opp, sier Richard Wilkinson.

Richard Wilkinson, britisk professor i sosialepidemologi, har forsket på sosiale og økonomiske ulikheter i over 30 år.

I 2009 ga han ut boka "The spirit level - why equality is better for everyone" sammen med samboer Kate Pickett .

Boken "The Spirit Level" (red.anmerk Vater på norsk) regnes som en av de viktigste bøkene som er gitt ut på lenge for mange på den politiske venstresiden.

Boken viser forskning fra 20 land og konkluderer blant annet med at samfunn med små klasseforskjeller har bedre folkehelse, færre i fengsel, færre drap, mindre fedme og færre med psykiske lidelser. Større ulikhet rammer alle i samfunnet, både fattig og rik.

Wilkinson har holdt 350 foredrag på under 18 måneder.

13.september holdt han hovedinnlegget på årets velferdskonferanse, arrangert av For velferdsstaten i Oslo, og deltok også på seminaret "Fattigdom i overflodssamfunnet" på samme konferanse.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.10.2010
13:09
16.12.2013 14:24Mest lest

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte går opp i lønn for andre gang i år

Kronikk

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse?  (Illustrasjonsfoto)

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse? (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Kan du få sparken av å si nei til koronavaksine?». Se hva Jussformidlingen svarer

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Sjekk lista: Dette vedtok Frp på landsmøtet

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Jan-Erik Østlie

Vedum frykter matmangel i neste krise, Solberg mener vi kan spise fisk

Sylvi Listhaug har trolig en tung valgkamp i vente. I alle fall om man skal tro meningsmålingene.

Sylvi Listhaug har trolig en tung valgkamp i vente. I alle fall om man skal tro meningsmålingene.

Leif Martin Kirknes

Listhaug vil ha et skarpere Frp – men lokalpolitikere melder seg ut


Flere saker