Ryanair dropper Frankrike
Fransk arbeidslovgivning ble for mye for Ryanair. Nå trekker de seg ut.
Håpløse arbeidsbetingelser har ikke bare ført til problemer for Ryanair i Norge. I Frankrike har påtalemyndighetene satt i gang en prosess mot Ryanair for brudd på fransk arbeidslovgivning. Reaksjonen fra det irske flyselskapet var å trekke seg helt ut av landet.
Også i Tyskland har Ryanair problemer. Onsdag ble det kjent at selskapet innstiller rundt en tredel av all virksomhet, men her er årsaken den varslede flyskatten som innføres fra nyttår.
Fransk dekret
Det er et fransk dekret fra 2006 som er årsaken til at Ryanair nå trekker seg ut av Frankrike, skriver Berlin-avisen «Neues Deutschland».
Ifølge dekretet, som ble vedtatt kort etter at Ryanair åpnet sin base i Marseilles i 2006, skal alle som er ansatt på baser i Frankrike, også piloter og kabinpersonal, behandles og betales i henhold til fransk arbeidslovgivning. I tillegg må selskapene betale sosiale utgifter for sine ansatte til Frankrike. Det franske dekretet bryter med en EU-regel på området, men franskmennene kjører løpet og har stevnet Ryanair for Arbeidsretten.
Ryanair har åpenbart gitt opp en rettslig kamp og trekker seg ut av Frankrike. I første omgang dreier det seg om flygninger på Marseilles. Om dette får konsekvenser for Ryanair-ruten mellom Oslo Lufthavn (Torp) og Marseilles er uklart, da det ikke var mulig å få klarhet i om Oslo-Marseilles-ruten har base i Norge eller i Frankrike.
Problematisk
LO-advokat Einar Stueland sier til FriFagbevegelse.no at billigflyselskaper som Ryanair opererer på en måte, der deler av virksomheten kan være problematisk.
– Det er helt klart at de som jobber på bakken og er ansatt i norske selskaper omfattes av norsk lovgivning. Flygende personell er litt kilent, og det kommer an på hvor de har sin base og er stasjonert. Dette er grensespørsmål som er vanskelige, sier Stueland.
Arbeidsmiljøloven gjelder uansett
LO-advokaten sier at det for personell ansatt i Norge uansett ikke er noe spørsmål. Da vil arbeidsmiljøloven regulere forholdene. For det flygende personell, som kanskje bare er noen timer i Norge, men ellers arbeider i luften til og fra norske destinasjoner, kan det være vanskelig. I tillegg kommer at de uansett ikke er organisert, slik at hverken norske eller andre lands fagorganisasjoner kommer inn i bildet.
I LO følger man utviklingen innenfor denne sektoren nøye, men det har hittil ikke vært noen henvendelser om å ta opp saken siden det ikke er kjent at noen av de ansatte er organisert i LO-forbund.
Ikke godt nok
– HK-sekretær Lise Skaret i fagforeningen for luftfart og reiseliv sier at dersom norsk lovgivning ikke er god nok for å skaffe ordentlige arbeidsforhold i Ryanair, så må vi endre loven. Hva er din kommentar?
–Vel, jeg tror at den norske arbeidsmiljøloven er god nok. Den sikrer grunnleggende rettigheter og organisasjonsfrihet, men jeg har inntrykk av at her mangler det en del i Ryanair. Problemet igjen er at Ryanair-ansatte ikke er organisert, sier advokaten.
Reduserer i Tyskland
Ryanair er altså på vei ut av Frankrike fordi de ikke vil risikere en arbeidsrettssak. I Tyskland reduserer de også tilbudet med en tredel. På Ryanairs hovedflyplass i Tyskland, Frankfurt (Hahn), reduseres antall flygninger fra 532 til 382. Det betyr cirka en million færre reisende. I tillegg betyr det 150 færre Ryanair-ansatte i Frankfurt pluss færre ansatte i servicetjenester. Totalt dreier det seg om rundt 1.000 færre ansatte på Frankfurt (Hahn). Men årsaken sier Ryanair er de nye avgiftene.
I Tyskland er man ikke overbevist om det. I en kommentar i Sueddeutsche Zeitung skriver Sibylle Haas at ingen flyselskaper nedlegger ruter som er lønnsomme. Hun mener Ryanair har en rekke ruter, der de tjener for dårlig, og at det er grunnen. Den nye flyavgiften er et vikarierende motiv. Hverken Lufthansa, Airberlin eller Germanwings, de tre største tyske flyselskapene, har varslet innskrenkninger som følge av de nye tyske flyavgiftene.
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.
Idun Teeuwen
Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Iselin Nybø
NFD / Øyvinn Myge
Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie
Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning
FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).
Alf Ragnar Olsen
Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt
SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.
Stortinget
Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV
Fagforbundet-leder Mette Nord
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-leder varsler «opprør» hvis det ikke blir lønnsvekst
– Vi må gå fra å jakte deltid til å jakte heltid, mener leder i Nordland Ap, Mona Nilsen.
Helge Rønning Birkelund