JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bekymret for likestillingen

NTL-leder Turid Lilleheie advarer mot sterke krefter som jobber mot likestilling.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

I sin åpningstale til Norsk Tjenestemannslags landsmøte mandag, understreket avtroppende leder Turid Lilleheie at likelønnskampen er en viktig sak for NTL, fagbevegelsen og henne personlig. Hun krever friske midler til likelønn, og vet hvor Jens Stoltenberg kan hente de første pengene fra:

- Jens Stoltenberg: Du lurer kanskje på hvor du skal ta pengene fra. Der har jeg et forslag. I Stortingsproposisjon 1, under kapittel 844, post 70 har jeg funnet 1,437 milliarder blanke kroner som vi kan bruke på likelønnstiltak i neste hovedoppgjør. Og det, mine venner, er pengene som i dag går til kontantstøtte. De pengene kunne jeg godt tenkt meg, sier Lilleheie.

Bekymra for likestillingen

Lilleheie var også inne på en av hennes hjertesaker: kvinner i arbeidslivet, og retten til heltid. Hun erundrer seg over at unge kvinner tar høyere utdanning i større grad enn menn, men likevel velger å jobbe deltid.

- Dere synes kanskje jeg høres moraliserende ut, men jeg er bekymret for likestillingen i Norge. Jeg tror unge kvinner ikke har skjønt betydningen av å være økonomisk selvstendig, og sørge for at de selv har et godt og stabilt fotfeste i arbeidsmarkedet, sa Lilleheie.

Se landsmøtet direkte her.

Hun poengterte at hun er glad LO-ledelsen har prioritert arbeidet med å bekjempe ufrivillig deltid høyt.

Lilleheie advarer samtidig mot forslagene om å fjerne fedrekvoten.

Kvinnekraft i åpningsnummer

- Det er gjort mye bra på likestillingsfeltet i Norge, men jeg er bekymret, fordi det går litt på revers. Sterke krefter presser på, og et eksempel er Høyre og Fremskrittspartiet som ønsker å fjerne fedrekvoten. Dette fatter og begriper jeg ikke, fortalte Lilleheie.

Kritiserte byråkratisering

I åpningstalen sin uttalte Lilleheie at byråkratiseringen i offentlig sektor ikke ser ut til å ha noen endre, og fastslo at dette er noe NTL-medlemmene er utrolig opptatt av.

- Jeg får inn rapporter fra tillitsvalgte som forteller at alt de gjør blir vurdert på kvantitet, kvaliteten glemmes.Velferdsordninger kan ikke forvaltes som en hvilken som helst bedrift. Mitt budskap til fornyingsminister Rigmor Aasrud er: Slipp de ansatte fri!

Lilleheie angrep også bruken av midlertidige ansettelser i offentlig sektor, og kaller det dårlig personalpolitikk og dårlig forvaltningspolitikk.

- Midlertidige tilsettinger er en sak som vil få mye oppmerksomhet under dette landsmøtet. Jeg tror også det er en kampsak som kan appellere til nye medlemsgrupper, sa Lilleheie.

Fornøyd med vekst

NTLs avtroppende leder kunne også melde om et forbund som er større enn noensinne. 49688 medlemmer var registrert før helga, og Lilleheie er imponert over medlemmenes innsats.

- NTL har vokst seg stor og sterk de siste årene. Vi er fortsatt ett av de største forbundene i LO-familien, og en slik størrelse gir både synlighet og innflytelse. Uten dyktige lokale tillitsvalgte hadde vi aldri blitt så store. Jeg vil gi honnør og en varm hilsen til alle dere som utrettelig står på for NTL sine medlemmer på arbeidsplassene, sa hun.

I tillegg rettet Lilleheie en advarende pekefinger mot LO, og råder organisasjonen til å bevege seg bort fra å profilere seg som industriarbeiderens høyborg. Lilleheie mener organisasjonen må innse at arbeidslivet er i endring, og at LO må sette handling bak visjonene om å tiltrekke seg flere langtidsutdannede.

Les også: Misfornøyd med likelønn

- Jeg mener at LO må fornye seg slik at LO kan fortsette å være den største og viktigste arbeidstakerorganisasjonen i landet. Det er en fare for demokratiet om LO mister sin posisjon som samfunnsinstitusjon. Vi har klart å rekruttere mange langtidsutdannede til LO-familien. Og hvis Roar (Flåthen) vil vite hvordan han kan komme seg ut av industriromantikken, og tilpasse LOs politikk til en bredere medlemsmasse, så kan han gjerne ringe oss i NTL for råd, foreslo hun.

Rødgrønt hjerte

Den rødgrønne regjeringen har ikke levert så god politikk som Lilleheie hadde ønsket.

- Jeg er utålmodig av natur, og skulle gjerne sett at den rødgrønne regjeringen fikk til enda mer av det de har lovet i Soria Moria, både på likelønnsområdet, i familiepolitikken og i velferdsforvaltningen, sa hun, og la kjapt til:

- Jeg fortsetter å støtte det rødgrønne prosjektet, med hele mitt hjerte. Det er gjennom rødgrønt styre at vi i NTL får størst gjennomslag for vår politikk, det har vi sett i sak etter sak, sa hun, og ønsket alle et godt landsmøte.

Annonse
Annonse