Aasrud manar til utvikling
Offentleg sektor skal effektiviserast, men det betyr ikkje færre tilsette, fastslår fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap).
anders.hauge-eltvik@lomedia.no
Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) gjesta NTL sitt landsmøte mandag. Ho var tydeleg på at offentleg sektor står framfor store utfordringar, med internasjonal finanskrise, eldrebølgje og oljeressursar som har ei avgrensa levetid.
For å møte desse utfordringane, seier Aasrud at det offentlege må utviklast, med hjelp frå dei tilsette og IKT.
- Eg ønskjer ein offentleg sektor som møter folks forventningar, leverer tenester effektivt og med høg kvalitet og utnyttar teknologien. Det er ikkje tvil om at vi står framfor krevande utfordringar, som gjer omstilling heilt naudsynt. Klarar vi ikkje dette, kan vi stå framfor ein situasjon der offentlege oppgåver vert tekne over av private, seier Aasrud.
Ikkje nedbemanning
Aasrud var snar med å presisere at omstilling ikkje inneber oppseiingar.
- Den viktigaste faktoren er vi som jobbar i staten. Difor treng vi kompetente leiarar og medarbeidarar. Skal vi lukkast med fornyinga av statleg sektor, må vi utvikle kompetansen til dei tilsette gjennom heile livet, seier ho.
Samstundes trekk Aasrud fram moglegheitene med ny teknologi.
- Det er liten tvil om at IKT er den enkeltfaktoren som kan bidra mest til fornying dei neste 20 år. Det kan bidra til mindre bruk av ressursar og høg brukartilfredsheit.
Bevarar lønnssystemet
Statsråden fekk òg spørsmål fra NTL-medlemmer, om ho vil oppretthalde dagens statlege lønnssystem, om ho vil sikre betre innverknad frå tilsette i omstillingsprosessar, om ho meiner lokal fordeling av likelønnspotten fungerer godt og om ho kunne garantere at det ikkje ville komme fleire angrep på systemet med kollektive avtaler.
- I lønnsoppgjøret var eg oppteken av at vi skulle gjere ein forskjel på likeløn, og det syns eg vi har fått til saman og kan vere stolte av. Eg har ingen planar om å kaste lønnssystemet vi har på båten, til det er det for verdifullt, sa ho.
Aasrud tok med seg at NTL Skatt ikkje er nøgde med med opplegget for likelønnspotten, og ville ikkje gå inn i spesiefikke omstillingsprosessar.
Vil redusere byråkratiseringa
I si landsmøtetale utfordra Turid Lilleheie statsråden på bruken av midlertidige i staten, og kravde reduksjon i denne. Ho åtvara òg mot aukande byråkratisering, og oppfordra statsråden om å sleppe dei tilsette fri.
Aasrud svarte ikkje på dette direkte i talen, men seier seg einig i at byråkratiet i staten bør reduserast.
- Vi endar lett med å seie at vi vil ha ein rapport eller statistikk når vi lurar på noko. Det er sjeldan nokon seier vi ikkje treng ein eigen statistikk når det vert etterspurd. Eg er einig i at det er blitt for mykje, men samstundes er det vanskeleg å peike spesifikt på kva ein ikkje treng. Eg trur mykje vil bli betre med nye IKT-løysingar, der mykje kan gjerast automatisk, seier Aasrud.
- Tykkjer du staten har ein god praksis for midlertidige tilsetjingar?
- Vi har etablert gode permisjonsordningar, og då er ein nøydd til å ha ein del midlertidige. Det er interessant å høyre om vi har ein for lemfeldig praksis med permisjonar, seier Aasrud.
Mest lest
Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.
Brian Cliff Olguin
Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Sykepleiere får ny lønn – streik avverget
SIKKERHETSNETT: Klubbleder i Aker BP, Ingard Haugeberg, sier sikkerhetsnettet de tidligere BP-ansatte fikk under fusjonen til Aker BP, ikke har noen utløpsdato.
Industri Energi
Klubbleder Ingard kjemper for sluttpakker til 231 ansatte. Nå blir det rettssak
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen
PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.
Harald Vingelsgaard
Álfhildur (21) mistet lappen: Går på skøyter over sjøen for å komme seg på jobb
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.
Syver Grepstad
Mannskapet hadde ikke fått lønn på seks måneder – likevel fikk båten oppdrag i Norge
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Landsmøtet 2021:
DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.
Brian Cliff Olguin
Her er HKs nye ledelse
I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.
Morten Hansen
Togrenholdere har fått mer jobb og mindre lønn etter bytte av arbeidsgiver
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Jonas Gahr Støre mener regjeringen nå svikter titusener av permitterte.
Jan-Erik Østlie
Støre refser Solbergs utspill om permitterte: – Rett og slett arrogant
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
FIKK ETTERBETALING: Fra venstre: Trond Østgård og Øyvind Jahren fikk begge rundt 200 000 kroner i etterbetaling etter seieren i Høyesterett. Begge var innleide fra Semco Maritime, men Østgård ble fast ansatt i Aker BP i 2018.
Ole Palmstrøm