Stor sjåførmangel
Bussbransjen trenger mellom 1500 og 2000 nye sjåfører hvert år framover. Offentlige tiltak er nødvendig for å bedre situasjonen, mener Bilpersonalets landsråd.
oystein@lomedia.no
Prisen på et sertifikat ligger fra 70 000 opp til 100 000 kroner.
– Vi må få økonomien på plass. Staten må inn og bidra med penger, sier Jan Audun Strand, leder i Bilpersonalets landsråd (BL).
Alt i 2006 sa landsrådet fra om at her gjelder det å være føre var. Det tar tid å utdanne sjåfører. To år senere ble EUs direktiv for yrkessjåfører innført i Norge. Etter september 2008 kreves en grunnopplæring i tillegg til selve førerkortet, derfor er prisen blitt så høy.
– Politikerne ønsker flere kollektivreisende og hyppigere avganger, men da trengs det flere sjåfører. Dessuten må det bygges kollektivfelt. Nå står bussene i samme kø som privatbilene i storbyene, bortsett fra i Trondheim. To tiltak er helt nødvendige: Bedre framkommelighet og tilskudd til utdanningen, sier Strand.
Støtte
Hittil har kun Hordaland fylkeskommune gått inn med penger. I samarbeid med flere selskaper setter de av to millioner kroner til 20–25 søkere som vil inn i yrket. Over 300 søkte om plass.
– Så langt har bare én fylkeskommune tatt dette inn over seg. Vi mener tilskudd er helt nødvendig når sertifikatet blir så dyrt, sier Strand.
I Nettbuss er gjennomsnittsalderen nå 49 år, så rekruttering er nødvendig. Samtidig er det åpnet for at folk i yrket kan fortsette til de er 75 år. Kravet er årlig helseattest.
– Ingen god løsning, sier Strand i kommentar til regelendringen som kom tidligere i år.
I stedet må yrket få økt status, bedre arbeidsforhold og høyere lønn, noe som går i riktig retning etter at bransjeavtalen ble underskrevet.
I Stortinget
Samferdselsministeren har bedt Vegdirektoratet om å vurdere den nedre aldersgrensen, 21 år, på nytt. I Sverige og Finland har de åpnet for at 18-åringer kan kjøre buss med et regelverk som gir visse begrensninger.
– Jeg mener det er feil vei å gå. Alle bør ha fem års erfaring med annen kjøring og få en grunnleggende kompetanse først. På den andre siden ser jeg at det blir et konkurransefortrinn for lastebilnæringen når 18-åringene kan kjøre vogntog, sier Jan Audun Strand.
Leder i transportkomiteen, Knut Arild Hareide, spurte samferdselsministeren hva hun kan gjøre for å lette på situasjonen, og pekte nettopp på alderssammensetningen i næringen og at det er 21 års aldersgrense.
– Det innebærer at det tradisjonelle opplæringsløpet for yrkesfagene i liten grad er aktuelt. I tillegg har kompetansekrav gjort sertifikatet mye dyrere, med en kostnad på minimum 70 000 kroner. I 2009 var det i underkant av 300 personer som fullførte den grunnutdanningen som er nødvendig, sa Hareide.
Ingen avklaring
Debatten etterpå viste at stortingsrepresentantene er usikre på hva en lavere aldersgrense vil ha å si for trafikksikkerheten. Susanne Bratli (Ap) har ikke konkludert, men er skeptisk. Hun understreket at bransjen selv må gjøre mer for å framstå som attraktiv, siden det er bred politisk enighet om å øke kollektivandelen av reisende.
– Skal man da klare å vinne denne kampen, er en først og fremst avhengig av å drive et aktivt rekrutteringsarbeid og ha en næring og et yrke med et godt omdømme. Det omdømmet er det bare selskapene selv som klarer å bygge, sa Bratli.
Stor satsing
Når det interaktive nettstedet busslappen.no blir ferdig utviklet kan alle ta en test og se om yrket passer for dem. Der ligger det også mye informasjon om hva som kreves og hvordan hverdagen kan arte seg.
– Vi er helt avhengige av at mange reiser kollektivt, og bussen står for 60 prosent av den transporten her i landet, sa politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet, Sigrid Brattabø Handegard da hun var med på lanseringen av kampanjen.
– Vi ser at både Oslo og flere av de andre byene er i ferd med å lykkes, kollektivtrafikken øker. Departementet er svært glad for at bransjen og organisasjonene har gått sammen om dette, sa Brattabø Handegard, og garanterte samtidig for en halv million i støtte fra departementet til tiltaket. Den øvrige finansieringen er foreløpig ikke på plass.
Innført i Norge fra 10. september 2008 for buss. Året etter for lastebil.
Etter dette må alle ta grunnutdanning i tillegg til føreropplæringen.
Sjåfører som har tatt sertifikat før disse datoene kan fortsette, men må fornye kompetansen hvert femte år, de første i 2011.
Denne etterutdanningen er på 35 timer over fem dager. Omfatter blant annet trafikksikkerhet, førstehjelp, lovbestemmelser og arbeidsmiljø.
Obligatorisk oppmøte. Alle dagene må gjennomføres i løpet av seks måneder.
Nye sjåfører må også gjennomføre dette hvert femte år.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp