Sør vil prege fagbevegelsen
Med de fleste medlemmene i sør vil internasjonal fagbevegelse se annerledes ut i løpet av et par tiår, ifølge Liv Tørres, forfatteren av boka «Bak fanene».
stig.christensen@lomedia.no
Det er fagbevegelsene i den vestlige og nordlige verden som nå dominerer Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS). Generalsekretæren kommer fra Australia, presidenten fra Tyskland. Generalsekretæren i UNI er fra Storbritannia.
De nordiske landene har også i stor grad gjort seg gjeldene. Dette vil ikke vare. Et scenario i Liv Tørres' bok er at en mer kampvillig og aksjonsrettet fagbevegelse i sør vil ta over hegemoniet i løpet av noen tiår. Både CUT i Brasil og COSATU i Sør-Afrika er ruvende bevegelser. Land som Kina, India og Brasil har styrket sin økonomiske posisjon i verden, og Tørres minner om at fagbevegelsen i disse landene for lengst har inngått et samarbeid. Tørres har selv bodd og arbeidet i Sør-Afrika, og minner om at COSATU var en viktig organisasjon i bekjempelsen av apartheid. Det gir tung erfaring.
– Jeg tror vi vil få internasjonale kampanjer der verdens fagbevegelse vil bruke streikeretten mer strategisk, sier Tørres. Hun ser for seg at man vil legge økt trykk på forhandlingene i flernasjonale selskaper.
Kina med 200 millioner
Kina har 200 millioner fagorganiserte, flere enn hele IFS til sammen, med sine 176 millioner. Fagbevegelser som er så underlagt et parti som den kinesiske, kan ikke være med i IFS, men hvem vet hva fremtiden vil bringe av utvikling og forandring? India er også et stort land med en mer oppsplittet fagbevegelse. Begge vil gjøre seg mer gjeldende på 20 års sikt.
– Kinesisk fagbevegelse er formelt utenfor IFS, men mange enkeltbevegelser, blant dem norsk LO, samarbeider med kineserne. Mange ting er i bevegelse.
– Så du regner med at kinesisk fagbevegelse kommer til å gå med i IFS?
– Ja, jeg tror de etter hvert kommer inn. Tørres nevner at det er et demokratiproblem her, da kinesisk fagbevegelse alene har flere medlemmer enn hele IFS. Dermed ser hun for seg en avgrensing av makt slik at ikke ett lands fagbevegelse kan dominere.
Kollektive forhandlinger
Vekt på kollektive forhandlinger vil fortsatt være et kjernespørsmål, likeledes å begrense de flernasjonale selskapenes makt. Samtidig vil man demme opp for en uhemmet liberalisering.
Også tidligere nestleder i LO, Finn Erik Thoresen, som var til stede på presentasjonen av boka tirsdag, viste til denne tendensen.
Neste UNI-kongress blir avholdt i Sør-Afrika i 2014.
Svak eller sterk bevegelse?
Men selv om fagbevegelsen kan vise til mange politiske suksesshistorier og i mange land er sterk, gir Liv Tørres uttrykk for at internasjonal fagbevegelse har store svakheter. Mange nasjonale fagbevegelser er betydelig svekket, ikke minst har medlemstallet gått ned siden 1985. Fagbevegelsen er i noen grad oppstykket, avkreftet og først og fremst nasjonal.
I en global verden med sterke multinasjonale selskaper trengs det en styrket og enhetlig fagbevegelse. Men bildet er broket, og ingen i panelet kunne gi noe klart svar på om fagbevegelsen er svekket eller styrket i de siste årene.
Tørres trekker i boka fram mange momenter som tyder på at den er styrket. Hun karakteriserte en sterk fagorganisasjon som en bevegelse som har sterke interne organisasjoner, som evner å stå samlet og som har sterkt demokrati.
Sterke bevegelser i sør
I sør vokste det opp en del sterke politiske bevegelser på 80-tallet, mange knyttet til den politiske frigjøringskampen på 60- og 70-tallet. Ifølge Tørres vokste det opp sosialpolitiske fagbevegelser i Brasil, Sør-Afrika, Zimbabwe, Nigeria og Sør-Korea. Dette var bevegelser som hadde fokus på arbeidsplassen, men som også arbeidet med politiske strategier i kombinasjon med kollektive forhandlinger. De dannet allianser med andre folkelige organisasjoner for å fremme politiske mål om demokrati og sosial rettferdighet.
– Det har vært mer alliansebygging med sivile organisasjoner i samfunnet i sør, og jeg tror vi får se en strategisk bruk at dette framover, sier Liv Tørres til LO-Aktuelt.
Boka «Bak fanene», om internasjonal fagbevegelse, ble lansert på et seminar 16. november med over 60 personer til stede.
Ved siden av forfatteren Liv Tørres, hadde Gyldendal satt sammen et panel med leder av Industri Energi, Leif Sande, LO-sekretær Kristian Tangen og tidligere nestleder i LO og nå styreleder i Norsk Folkehjelp, Finn Erik Thoresen.
Forfatteren Liv Tørres er statsviter, og har blant annet arbeidet i Fafo og Norsk Folkehjelp.
Hun har drevet internasjonale prosjekter både for norsk og internasjonal fagbevegelse.
Boka fikk skryt fra mange hold under lanseringen, og vil bli oversatt til engelsk.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat