JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utfordringer i kø for velferdsstaten

FAFO-forsker Sissel Trygstad slår fast at det er mange utfordringer for den norske velferdsmodellen

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Forskningsleder Trygstad skisserte utfordringene for det norske velferdssamfunnet på LO Stats Kartellkonferanse på Gol onsdag.

Hun peker på mange momenter som må adresseres, om velferden skal opprettholdes. Noe av det mest grunnleggende er bærekraften i det norske systemet, der det i årene framover blir flere pensjonister og færre yrkesaktive.

- Selv om Norge er et rikt land, representerer dette helt klare utfordringer, sier Trygstad.

Som en følge av flere eldre, vil det gi behov for flere hender i pleie og omsorg. I tillegg legger forventningspress fra middelklassen flere krav på velferden.

- Vil det gi økt bruk av egenfinansierte tilleggstjenester i framtida, spurte Trygstad.

Arbeidskraftsbehovet blir avgjørende i de kommende åra, og Trygstad mener det vil bli helt avgjørende å tilrettelegge for og inkludere de som i dag er utenfor arbeidslivet, og sørge for at færre blir syke.

- Det er også et alvorlig problem at 1 av 3 elever ikke fullfører videregående i løpet av fem år. Av dem er det en stor andel som går inn i uførestønad eller uføretrygd, og med det havner utenfor arbeidslivet.

Trygstad ser også utfordringer for den norske arbeidslivsmodellen. Hun reiste spørsmålet om offentlig sektor på lang sikt vil akseptere frontfagsmodellen, som gjør konkurranseutsatt sektor retningsgivende for lønnsdannelsen for offentlig ansatte. Hun pekte også på sosial dumping, spesielt knyttet til arbeidsinnvandring. Hun ser heller ikke bort i fra økt press mot mer fleksible arbeidstidsordninger.

- Norge er blant de land med høyest andel deltidsansatte. Blant kvinner jobber 41 prosent deltid, og en stor andel av dem ønsker en større stillingsbrøk. Dette blir stadig mer aktuelt i en situasjon der vi vil ha knapphet på arbeidskraft, sier hun.

I tillegg er kollektive ordninger under press og anbudssystemet gir utfordringer.

- Derfor blir det viktig å få opp organisasjonsgraden i arbeidsliver, og sørge for dyktige tillitsvalgte ute på arbeidsplassene. Vi vet det hjelper, avslutter Trygstad.

Annonse
Annonse