JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

–Levealdersjustering avgjør pensjonen

torgny@lo-media.no

Debatten om levealdersjustering av uføre trygd har blusset opp etter LO Stats kartellkonferanse på Gol. Statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeidsdepartementet vil gjerne kommentere frifagbevegelses oppslag om saken.

Stoltenbergs eksempel

Statsminister Jens Stoltenberg brukte et eksempel med to 64-åringer, den ene ufør og den andre tar ut AFP som 64-åring. Stoltenberg sa til forsamlingen at den uføre kom til å ha bedre pensjon enn AFP-pensjonisten livet ut.

Da frifagbevegelse henvendte seg til Statsministerens kontor for å få bakgrunnstallene for Stoltenbergs tale, fikk vi tilsendt et regneeksempel på forskjellen mellom uføretrygd og en tidligpensjonist der AFP-tillegget ikke var med. Dette var grunnlaget for oppslaget «Stoltenberg regner uten AFP».

Uføre vinner – etter hvert

– Tallene viser at også med AFP-tillegget innregnet vil uføre over tid i dette eksempelet få bedre alderspensjon enn en yrkesaktiv med samme inntektshistorie. Statsministerens poeng er at hvis en levealdersjusterer den ene gruppa, men ikke den andre, vil det over tid slå skjevt ut, sier Støstad.

– En person som er uføretrygdet, vil i vårt eksempel få høyere trygd enn en AFP-pensjonist som pensjonerer seg som 64-åring, når begge passerer aldergrensen på 67 år i 2025 eller seinere, sier Støstad.

Eksempelet han bruker forutsetter at begge begynte å arbeide som 22 åring og har hatt en jevn inntekt på 5G, det vil si 375 000 kroner.

AFP-pensjonister taper på å gå av tidlig

– Hvis du gjør det samme regnestykket, men i stedet ser på pensjonering ved 65 år, vil det ta noen år etter 2025 før den uføre kommer bedre ut. Motsatt vil regnestykket slå ut i favør av uføre tidligere enn 2025 hvis vi bruker pensjonering ved 63 år, påpeker statssekretæren.

– Jo lenger du går fram i tid, jo bedre vil altså dette regnestykket slå ut for den som er ufør, understreker han.

Uføre versus «slitne» AFPere

Som i all diskusjon om pensjon er det mulig å bruke for mye energi og ressurser på regneeksempler. Støstad mener at det viktigste er at en drøfter de ulike sidene ved levealdersjustering av uføres alderspensjon, herunder forholdet mellom uføres og «slitne» AFP-eres alderspensjon.

– Jeg vil minne om det Stoltenberg har sagt om uføres alderspensjon: «Vi har ingen planer om full levealdersjustering og heller ikke null levealdersjustering.»

Annonse
Annonse