JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eplet som falt lang fra stammen

NTLeren Bonsak Hammeraas skulle egentlig prøve å hindre nedleggelse av et laboratorium. I stedet ble det leveranse av økologiske epler til Petter Stordalen.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Da NTL-medlem Bonsak Hammeraas bygde huset sitt i Ås i 1986, plantet han et epletre han fikk fra planteutvikleren Johannes Øydvin. Treet var ett av mange Øydvin krysset frem, og treet fantes bare i det ene eksemplaret i hagen til Hammeraas.

Fagforeningsarbeid

Treet ga gode epler i mange år. I 2006 skulle Hammeraas, som har vært sterkt engasjert i NTL-foreningen ved Bioforsk (tidligere Planteforsk, og før det Statens Plantevern) siden tidlig 70-tall, prøve å hindre nedlegging av et laboratorium på Ås. Han kjente fra før litt til daværende departementsråd i Landbruksdepartementet, Per Harald Grue, som også bor i Ås.

Etter tilfeldig å ha møtt Grue på butikken, tok Hammeraas med seg noen epler fra hagen og gikk på besøk til departementsråden en lørdagskveld.

Grue likte eplene godt, uten at det endret noe på situasjonen til laboratoriet.

Sammentreff

Rett over helga hadde Grue møte med hotelleier Petter Stordalen som var frustrert fordi han ikke fikk tak i norske økologiske matvarer til sine hoteller. Stordalen ville blant annet dele ut epler på sine hotellrom, og Grue husket da eplene han hadde fått smake fra Hammeraas noen dager i forveien.

I regi av landbruksdepartementet kom både Stordalen og daværende landbruksminister Terje Riis-Johansen på besøk hos Hammeraas for å offisielt døpe den nye eplesorten. Stordalen betalte 250 000 kroner for å gi eplet navnet Your choice, og forskjøpsrett på eplene etter hvert som det ble grodd flere trær. Nå står det hundrevis av trær i Sauherad i Telemark, men det vil fortsatt ta noen år før mengden av epler kan være ute i Stordalens hoteller.

Moro

Hammeraas selv synes det hele er en morsom historie.

– Det har vært artig å være med. Jeg føler jeg har vært med på å utvikle noe. Uten at jeg hadde tatt vare på det treet i 1986 hadde det ikke eksistert i dag, men det har vært tilfeldigheter hele veien, sier han.

I hele sitt yrkesaktive liv har Hammeraas jobbet med plantehelse, og han synes det er moro å ha fått mangfoldiggjort et økologisk eple som er friskt og motstandsdyktig mot skadeorganismer. I tillegg er smaken i toppklasse.

Fra bare å ha eksistert i hagen til Hammeraas, blir eplene spredd etter hvert som produksjonen kommer skikkelig i gang.

– Stordalen har 20 000 hotellrom i Norden, så det enorme mengder epler det er snakk om, sier Hammeraas.

Annonse
Annonse