JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glad for lavlønnsprofilen

Ved 23-tiden torsdag kveld ble LO og NHO enige om lønnoppgjøret for privat sektor. HK-leder Sture Arntzen er godt fornøyd med resultatet, som vil gi hovedtyngden av HKs medlemmer en reallønnsvekst på rundt 4 prosent.

Partene er enige om et generelt lønnstillegg på 2,50 kroner i timen. I tillegg er de enige om et lavlønnstillegg på 1 krone. Dette tillegget gis til alle overenskomster som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Reallønnsvekst

Sture Arntzen er fornøyd med resultatet etter forhandlingene som har pågått hele denne uka. - Når vi måler resultatet mot våre innspill og våre forventninger til oppgjøret, er løsningen tilfredsstillende. Oppgjøret har en god profil. Rammen er på 4,55 prosent. Når vi vet at forventet prisvekst ligger på en halv prosent, vil dette gi mange en solid reallønnsvekst. Det er selvfølgelig avhengig av inntekt, men hovedtyngden av våre medlemmer kan se fram til en økning av disponibel reallønn på 4 prosent, sier Arntzen til HK-Nytt.

Lavlønnprofil

Sture Arntzen gikk i forkant av oppgjøret ut og lanserte alternative lavlønnsmodeller, som ville slå bedre ut for HK-medlemmene. Han ville at tilleggene skulle gis direkte på de ulike overenskomstenes satser som lå under en viss prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Slik ble det ikke, det ble gjennomsnittsberegning av hele overenskomstene som også i år skal legges til grunn. Ifølge Arntzen er det likevel en stor forbedring fra tidligere: - Lavlønnstilleggene gis nå uavhengig av om avtalene har lokal forhandlingsrett. Det betyr blant annet at våre medlemmer på butikkoverenskomsten og bensinoverenskomsten får lavlønnstillegget, og det er viktig, sier han. - Hvis vi foretar en totalvurdering, er dette meget bra, legger Arntzen til.

Fornuftig

De to som har ledet forhandlingene, LO-leder Roar Flåthen og administrerende direktør i NHO, Finn Bergesen jr., sier i en kommentar at dette er et fornuftig resultat. - Dette ble et riktig oppgjør i den situasjonen vi er i. Vi har lav prisstigning, og resultatet vil gi god reallønnsvekst. I tillegg har vi fått inn et lavlønnstillegg som treffer godt for lavlønte generelt og kvinner spesielt, sier Flåthen. Forslaget til resultat er enstemmig anbefalt av LOs forhandlingsdelegasjon.

Annonse
Annonse